του Παναγιώτη Κουμάνταρου
Σε επίσημο έγγραφο που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης (27/10), τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκαν κατά της δημιουργίας μια ελίτ ευρωπαϊκής Super League, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ ενός μοντέλου βασισμένου στην αθλητική αξία και τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους.
Μια πολύ ισχυρή θέση και έντονη στάση, που όμως δεν τελειώνει με την αντίθεση προς την ευρωπαϊκή Super League -όπως τη συνέλαβαν ως ιδέα οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι- αλλά που περιλαμβάνει και μια σειρά από συστάσεις για τις αθλητικές ομοσπονδίες.
Μεταξύ αυτών, στο ψήφισμα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν «τη “χρήση του κανόνα “50 + 1” σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ποδοσφαιρικών συλλόγων (οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να κατέχουν μόνο έως το 49% των μετοχών της εταιρείας), ως βέλτιστη πρακτική για άλλους χώρες».
Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για κάτι άλλο εκτός από μια πραγματική υποστήριξη προς τη λαϊκή συμμετοχή, δεδομένου ότι στη γερμανική Μπουντεσλίγκα -χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εξαιρέσεις της Λεβερκούζεν (Μπάγερ) και της Βόλφσμπουργκ (Βολκσβάγκεν) – όλοι οι σύλλογοι ανήκουν στα μέλη των φιλάθλων με ποσοστό 50% + 1.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Μπάγερν Μονάχου η ιδιοκτησία ανήκει κατά το 75% της FC Bayern München eV και μόνο το υπόλοιπο – κατανεμημένο εξίσου – βρίσκεται στα χέρια μεγάλων επενδυτών: της Adidas, της Audi και της Allianz, οι οποίες κατέχουν το 8,33%.
Αυτή είναι προφανώς η μόνη σύσταση από ένα ψήφισμα των βουλευτών, το οποίο θα ψηφιστεί στην ολομέλεια στο Στρασβούργο μεταξύ 22 και 25 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, το θέμα παραμένει πρωταρχικού ενδιαφέροντος, αν σκεφτεί κανείς για παράδειγμα ότι στην Ιταλία η Interspac – μια εταιρεία με πρόεδρο τον Κάρλο Κοταρέλι – έχει κινηθεί στο θέμα της δημοφιλούς μετοχικής συμμετοχής για την Inter.
Ένας στόχος στον οποίο όμως έβαλε «φρένο» ο Κινέζος πρόεδρος των «νερατζούρι», Στίβεν Ζανγκ, ο οποίος υπογράμμισε αναφορικά με αυτή την πιθανότητα:
«Οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την υποστήριξη του Ομίλου είναι ευπρόσδεκτο, αλλά ποτέ δεν λάβαμε κανένα σαφές επιχειρηματικό σχέδιο από την Interspac. Τους τελευταίους μήνες έχουμε διαβάσει πολλές εικασίες στα μέσα ενημέρωσης, αλλά είμαστε συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας και δεν θέλουμε να ακούμε πια γι΄ αυτό το θέμα».