Η αγορά της Νιούκαστλ από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στο αγγλικό κι ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στο εγγύς μέλλον.
Έτσι, οι «ανθρακωρύχοι» προετοιμάζονται να ακολουθήσει τα βήματα της Μάντσεστερ Σίτι και της Παρί Σεν Ζερμέν, μεταβαίνοντας από μια θέση χαμηλής κατάταξης σε μια ευρωπαϊκή υπερδύναμη με ομάδα δισεκατομμυριούχων.
Η εξέλιξη θα εξαρτηθεί προφανώς από το έργο και την επιτυχία των στρατηγικών που εφαρμόζει η νέα διοίκηση, αλλά η δυνατότητα να ξοδέψει πάνω από 230 εκατομμύρια ευρώ αμέσως χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα που σχετίζονται με το οικονομικό fair-play είναι ήδη καλός οιωνός για τους οπαδούς της Νιούκαστλ.
Αλλά ποιος είναι πίσω από την απόκτηση της Νιούκαστλ; Τι είναι το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), που είχε προηγουμένως συνδεθεί με την Ίντερ και είναι υποψήφιο για να γίνει ένας από τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου;
PIF: Ιστορία και κληρονομιά
Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων είναι το κυρίαρχο επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, που δημιουργήθηκε το 1971 με ρητό σκοπό τη λειτουργία και την επένδυση για λογαριασμό της κυβέρνησης του Βασιλείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Sovereign Wealth Fund, το PIF διαθέτει περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που το τοποθετεί στην ένατη θέση στην παγκόσμια κατάταξη κρατικών ταμείων.
Από το 2015, το ταμείο ανήκει απευθείας στον Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, τον νεαρό πρίγκιπα του Σαουδαραβικού Βασιλείου.
Ο Μπιν Σαλμάν συνέταξε ένα τεράστιο πρότζεκτ αλλαγής στη χώρα που συνοψίζεται στο Saudi Vision 2030, το στρατηγικό σχέδιο που ξεκίνησε από τον ίδιο πρίγκιπα το 2016 για να καθοδηγήσει την ανανέωση της οικονομίας και τη διεθνή εικόνα της Σαουδικής Αραβίας.
Σε αυτό το έργο η PIF παίζει βασικό ρόλο και από το 2015 κατευθύνονται επενδύσεις, ώστε να ευθυγραμμιστούν με το Vision 2030.
PIF: Το διεθνές χαρτοφυλάκιο
Το PIF διαθέτει ένα διεθνές χαρτοφυλάκιο, με επενδύσεις που κυμαίνονται από τη Ρωσία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, περνώντας από την Ινδία, τη Γαλλία, το Μαρόκο και πολλές άλλες χώρες.
Έχει συνάψει συμφωνίες με τη General Electric και την Blackstone και έχει μετοχές μειοψηφίας σε Boeing, Facebook και Citigroup.
Επενδύει ενεργά σε «Giga-projects», προγράμματα για τη διαφοροποίηση της σαουδαραβικής οικονομίας και υποστήριξη για τον πολυτομεακό μετασχηματισμό του Βασιλείου, θέτοντας επίσης τον φιλόδοξο στόχο να γίνει σύντομα το πλουσιότερο κρατικό ταμείο στον κόσμο, θέση που κατέχει σήμερα η Νορβηγία.
Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ακόμη καθοριστεί πώς και μέσω ποιων αριθμών θα ελέγξει πραγματικά η PIF τη Νιούκαστλ: η μόνη διευκρίνιση που ήρθε από την Premier League είναι πως η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν θα είναι ο άμεσος ιδιοκτήτης του συλλόγου.
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια πόσα κεφάλαια θα επενδύσει στη Νιούκαστλ, αλλά οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι οι Σαουδάραβες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια υπερδύναμη, ικανή να ανταγωνιστεί τους αντίπαλους γείτονές της, Άμπου Ντάμπι (Μάντσεστερ Σίτι) και Κατάρ (Παρί Σεν Ζερμέν).
Οι πόροι, όπως αποδείχθηκε, σίγουρα δεν θα λείπουν γι΄ αυτό…