Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγα 24ωρα από τότε που οι άνθρωποι του Ολυμπιακού πληροφορήθηκαν για τα θετικά κρούσματα κορωνοιού των δύο διεθνών ποδοσφαιριστών τους, Αχμέντ Χασάν και Γιουσεφ Ελ Αραμπί, ενώ βρίσκονταν εκτός Ελλάδας για υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων των χωρών τους, Αιγύπτου και Μαρόκου αντίστοιχα.
Με επιστολή τους προς τις FIFA και ECA οι Πειραιώτες εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τη μεταχείριση των διεθνών ποδοσφαιριστών από την Αφρικανική Ομοσπονδία σε ό,τι αφορά στη μη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από την πλευρά τους.
Μέσα σε αυτή οι «ερυθρόλευκοι» καταγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στους αγώνες των προκριματικών του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και ζητούν από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία να ξεκινήσει έρευνα, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα οτι υπάρχει σοβαρότατο θέμα με την υγεία των αθλητών. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, μάλιστα, καταγγέλλουν πως υπάρχουν αποστολές στις οποίες στο ίδιο δωμάτιο διαμένουν περισσότεροι από δύο παίκτες.
Να υπενθυμιστεί ότι πριν τις τελευταίες περιπτώσεις με τους Χασάν και Ελ Αραμπί το ίδιο είχε συμβεί και σε προηγούμενη διακοπή λόγω εθνικών ομάδων με τον Μαντί Καμαρά.
Η επιστολή του Ολυμπιακού:
Αγαπητοί κύριοι και κυρίες,
Τους τελευταίους μήνες αντιμέτωποι με τις ασυνήθιστες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 και με την προηγούμενη εμπειρία της σεζόν 2019-20, εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες από την ECA και όλων των φορέων του ποδοσφαίρου όσον αφορά την αποδέσμευση των παικτών για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων στα παράθυρα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.
Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, η ECA, η WLF και η FIFPRO ανέπτυξαν από κοινού μια δέσμη κανόνων επικεντρωμένων στην προστασία της υγείας των παικτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως βασική σκέψη σε αυτούς τους μοναδικούς καιρούς για όλες τους οργανισμούς ότι η υγεία και η ασφάλεια των παικτών (και των υπολοίπων εργαζομένων) έχει την απόλυτη προτεραιότητα και ότι παίκτες και σύλλογοι δεν πρέπει να πιεστούν από κανονισμούς ή άλλες δυνάμεις να πάρουν αποφάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των παικτών και την ασφάλειά τους.
Παίρνονας υπόψιν τη γιγάντωση της πανδημίας, τον μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης εξαιτίας των πολλών ταξιδιών και των στενών επαφών τους με ανθρώπους του προσωπικού, παίκτες και ανθρώπους από πολλές χώρες, όπως επίσης και το γεγονός πως πολλά πρωτόκολλα υγείας που εφαρμόζονται από πολλές – ως επί τω πλείστον μη ευρωπαϊκές – Ομοσπονδίες ήταν αναποτελεσματικά ή ακόμη και ανύπαρκτα, οι ιδιοκτήτες των ομάδων ζήτησαν από τη FIFA να παρατείνει τις προσωρινές εντολές που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2020 ώστε να καλύψουν και τα παράθυρα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου και να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες που θα διασφαλίσουν ότι όλα τα διεθνή παιχνίδια που θα γίνουν σε αυτά τα παράθυρα θα πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα της FIFA για την Επιστροφή στο Ποδόσφαιρο, τα πρωτόκολλα Διεθνών Αγώνων ή ένα αντίστοιχο πρωτόκολλο εγκεκριμένο από την FIFA.
Η FIFA έδωσε μικρή σημασία σε αυτές τις ανησυχίες.
Δυστυχώς, η εμπειρία μας από τις διακοπές του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, μας έδειξε ότι η CONCACAF και τα μέλη της δεν μπορούσαν να προστατεύουν την υγεία των παικτών μας.
Ο Ολυμπιακός είναι περήφανος που έχει έναν μεγάλο αριθμό διεθνών παικτών, αλλά ταυτόχρονα ανησυχεί πολύ και έχει ζημιωθεί από την μη συμμόρφωση συγκεκριμένων μελών της CONCACAF με τα πρωτόκολλα αγώνων της FIFA (υπήρξαν αναφορές ακόμα και για τέσσερις παίκτες στο ίδιο δωμάτιο), που είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθούν θετικοί οι παίκτες μας και ο σύλλογος μας να στερηθεί των υπηρεσιών τους σε κρίσιμα παιχνίδια πρωταθλήματος και Champions League.
Στο παράθυρο του Οκτωβρίου, ένας από τους κομβικούς παίκτες μας (Μαντί Καμαρά) επέστρεψε θετικός στον ιό, αφού ενσωματώθηκε στην Εθνική της Γουινέας για φιλικούς (!) αγώνες και ως αποτέλεσμα έχασε αρκετά παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος και τα δύο πρώτα ματς των ομίλων του Champions League.
Στο ακόλουθο παράθυρο του Νοεμβρίου, δύο ακόμη παίκτες του Ολυμπιακού (μέχρι στιγμής) βρέθηκαν θετικοί μετά από διεθνή παιχνίδια με χώρες-μέλη της CONCACAF. Συγκεκριμένα, ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί βρέθηκε θετικός όσο ήταν στην εθνική του Μαρόκο και το Αιγύπτιος διεθνής Αχμέντ Χασάν βρέθηκε θετικός μετά από το παιχνίδι της εθνικής του στο Τόγκο στις 17.11.2020.
Ακόμα χειρότερα, ο Ελ Αραμπί είναι τώρα απομονωμένος στο Καμερούν, όπου έγινε το ματς του Μαρόκο με την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα, λόγω περιορισμού μετακινήσεων!
Η αποθεραπεία τους και το διάστημα της απουσίας τους (όπως και η επιστροφή τους στη χώρα) είναι μέχρι στιγμής άγνωστα, χωρίς να υπολογίζεται η κατάσταση στην οποία θα επιστρέψουν και το αν θα έχουν επιπλέον επιπτώσεις κάθε είδους εξαιτίας του ιού.
Είμαστε παραπάνω από σίγουροι ότι αρκετοί άλλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα, ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης με τα Διεθνή Πρωτόκολλα Αγώνων της FIFA.
Οι παίκτες μας έχουν προφανώς εκτεθεί σε απαράδεκτες συνθήκες, ως αποτέλεσμα του γεγονότος πως υπάρχουν Ομοσπονδίες που προφανώς δεν εφαρμόζουν τα Διεθνή Πρωτόκολλα Αγώνων της FIFA, ούτε λεπτομερή και αυστηρά πρωτόκολλα παρόμοια με αυτά που εφαρμόζονται στις διοργανώσεις της UEFA και στις περισσότερες ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες.
“Έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τη βαθύτατη απογοήτευσή μας για μια πολιτική που αφήνει τους συλλόγους εντελώς απροστάτευτους, όταν επενδύουν εκατομμύρια στην προσπάθειά τους να κρατήσουν το ποδόσφαιρο ζωντανό, ειδικά σε καιρούς που βλέπουν τα έσοδά τους να καταρρέουν. Και πιο σημαντικά, να εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για μία πολιτική, που όχι μόνο αλλάζει τους κανόνες των διοργανώσεων με ανυπολόγιστο τρόπο, αλλά εκθέτει σε υψηλό κίνδυνο την υγεία των παικτών.
Ως ένας σύλλογος που συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μακροχρόνιο μέλος της ECA, πιστεύουμε ότι η παγκόσμια κρίση πανδημίας του Covid-19 εγείρει θέματα αξιοπιστίας, όσον αφορά τα κρούσματα των παικτών, τα βραχυχρόνια και μακροχρόνια προβλήματα υγείας και την προστασία/αποζημίωση των συμβολαίων, τα έξοδα περίθαλψης ή την απώλεια μελλοντικών εξόδων, την ενσωμάτωση ενός κεντρικού λεπτομερούς συστήματος πληροφόρησης από την FIFA και τις Ομοσπονδίες για το πως η κάθε Ομοσπονδία ενσωματώνει τις προϋποθέσεις που θέτουν τα Πρωτόκολλα Αγώνων της FIFA, όπως επίσης και σχετικές πληροφορίες από τις τοπικές αρχές (ειδικά τα πρωτόκολλα καραντίνας) πριν και και μετά τα δύο τελευταία παράθυρα διεθνών αγώνων και στα μελλοντικά (αρχής γενομένης από αυτό του Μαρτίου).
Γι’αυτούς τους λόγους, ζητάμε από εσάς, την ανώτατη και επιβλέπουσα αρχή στον χώρο του ποδοσφαίρου, να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, για το καλό όλο των διοργανώσεων, τόσο των διεθνών όσο και των εθνικών.
Με σεβασμό.
Για τον Ολυμπιακό
Λίνα Σουλούκου
General Manager”.