Skip to main content

Άρχισε η δίκη του Μαζιώτη

Κατά του τραπεζικού συστήματος που «ευθύνεται για την καταλήστευση του ελληνικού λαού», στράφηκε ο κατηγορούμενος Νίκος Μαζιώτης για πράξεις που φέρεται να διέπραξε κατά το διάστημα που ήταν καταζητούμενος, μετά την παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί το 2012, κατά την έναρξη της δίκης που διεξάγεται στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Συγκατηγορούμενοι του Νίκου Μαζιώτη είναι η καταζητούμενη σύντροφός του Πόλα Ρούπα, ο Α.΄Σταμπούλος που αρνείται την εμπλοκή του και ο πρόσφατα συλληφθείς Γ. Πετρακάκος.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται μεταξύ άλλων είναι για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διευθυντής της οποίας φέρεται να είναι ο Νίκος Μαζιώτης, για την έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής στις 10.4.2014 (για την οποία έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη), για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις και για δύο ληστείες. Ακόμα ο Νίκος Μαζιώτης κατηγορείται για απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά τη συμπλοκή του με αστυνομικούς στο Μοναστηράκι στις 16.7. 2014 οπότε και συνελήφθη τραυματισμένος.

Δίκη και για τις πράξεις που του αποδίδονται από 2003-2010

Σε εξέλιξη είναι και η δίκη του Νίκου Μαζιώτη στο Εφετείο για τις πράξεις που του αποδίδονται για την πρώτη περίοδο δράσης του Επαναστατικού Αγώνα (2003-2010).

Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο όταν η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι συνεδριάσεις θα διεξάγονται από το μεσημέρι έως το βράδυ, πλην Τετάρτης, καθώς υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μήνου για τον κατηγορούμενο Σταμπούλο.

«Κάνε τη δίκη μόνη σου, ντροπή σου», φώναζαν οι συνήγοροι που έκαναν λόγο για ειδικό καθεστώς, κατηγορώντας το δικαστήριο ότι δίνει προτεραιότητα στην αρχή της σκοπιμότητας και όχι της νομιμότητας, προσθέτοντας πως θα απευθυνθούν στον Προιστάμενο του Εφετείου. «Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούμε», είπαν χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι η επόμενη συνεδρίαση θα είναι το πρωί της 19ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι άλλες συνεδριάσεις θα είναι βραδινές.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Μαζιώτης αναφερόμενος στις τράπεζες δήλωσε:

«Οι τράπεζες είναι ληστρικοί οργανισμοί, δεν υπήρξε ληστεία, απαλλοτρίωση είναι το πραγματικό περιστατικό. Δεν με προσβάλλει η πολιτική αγωγή, ας κάνουν ό,τι θέλουν οι δικηγόροι, θέλω να τονίσω ότι οι πραγματικοί ληστές είναι οι τράπεζες… Γι’ αυτές υπογράφτηκαν τα μνημόνια, είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών ομολόγων. Ευθύνονται για την καταλήστευση του ελληνικού λαού πέντε χρόνια τώρα. Αν με μια απαλλοτρίωση πλήττεται η φήμη μιας τράπεζας τότε θα έπρεπε να έχουν καταρρεύσει όλες». 

Μαζιώτης: Το να είμαι ένοπλος για εσάς είναι τιμή για μένα

Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου ζητήθηκε από τους κατηγορούμενους μια πρώτη τοποθέτηση:

Ο Νίκος Μαζιώτης διάβασε ένα κείμενο με το οποίο προέτρεψε τον ελληνικό λαό σε ξεσηκωμό για την κατάργηση του κράτους, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Είναι η δεύτερη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα, που είναι μια ένοπλη επαναστατική αναρχική οργάνωση …συνεχίζει τη λαϊκή παράδοση του αντάρτικου και δρα προς όφελος του λαού. Εχει ήδη μείνει στη συνείδηση πολλών για τις εύστοχες πολιτικές ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει εναντίον  δομών της κρατικής εξουσίας. …Ο Επαναστατικός Αγώνας έχει ήδη μείνει στην ιστορία γιατί τραυμάτισε το κύρος και το γόητρο της αμερικανικής αυτοκρατορίας με την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ….την πιο επιτυχημένη ενέργεια αντάρτικου την περίοδο του μνημονίου με την επίθεση στη διεύθυνση εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουμε αναλάβει την ευθύνη της ενέργειας… Μας τιμά που το καθεστώς σας μας θεωρεί επικίνδυνους. Είμαστε μια οργάνωση αναρχικών αγωνιστών που δρα εναντίον αυτών που ληστεύουν, λεηλατούν και δολοφονούν…. Περάσαμε στην παρανομία για να συνεχίσουμε τον αγώνα, έχουμε τον σεβασμό που δεν έχετε εσείς γιατί είστε μισθοφόροι του κράτους .Το να είμαι ένοπλος για σας είναι τίτλος τιμής για μένα…».

Ο κατηγορούμενος Αντώνης Σταμπούλος αφού δήλωσε «αναρχικός αιχμάλωτος» και χαρακτήρισε τη δίκη «πολιτική», αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ υποστήριξε ότι δεν βρέθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του.