Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς, για την εξαγορά της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ από κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Αμνηστίας, Σάτσα Ντεσμούχ, γράφει ο Guardian, ζήτησε την ευκαιρία να συζητηθεί η τροποποίηση του τεστ για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των συλλόγων της αγγλικής Λίγκας, προκειμένου να ενσωματωθούν ρήτρες που προστατεύουν από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η απόκτηση της Νιούκαστλ από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας έχει εγείρει αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες του «αθλητικού ξεπλύματος» από ένα σαουδαραβικό κράτος, του οποίου τα εγκλήματα που σχετίζονται με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηριστεί από την Αμνηστία ως «αποτρόπαια».
Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είναι πρόεδρος του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κυβερνήτης του, Γιασίν αλ-Ρουμαγιάν ορίστηκε μη εκτελεστικός πρόεδρος της Νιούκαστλ μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, Μάικ Άσλεϊ.
Η Premier League, από την πλευρά της, έχει αναφέρει πως έλαβε «νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις» ότι το κράτος της Σαουδικής Αραβίας δεν θα ελέγχει τη Νιούκαστλ.
Όσον αφορά την Αμνηστία, ο οργανισμός ανέθεσε πέρυσι στον Ντέιβιντ Τσίβερς να ξαναγράψει το τεστ για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές με μια μορφή που θα λαμβάνει υπόψη πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ο τρόπος με τον οποίο η Premier League ενέκρινε αυτή τη συμφωνία εγείρει μια σειρά από πολύ ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με το “αθλητικό ξέπλυμα”, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ακεραιότητα του αγγλικού ποδοσφαίρου», δήλωσε ο Ντεσμούχ.
«Το ποδόσφαιρο είναι ένα παγκόσμιο άθλημα σε μια παγκόσμια σκηνή: πρέπει επειγόντως να ενημερώσει τους κανόνες ιδιοκτησίας του για να εμποδίσει όσους εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αποκτήσουν πάθος και γοητεία. Ελπίζουμε ο Ρίτσαρντ Μάστερς (γενικός διευθυντής της Premier League) να καταλαβαίνει ότι η συμμόρφωση των κανόνων ιδιοκτησίας ποδοσφαίρου με τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να είναι μόνο για το μακροπρόθεσμο καλό του παιχνιδιού».