Skip to main content

Ο σεΐχης Αχμάντ παραιτήθηκε από τις θέσεις που κατείχε στη ΔΟΕ

Ο σεΐχης Αχμάντ Αλ-Φαχάντ Αλ-Σαμπάχ παραιτήθηκε προσωρινά από όλες τις θέσεις που κατείχε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, επικαλούμενος δικαστικές εκκρεμότητες που έχει στην Ελβετία.

Ο Αχμάντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κουβέιτ, είναι ένας από τους ισχυρότερους μα και τους πλέον αμφιλεγόμενους παράγοντες της ΔΟΕ και γενικότερα του παγκόσμιου αθλητισμού.

Κατείχε τις θέσεις του προέδρου της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, του προέδρου του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας και ήταν επικεφαλής του προγράμματος «Olympic Solidarity», που διαχειρίζεται εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση αθλητικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο.

«Ο σεΐχης Αχμάντ δεν επιθυμεί οι πολιτικών σκοπιμοτήτων κατηγορίες να αποσπάσουν την προσοχή από την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τους συναδέλφους του στο Ολυμπιακό κίνημα. Για το λόγο αυτό, ο αποφάσισε να αποσυρθεί προσωρινά από τις θέσεις και τις ευθύνες του ως μέλος της ΔΟΕ και πρόεδρος της επιτροπής Ολυμπιακής Αλληλεγγύης, εν αναμονή της ακρόασης στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΔΟΕ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο σεΐχης Αχμάντ είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1992 και αποτελεί στενό συνεργάτη και σύμμαχο του Τόμας Μπαχ, τον οποίο ενίσχυσε ανοιχτά στην εκλογική διαδικασία του 2013.

Για περίπου μία δεκαετία κατείχε υψηλόβαθμη θέση και στη FIFA, από την οποία υποχρεώθηκε όμως να παραιτηθεί το 2017, καθώς το όνομά του εμπλέκεται στις έρευνες της αμερικανικής δικαιοσύνης για διαφθορά στις τάξεις της διεθνούς ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.