Skip to main content

Η Super League κατηγορεί UEFA και FIFA για μονοπώλιο

Οι σύλλογοι που προώθησαν το σχέδιο μιας ευρωπαϊκής Super League θα κατηγορήσουν τα κυβερνητικά όργανα του αθλήματος για παραβίαση των αγωνιστικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν ένα «μονοπώλιο» που – σύμφωνα με τη θέση τους – εμποδίζει τη δημιουργία αντίπαλων διοργανώσεων.

Αυτό αναφέρουν οι Financial Times αναφέρουν, εξηγώντας ότι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους (οι λεγόμενοι και «επαναστάτες» σύλλογοι) κινούνται νομικά κατά της UEFA και της FIFA σε μια προσπάθεια να αναδιοργανώσουν ριζικά τη διαχείριση του κόσμου του ποδοσφαίρου.

Μια πιθανή νίκη θα μπορούσε να τους επιτρέψει να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στα οικονομικά των διοργανώσεων στις οποίες αγωνίζονται.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που είδαν οι Financial Times, η A22, μια ισπανική εταιρεία που εκπροσωπεί συλλόγους της Super League, θα ζητήσει από το Δικαστήριο της ΕΕ να αποφανθεί εάν η UEFA μπορεί να συνεχίσει να ενεργεί ως ρυθμιστής ικανός να επιβάλει κυρώσεις σε συλλόγους, αλλά και ως συμμετέχουσα, επωφελούμενη από τη διοργάνωση τουρνουά όπως το Champions League.

Η Super League κατηγορεί την UEFA και τη FIFA για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους. «Σε αντίθεση με άλλες αγορές αθλητικών αγώνων, η UEFA και η FIFA διατηρούν και υπερασπίζονται σθεναρά μια μονοπωλιακή θέση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που αντίκειται στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, παρά τις προσπάθειες άλλων παικτών να εισέλθουν στην αγορά», αναφέρεται στο έγγραφο.

Από την πλευρά της, η UEFA έχει λάβει πολιτική υποστήριξη από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, 16 από τις οποίες αποφάσισαν να εμφανιστούν στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου είναι απίθανο να επιλύσει τη διαφορά, αλλά τα έγγραφα που κατατέθηκαν από τη Super League ανέφεραν ότι ο κύριος στόχος της νομικής διαδικασίας ήταν να καθοριστεί εάν η UEFA και η FIFA ενεργούσαν σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού και εάν μπορούσαν «να αποκλείσουν νόμιμα τον ανταγωνισμό σε μια αγορά που αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ».

Ανάμεσα στα επιχειρήματα της Α22 είναι και ότι η UEFA δομεί τις διοργανώσεις της προς όφελος συλλόγων μεγάλων χωρών και ομάδων «κρατικής υποστήριξης», χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πώς θα αντιμετώπιζε η ίδια αυτό το πρόβλημα.

Ένας εκπρόσωπος της UEFA είπε ότι ο διττός ρόλος των οργάνων διοίκησης του αθλητισμού εγκρίνεται και αναγνωρίζεται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτός ο συνδυασμός ρόλων συμβάλλει στη «διασφάλιση της δίκαιης, συνεκτικής και ολιστικής θετικής ανάπτυξης του ευρωπαϊκού αθλητισμού».

«Οι προκλήσεις σε αυτό το μοντέλο που επιδιώκουν επί του παρόντος ορισμένες ελίτ ποδοσφαιρικές ομάδες και οι χορηγοί τους είναι εγωιστικές και απελπισμένες. Αποτελούν κίνδυνο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και για ολόκληρο το ευρωπαϊκό αθλητικό οικοσύστημα», κατέληξε ο εκπρόσωπος.