Skip to main content

Η υπόθεση PIF- Νιούκαστλ αντανακλά τη βελτίωση των σχέσεων Κατάρ – Σαουδικής Αραβίας

Με την αγορά της Νιούκαστλ από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), η Σαουδική Αραβία εντάσσεται επίσημα στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σκηνή.

Είναι θέμα χρόνου λοιπόν, ίσως και μηνών ότι η Νιούκαστλ θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα των Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι, κορυφαίων ομάδων αντίστοιχα μετά την παρουσία του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο ποδόσφαιρο της Γηραιάς Ηπείρου.

Η υπόθεση PIF – Νιούκαστλ, ωστόσο, δεν είναι η απλή μεταβίβαση μιας ποδοσφαιρικής ιδιοκτησίας.

Πίσω από την ολοκλήρωσή της υπάρχουν στην πραγματικότητα λεπτά θέματα διεθνούς πολιτικής, που συνδέονται με τη λανθάνουσα ένταση μεταξύ του εμιράτου του Κατάρ και του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, χωρίς την επίλυση της οποίας η διαπραγμάτευση δεν θα είχε ολοκληρωθεί ποτέ.

Η κρίση μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2017, όταν άρχισαν να πνέουν επικίνδυνοι άνεμοι πολέμου στον Περσικό Κόλπο. Ένας συμπαγής συνασπισμός από μια χούφτα χωρών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, εφάρμοσε ένα πολύ σκληρό εμπάργκο κατά του Κατάρ, στο οποίο διακόπηκαν κάθε είδους διπλωματικές, εμπορικές, ακόμη κι εδαφικές σχέσεις με το εμιράτο.

Η κατάσταση έλαβε διαστάσεις που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς: το Κατάρ για παράδειγμα μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, βρέθηκε εν μία νυκτί χωρίς τρόφιμα στα ράφια ή στα καταστήματα των σούπερ μάρκετς.

Μόνο χάρη στην οργάνωση αεροπορικής μεταφοράς και την υποστήριξη, κυρίως, της Τουρκίας και του Ιράν, η χώρα κατάφερε να αποφύγει σημαντικές συνέπειες.

Ωστόσο, η τεταμένη κατάσταση συνεχίστηκε εν μέσω απειλών στρατιωτικής επέμβασης, απαγορευμένου εναέριου χώρου και σφραγισμένων συνόρων. Ωστόσο, χάρη στη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κουβέιτ, ο πάγος άρχισε σιγά σιγά να λιώνει, οδηγώντας σε μια σχεδόν πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων. 

Η υπόθεση beIN

Ένα από τα σημάδια αυτής της βελτίωσης, ίσως το πιο εμβληματικό απ΄ όλα, αφορά στην αμφιλεγόμενη ιστορία του beIN Sports.

Μετά το εμπάργκο η Σαουδική Αραβία απέκλεισε όλες τις μορφές εμπορικών σχέσεων με το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης στη χώρα του ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Κατάρ, μιας από τις κύριες πλατφόρμες παγκόσμιας τηλεόρασης και Νο 1 στον αραβικό κόσμο.

Ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού, κανένας Σαουδάραβας οπαδός δεν μπορούσε να παρακολουθήσει σημαντικά διεθνή αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του Champions League ή των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Αλλά δεν ήταν η μόνη συνέπεια: το Κατάρ κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι βοήθησε την ψηφιακή πειρατεία, από τη στιγμή που επέτρεψε στην παράνομη πλατφόρμα BeoutQ να υποκλέψει το σήμα του beIN και να αναμεταδώσει το περιεχόμενό του στο βασίλειο και στον αραβικό κόσμο, σε υπερβολικά ευνοϊκή τιμή.

Η κατηγορία… επιστράφηκε στον αποστολέα από τους Σαουδάραβες, αλλά η υπόθεση έληξε με την Αραβία υπό το φακό της FIFA και ακόμη και του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.

Ως αποτέλεσμα, οι Σαουδάραβες εμποδίστηκαν από το να μεταδώσουν και να διαδώσουν μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα, τα οποία παραδόξως έγιναν διαθέσιμα στο βασίλειο μόνο μέσω παράνομης ροής.

Επιπλέον, η Premier League αρχικά απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων για την αγορά της Νιούκαστλ, καθώς χωρίς την επίλυση των διαφορών σχετικά με την ψηφιακή πειρατεία και χωρίς την άρση του εμπάργκο στο beIN, η υπόθεση δεν θα είχε προχωρήσει ούτε ένα βήμα.

Τώρα, αυτή η κατάσταση φαίνεται μια μακρινή ανάμνηση: η «απόψυξη» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών του Κόλπου οδήγησε την Αραβία να άρει το εμπάργκο, επιτρέποντας στους Σαουδάραβες να παρακολουθήσουν το Champions League και να ολοκληρώσουν την αγορά του αγγλικού συλλόγου.

Η βελτίωση στις σχέσεις Κατάρ-Αραβίας μέσω Παρί Σεν Ζερμέν και F1

Η υπόθεση beIN και Νιούκαστλ δεν ήταν τα μόνα «αθλητικά» σημάδια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας. Η Παρί Σεν Ζερμέν, για παράδειγμα, προσκλήθηκε στο Riyadh Season Cup, ένα φιλικό τουρνουά στο επίκεντρο μιας εκδήλωσης στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτό θα ήταν κάτι εντελώς απίθανο και αδιανόητο μέχρι πριν από λίγους μήνες: η Σαουδική Αραβία κάλεσε την ομάδα-σύμβολο των διεθνών φιλοδοξιών του Κατάρ για να παίξει στο έδαφός της.

Η Παρί Σεν Ζερμέν, στην πραγματικότητα, ανήκει στην Qatar Sports Investment, η οποία με τη σειρά της αποτελεί μέρος της Qatar Investment Authority, που συνδέεται άμεσα με τον εμίρη Ταμίμ Αλ-Τανί.

Η παρουσία της Παρί Σεν Ζερμέν στο Season Cup του Ριάντ θα μπορούσε επομένως να έχει το αποτέλεσμα, με τις κατάλληλες αναλογίες, της παρουσίας της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην κομμουνιστική Κίνα την εποχή της πολιτικής του πινγκ πονγκ.

Τότε, οι δύο γίγαντες της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκηνής χρησιμοποίησαν το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης για να συμβολίσουν την χαλάρωση των μεταξύ τους εντάσεων.