Skip to main content

Πρωταθλήτρια και στις… ΗΠΑ η Μάντσεστερ Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι «νικά» και στο MLS! Τα ξημερώματα η Νέα Υόρκη κατάκτησε για πρώτη φορά την αμερικανική Major Soccer League νικώντας στα πέναλτι (1-1 στα 120΄) τους Πόρτλαντ Τίμπερς και πανηγύρισε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία εκτός Αγγλίας της City Football Group, της εταιρείας που ηγείται των εταιρειών του γαλαξία της Μάντσεστερ Σίτι.

Η εταιρεία χαρτοφυλακίου, που ελέγχεται από την άρχουσα οικογένεια του Άμπου Ντάμπι (στην οποία το 12% βρίσκεται στα χέρια των Κινέζων της Media Media Capital και CITIC Capital και το υπόλοιπο 10% ανήκει στους Αμερικανούς της Silver Lake Partners) έχει αποκτήσει πλήρη ιδιοκτησία ή μειοψηφικές μετοχές σε 10 συλλόγους σε όλο τον κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια: στο κέντρο υπάρχει προφανώς η Μάντσεστερ Σίτι, αλλά η λίστα κυμαίνεται από τη Μέλμπουρν Σίτι έως, φυσικά, τη Νέα Υόρκη.

Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του CFG βρίσκεται ο πρώην παράγοντας της Μπαρτσελόνα Φεράν Σοριάνο, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Μάντσεστερ Σίτι και ολόκληρου του ομίλου από το 2012, ένας «από μηχανής Θεός» των επιτυχιών των «Πολιτών» κι ολόκληρου του αθλητικού οικοδομήματος που συνδέεται με το Άμπου Ντάμπι τα τελευταία χρόνια.

Μία από τις πρώτες κινήσεις του ήταν η ίδρυση, το 2013, της New York City FC, το πρώτο franchise που ελέγχεται από την εταιρεία, η οποία εισήχθη στο MLS το 2015, σε στενή σχέση με την αγγλική μητρική εταιρεία: ο δεύτερος προπονητής της Νέας Υόρκης ήταν ο Πατρίκ Βιεϊρά (πρώην επικεφαλής στα τμήματα Νέων της Μάντσεστερ Σίτι), ακολουθούμενος από τον Ντομενέκ Τορέντ, τον Καταλανό ιστορικό βοηθό του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Και σε ό,τι αφορά τους ποδοσφαιριστές επίσης δεν έλειψαν οι διασυνδέσεις, ξεκινώντας με τον Φρανκ Λάμπαρντ που υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη Νέα Υόρκη το 2014, περνώντας ωστόσο τους πρώτους έξι μήνες ως δανεικός στο Μάντσεστερ.

Στο επίκεντρο όμως βρίσκεται και η ανάπτυξη των νέων. «Το ποδόσφαιρο είναι η δουλειά μας, είναι αυτό που κάνουμε, επομένως το δίκτυο των συλλόγων μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε από τεχνική άποψη, να αναπτύξουμε παίκτες υψηλού επιπέδου που επιτρέπουν στον όμιλο να είναι οικονομικά βιώσιμος», είπε ο Σοριάνο σε συνέντευξη στο The Athletic, τον Δεκέμβριο του 2020.

«Η μεγαλύτερη απογοήτευσή μας είναι ότι δεν υπάρχουν εφεδρικές ομάδες στα κατώτερα πρωταθλήματα της αγγλικής πυραμίδας, οπότε έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό σύστημα για την ανάπτυξη νεαρών παικτών μεταξύ 18 και 22 ετών. Οι δανεισμοί δεν εξασφαλίζουν συνεχή παρακολούθηση της ανάπτυξης και των επιδόσεων, μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν», πρόσθεσε ο Μπράιαν Μάργουντ, Διευθύνων Σύμβουλος παγκόσμιου ποδοσφαίρου για την CFG.

«Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, χτίζουμε πολλές ομάδες σε όλο τον κόσμο που θα είναι έτοιμες να αγωνιστούν στην κορυφή των αντίστοιχων πρωταθλημάτων και συνομοσπονδιών τους, να αγωνιστούν για το ασιατικό ή βορειοαμερικανικό Champions League και φυσικά για το Ευρωπαϊκό»