Skip to main content

Παραδόθηκε η μελέτη αποκατάστασης κλειστών γυμναστηρίων «Σπίτι του στίβου και του βόλεϊ»

Στην τελική ευθεία για να επαναλειτουργήσουν μπαίνουν έπειτα από 10 και πλέον χρόνια οι δύο εμβληματικές Ολυμπιακές υποδομές «Σπίτι του στίβου» και «Σπίτι του Βόλεï», που λεηλατήθηκαν από το 2012. 

Η μελέτη «Αποκατάστασης Δομικών Βλαβών Κλειστών Γυμναστηρίων», παραδόθηκε από τον δήμαρχο Παιανίας, Ισίδωρο Μάδη, στον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Στην εκδήλωση όπου παρέστησαν ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιώργος Καραμπέτσος, εκπρόσωποι των αθλητών βόλεϊ και στίβου και στελεχών των δύο ομοσπονδιών.

Με τη μελέτη, η οποία είναι δωρεά της Αιγέας ΑΜΚΕ και του Αθανάσιου Μαρτίνου, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας, υπουργείου και δήμου (Μάιο 2020) και ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση των κλειστών γυμναστηρίων του στίβου και του βόλεϊ, με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, από πόρους της Περιφέρειας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης σημείωσε πως «σήμερα επιτεύχθηκε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να γίνει πράξη η επαναλειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων «Σπίτι του Κλειστού Στίβου και του Βόλεϊ» και «Προπονητικό Κέντρο του Βόλεϊ». 

Σημείωσε ότι η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας μεταξύ πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης, αλλά και της ουσιαστικής συμβολής εθνικών ευεργετών, όπως του κ. Μαρτίνου. 

Αναφερόμενος στη συνεργασία με το υπουργείο Αθλητισμού για τη χρηματοδότηση του έργου, επισήμανε ότι «θα είμαστε παρόντες συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, με σκοπό τα παιδιά μας να μπορούν να στρέφονται στον αθλητισμό, να επιστρέψουν στα γήπεδα, και να διοργανώνονται πρωταθλήματα που προάγουν την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι».

Ο κ. Αυγενάκης βεβαίωσε για τη συνένωση των δυνάμεων προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι δύο ρημαγμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως «κόρη οφθαλμού». 

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία των δύο εγκαταστάσεων για τον αθλητισμό, αλλά και στις σημερινές «εικόνες θλίψης και αποτροπιασμού» λέγοντας: «Κανένας σεβασμός και κανένα ενδιαφέρον απέναντι στα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών που δαπανήθηκαν για την ανέγερση των εγκαταστάσεων. Και, κυρίως, κανένα πλάνο έως σήμερα για την αποκατάστασή τους, παρά μόνο κενές υποσχέσεις και ένα ατελείωτο πινγκ-πονγκ ευθυνών ανάμεσα στους φορείς». 

Αναφερόμενος στη μελέτη αποκατάστασης πρόσθεσε πως «πλέον ξέρουμε τι έργα αποκατάστασης πρέπει να γίνουν στα οικοδομικά και ηλεκτρομηχανολογικά τμήματα και πώς θα προχωρήσουμε άμεσα. Με τη βοήθεια του περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία στην αθλητική ανάπτυξη της Αττικής, το μεγάλο αυτό πρότζεκτ μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της δημοπράτησης του έργου. Σύντομα, άλλες δύο Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα αποκτήσουν ζωή και ρόλο, όπως αρμόζει στην αθλητική μας οικογένεια. Θα εκσυγχρονιστούν και θα αξιοποιηθούν, όπως έχουμε δεσμευθεί για όλη την κληρονομιά από το 2004».

«Ιστορική ημέρα για τον δήμο Παιανίας», χαρακτήρισε τη σημερινή και ο δήμαρχος κ. Μάδης, προσθέτοντας: «Μέχρι το 2019 υπήρξαν και προσπάθειες και καλές προθέσεις, το τελικό αποτέλεσμα όμως ήταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις να παραμένουν μη λειτουργικές και να πολλαπλασιάζονται οι φθορές από τους βανδαλισμούς, τις κλοπές και την έλλειψη συντήρησης», έως τον Μάιο του 2020 που υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας. 

Ο Γιώργος Καραμπέτσος χαιρέτισε την πρωτοβουλία που ανελήφθη για την αποκατάσταση των υποδομών, επισημαίνοντας την αξία που έχει το Ολυμπιακό ακίνητο στον κόσμο του βόλεϊ. 

Η Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στην σημασία που θα έχει για τον κλασικό αθλητισμό η επαναλειτουργία του Κλειστού του στίβου, επισημαίνοντας πως σήμερα η ομοσπονδία δαπανά δυσβάσταχτα ποσά για την ενοικίαση χώρων προετοιμασίας.