Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, παραχώρησε συνέντευξη στο Report, εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai 3, κατά την οποία έθιξε πολλά διαφορετικά θέματα, ξεκινώντας από τα προβλήματα που σχετίζονται με την υπερβολική δύναμη των μάνατζερ στο ποδόσφαιρο.
«Το 2014 η διοίκηση της εποχής εκείνης στη FIFA αποφάσισε να απορρυθμίσει το σύστημα των εκπροσώπων ποδοσφαιριστών, καταργώντας ό,τι ρύθμιζε το επάγγελμα. Αυτό προκάλεσε χάος. Επτά δισεκατομμύρια σε ένα χρόνο μεταφέρονται σε ένα σύστημα Φαρ Ουέστ. Δεν είναι καλό, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: το σύστημα έχει αποτύχει, πρέπει να διορθώσουμε αυτό το πράγμα», είπε.
Εξ ου η ιδέα μιας μεταρρύθμισης, η οποία σύντομα θα ζωντανέψει: «Θα δει το φως το 2022. Το μητρώο πρακτόρων θα επανέλθει, θα υπάρξουν σαφείς κανόνες για τη σύγκρουση συμφερόντων και προμήθειες. Όλοι αυτοί οι κανόνες πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή γρήγορα, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να διορθώνουμε το σύστημα μεταγραφών. Θα δημιουργηθεί ένα “Clearing House”, ένα γραφείο συμψηφισμού που θα διασφαλίζει ότι οι πληρωμές γίνονται με διαφάνεια. Θα είναι ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος», πρόσθεσε.
Ο Ινφαντίνο δεν ξεχνά επίσης το θέμα των υπεραξιών, που ήταν πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ιταλία, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο μετά την έρευνα της Εισαγγελίας του Τορίνο για τη Γιουβέντους:
«Το πρόβλημα προκύπτει στην αυθαιρεσία στον καθορισμό της αξίας ενός παίκτη, εργαζόμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση με έναν αλγόριθμο που μπορεί να δώσει την αξία κάθε παίκτη στον κόσμο. Οι εταιρείες πρέπει να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός αναζητώντας μια μεταρρύθμιση, αν κάθε φορά που το δικαστικό σώμα εξετάζει ένα ζήτημα μεταγραφών βλέπει προβλήματα, σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε», δήλωσε.
Κλείνοντας έκανε ένα αστείο για το Μουντιάλ, το δικό του άρμα μάχης για το εγγύς μέλλον: «Η FIFA ανέκαθεν ασχολούνταν πάνω απ΄ όλα με αθλητικά θέματα, ήρθε η ώρα να δούμε και τα οικονομικά. Έχουμε προτείνει κάποιες ιδέες, μιλάμε για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια. Το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο θα έδινε δύο εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας στον κόσμο».