Skip to main content

Στο στόχαστρο ο Μπέκαμ για τη «χρυσή» συμφωνία με το Κατάρ

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» στη Μεγάλη Βρετανία, μετά τη συμφωνία 177 εκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψε με το Κατάρ για να γίνει ο «πρεσβευτής» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και να προωθήσει τον τουρισμό και τον πολιτισμό της χώρας του Κόλπου.

Μια χώρα που βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα κατά των γυναικών και των ομοφυλόφιλων.

Αρκετές ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν τη συμφωνία κατηγορώντας τον πρώην σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Ρεάλ Μαδρίτης ότι «ξεπούλησε την ψυχή του» από «καθαρή απληστία».

Ειδικότερα, η Διεθνής Αμνηστία στο Ηνωμένο Βασίλειο ασκεί πίεση στον πρώην ποδοσφαιριστή, προτρέποντάς τον «να διερευνήσει τη βαθιά ανησυχητική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ και να είναι έτοιμος να μιλήσει γι΄ αυτό».

«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ είναι ανησυχητική, από τη μακροχρόνια κακομεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων, μέχρι τα όρια της ελευθερίας του λόγου και την ποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», δήλωσε ο Σάχα Ντεσμούχ, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η κακομεταχείριση του Κατάρ προς τους μετανάστες εργάτες, τους ανθρώπους των οποίων η σκληρή δουλειά κάνει δυνατό το Παγκόσμιο Κύπελλο, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία».

Παρά τις μεταρρυθμίσεις, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι και οι αρχές απέτυχαν να διερευνήσουν τους χιλιάδες θανάτους που συνέβησαν την τελευταία δεκαετία λόγω μη ασφαλών συνθηκών εργασίας.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αφήσει αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο μια θετική κληρονομιά και να αλλάξει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ», πρόσθεσε ο Ντεσμούχ.

Σύμφωνα με τον Ρικάρντο Νουρί, εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιταλία, πρόκειται για μια επιχείρηση «αθλητικού ξεπλύματος», με την οποία η κυβέρνηση της Ντόχα προσπαθεί να «κρύψει κάτω από το χαλί» μια σειρά από προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του επόμενου έτους, από την «εκμετάλλευση μεταναστών εργατών για την κατασκευή των εγκαταστάσεων που κόστισαν αμέτρητες ανθρώπινες ζωές», εξήγησε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Adnkronos.

«Σε αυτή την περίπτωση, το λατινικό ρητό “pecunia non olet” (το χρήμα δεν βρωμάει) ταιριάζει πολύ», είπε ο Νουρί, ο οποίος, αναφερόμενος στον Μπέκαμ, υπογράμμισε πως «η ιδέα ότι ένα άτομο, που στο παρελθόν είχε συμφωνήσει να υπηρετήσει ευγενείς σκοπούς, πληρώνεται από το Κατάρ είναι πραγματικά απογοητευτική».