Skip to main content

«Μπλόκο» ΔΟΕ σε Λουκασένκο και NOC για πολιτική διακρίσεων κατά αθλητών

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέκλεισε τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, από τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές της, περιλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω «της πολιτικής διακρίσεων» που εφαρμόζεται εναντίον αθλητών της χώρας.

Η ΔΟΕ είχε εκφράσει ανησυχία στις αρχές Οκτωβρίου για τις πολλαπλές ειδοποιήσεις αθλητών της Λευκορωσίας, οι οποίοι δήλωναν ότι διώκονται λόγω διαφορετικών πολιτικών απόψεων και ξεκίνησε νομική διαδικασία στις 25 Νοεμβρίου.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η νυν ηγεσία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Λευκορωσίας (NOC), υπό την προεδρία του αρχηγού του κράτους Αλεξάντερ Λουκασένκο, απέτυχε να προστατεύσει επαρκώς τους αθλητές από αυτήν την πολιτική διακρίσεων».

Η ΔΟΕ απέκλεισε προσωρινά τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής από όλες τις δραστηριότητές της μέχρι νεωτέρας ή έως ότου εκλεγεί νέα Εκτελεστική Επιτροπή, τον Φεβρουάριο του 2021.

Εκτός του Αλεξάντερ Λουκασένκο, αποκλεισμός επιβλήθηκε και στον γιο του Βίκτορ, που είναι αντιπρόεδρος της NOC, αλλά και του μέλους της Ντμίτρι Μπασκόφ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομοσπονδίας χόκεϊ επί πάγου της Λευκορωσίας.

Η ΔΟΕ έχει αναστείλει όλες τις χρηματικές παροχές στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας, εκτός απ΄ αυτές που αφορούν την προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνιυ, το 2022, θα καταβάλει δε η ίδια και απευθείας στους αθλητές τις Ολυμπιακές υποτροφίες.