Ο μεγαλύτερος «πόλεμος» στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η FIFA θέλει να επιβάλλει την πραγματοποίηση Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια από το 2028 και έπειτα, έχοντας στο πλευρό της κυρίως τις ομοσπονδίες από την Ασία και απέναντι της σχεδόν το σύνολο του υπόλοιπου ποδοσφαιρικού πλανήτη, με την UEFA και την FIFPRO(Παγκόσμια Ένωση ποδοσφαιριστών) να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των αντιδράσεων και να έχουν στο πλευρό τους, προς το παρόν την CONMEBOL(Λατινική Αμερική), με τους Αφρικανούς να κρατούν στάση αναμονής σε ένα power game με ανεξέλεγκτες διαστάσεις για το μέλλον του αθλήματος.
Η… τρελή ιδέα του Μπλάτερ, έγινε η καινοτομία του Βενγκέρ
To «μικρόβιο» στον οργανισμό του ποδοσφαίρου μπήκε πριν είκοσι χρόνια, όταν ο έκπτωτος πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, έριξε την ιδέα στο τραπέζι. Μια ιδέα που στην εποχή μας, έγινε η απόλυτη καιτονομία του Αρσέν Βενγκέρ, του παλαίμαχου πλέον Αλσατού τεχνικού, ο οποίος αποτελεί τον διευθυντή ανάπτυξης του παγκοσμίου ποδοσφαίρου της FIFA και τον κύριο εκφραστή του κάθε δύο χρόνια Μουντιάλ, έχοντας αναλάβει το δύσκολο έργο να πείσει και να εξηγήσει με αθλητικούς όρους την συγκεκριμένη απόφαση.
Πώς εξηγεί το πλάνο του και γιατί θεωρεί πως είναι η καλύτερη επιλογή;
«Πρέπει να μειώσουμε τους αγώνες, αλλά πρέπει, παράλληλα, αυτοί να είναι πιο ενδιαφέροντες. Οι οπαδοί θέλουν πιο σημαντικούς αγώνες. Το απαιτούν. Πρέπει να μειώσουμε τις διαφορές μεταξύ των ομοσπονδιών. Τον Σεπτέμβριο υπάρχει ήδη το πρώτο παράθυρο, τον Οκτώβριο το δεύτερο, τον Νοέμβριο το τρίτο και τον Μάρτιο το τέταρτο. Όλοι αυτοί είναι πάρα πολλοί προκριματικοί γύροι για να αποφευχθούν τα ταξίδια.
Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα είναι για τα προκριματικά των συλλόγων και ο Οκτώβριος θα είναι για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων. Από τον Νοέμβριο μέχρι το τέλος της σεζόν θα γίνονται οι διοργανώσεις των. Δεν διστάζω καθόλου. Είμαι 100% πεπεισμένος ότι αυτό που προτείνω είναι η σωστή λύση για τον σύγχρονο τρόπο οργάνωσης του ποδοσφαίρου. Αν οι άνθρωποι έχουν καλύτερες ιδέες, είμαι ανοιχτός σε αυτό και χαιρετίζω κάθε ιδέα που είναι καλύτερη από τη δική μου.
Απλώς κάνω μια πρόταση που πιστεύω ότι θα βελτιώσει τα πράγματα και θα κάνει τη ζωή καλύτερη για όλους, αλλά κυρίως θα κάνει το ποδόσφαιρο καλύτερο. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μου, δεν καθοδηγείται από τίποτα άλλο. Ο ρόλος μου είναι να πείσω τους ανθρώπους για την αξία της πρότασής μου. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι μέρος αυτού, αλλά επίσης θα σεβαστώ την απόφαση του ποδοσφαίρου και είμαι επίσης πεπεισμένος ότι μπορούμε να κάνουμε όλους να αποδεχτούν ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση».
Τον προσεχή Δεκέμβριο, ο Βενγκέρ έπειτα από επίσημο αίτημα της ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να παρουσιάσει την οριστική του μελέτη επί του θέματος και να δώσει απαντήσεις σε όλα τα «καυτά» θέματα και ερωτήματα που έχουν προκύψει.
Η «γλώσσα» του χρήματος
Ωραία τα λόγια του Βενγκέρ αλλά το άθλημα, οι ποδοσφαιριστές, το καλεντάρι, οι οπαδοί και το θέαμα βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα για την FIFA και την UEFA όταν «μιλούν» τα λεφτά. Αφορμή για την «εκστρατεία» με αντικείμενο τα Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, δόθηκε από την έρευνα σχετικά με τα έσοδα της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.
Την τριετία 2015-2018 η FIFA έβαλε τα ταμεία της 5.7 δισεκατομμύρια δολλάρια. Την ίδια περίοδο η UEFA είχε έσοδα 14.3 δισεκατομμύρια δολλάρια, σχεδόν τα τριπλάσια! Ο λόγος; Μα φυσικά η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το Champions League. Η ποδοσφαιρική γιορτή των «αστεριών» έκανε οικονομικά την διαφορά για την UEFA και οδήγησε την FIFA στο να θέλει να δημιουργήσει μια διοργάνωση που ανά διετία, θα πάρει εκείνη το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο επανεξελέγη το 2019, έχοντας υποσχεθεί μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση προς τις εθνικές ομοσπονδίες και βλέπει ως μονόδρομο το νέο πρότζεκτ για την εισροή περισσότερων χρημάτων.
Αντιδράσεις και εκτός ποδοσφαίρου
Η FIFA δεν έχει να πείσει μόνο την UEFA, τους ποδοσφαιριστές, τους συλλόγους, τα σπουδαιότερα πρωταθλήματα. Πρόσφατα υπήρχαν αντιδράσεις και από τον πρόεδρο της Διεθνούς ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε με φόντο τους Ολυμπιακούς αγώνες.
«Δεν βλέπω κανέναν λόγο να συμβεί. Μπορεί να υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα, αλλά τα καλοκαιρινά αθλήματα είναι προστατευμένα από το περιβάλλον, γιατί είναι αρκετά δύσκολο να βρουν χώρο στα παραδοσιακά ή τα ψηφιακά Μέσα. Aν το Παγκόσμιο Κύπελλο γίνεται κάθε δύο χρόνια θα συγκρουστεί σίγουρα και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο Κόε στον Guardian και πρόσθεσε: «Είμαι μεγάλος οπαδός του ποδοσφαίρου, αλλά φοβάμαι ότι θα βάλετε πολλούς παίκτες σε μεγάλο σωματικό άγχος. Όλοι οι σύλλογοι και τα πρωταθλήματα αντιτίθενται σε αυτό. Και το ένστικτό μου είναι ότι μπορείτε να συνεχίσετε να ”γεμίζετε” με πράγματα το ημερολόγιο αν το θέλετε πραγματικά, αλλά μερικές φορές απλά δεν χρειάζεται».
Νίκος Αθανασίου