Skip to main content

Οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα

Οι εξαγγελίες στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, αφορούσαν σχεδόν το σύνολο των τομέων κυβερνητικής ευθύνης.

«Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, από την Τετάρτη το πρωί, θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη πατρίδα μας, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε προεκλογικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος Πρωθυπουργός.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα αφορούν την παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις χιλιάδες οικογένειες και νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της μνημονιακής κρίσης, καθώς και την άμεση αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα: των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ακόμη, ανα τομέα και κλάδο κυβερνητικής ευθύνης:

Μεταρρύθμιση του κράτους

Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου με την επεξεργασία των οργανισμών των 10 Υπουργείων.

Ταυτόχρονα θα αποσυμφορηθεί η δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των Υπουργών. Μειώνεται σχεδόν κατά το ήμισυ ο στόλος των 700 περίπου αυτοκινήτων στα υπουργεία. «Θα πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ», είπε αναφερόμενος ουσιαστικά σε κρατικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ο Ε. Βενιζέλος. Ακόμη ανακοίνωσε ότι θα πουληθεί αρχικά το ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη. θα καταργηθεί το προνόμιο του Βουλευτικού αυτοκινήτου και θα περιοριστεί το προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και η φρουρά του Πρωθυπουργού κατά 40%.

Δημόσιοι Υπάλληλοι

καταργούνται οι μνημονιακές ρυθμίσεις για το πειθαρχικό τους δίκαιο. Προωθείται άμεσα ρύθμιση για αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Αλλάξει το σύστημα επιλογής προϊσταμένων «κόβοντας τον γόρδιο δεσμό μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κρατικού μηχανισμού».

Διαπλοκή

α) Κινητοποίηση του ΣΔΟΕ, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών: η λίστα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, η λίστα Λαγκάρντ,  η λίστα Λίχτενστάιν.

β) συστήνεται Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.

γ) υιοθετούνται οι πλέον σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.

δ) Κινητοποιείται το Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο της νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθειών του Δημοσίου.

ε) καταργούνται άμεσα οι «αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος»

ΜΜΕ

α) επανασύσταση με νόμο της ΕΡΤ, από μηδενική βάση.

β) εφαρμόζεται ο νόμος για τον έλεγχο των οικονομικών των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των άλλων μέσων ενημέρωσης.

γ) τέλος στα χαριστικά δάνεια που παραχωρούνται με αδιαφανείς όρους.

δ) προκήρυξη διαγωνισμών για την ανοιχτή διαφανή και σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους, δανειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Μεταναστευτικό

η Διεύθυνση Μετανάστευσης μετατρέπεται σε Υπουργείο.  Πρωταρχικός στόχος του νέου Χαρτοφυλακίου, αποτελεί η άμεση ψήφιση του Νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.

Φορολογικό

α) ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους με το βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.

β) αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.

γ) περιουσιολόγιο με καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

-κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

δ) ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Θεσπίζονται οι 100 δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και βραδείς διαδικασίες. Καταργείται η ρύθμιση που μετατρέπει, αντισυνταγματικά, το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές.

Εθνικό Σχέδιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση

α) κίνητρα για ξένες επενδύσεις και διακρατικές συμφωνίες, για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, στα πλαίσια πάντα των ευρωπαϊκών κανόνων.

β) ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που δεν πρέπει να υπολογίζεται στο έλλειμμα, όπως άλλωστε ζητούν Γαλλία και Ιταλία.

γ) μορφές κοινωνικής οικονομίας και συνεργατισμού που θα οικοδομούν ένα νέο πρότυπο οικονομικής δραστηριότητας που θα βασίζεται στα δίκτυα και στην οριζόντια οργάνωση, υπερβαίνοντας το στενό πλαίσιο του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς.

Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι «δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο». «Κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στο βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και επιχειρησιακό πλάνο που αποδεικνύει ότι  αυτή θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», είπε.

Τραπεζικό σύστημα

α) τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ, ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματα του στις συστημικές Τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.

β) ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων και  επιχειρηματικών δανείων που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για τη μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.

γ) υλοποίηση των  μέτρων ρύθμισης των κόκκινων δανείων.

δ) απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα Τραπεζικά ιδρύματα, σε έλληνες και ξένους κερδοσκόπους.

ε) ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας για την υπέρβαση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και την ουσιαστική διευκόλυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Εργασιακά

α) Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Διατηρείται ο δημόσιος – αναδιανεμητικός – καθολικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης με σεβασμό  στα θεμελιωμένα από το νόμο συνταξιοδοτικά δικαιώματα. 

β) άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, την θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας.

γ) καταργούνται οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών.

δ) αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σταδιακά μέχρι το 2016, ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας.

ε) ειδικό πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας με τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του Υπουργείου Εργασίας.

στ) επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης, ως δώρο Χριστουγέννων, στο τέλος του 2015, σε όσους  λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ μηνιαίως.

ζ) ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Παιδεία

α) άμεσα καταργείται η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων.

β) καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα Συμβούλια ιδρύματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εξωτερική Πολιτική

-επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

-αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

-ανάδειξη του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας ως πόλο ειρήνης και σταθερότητας στο τρίγωνο Βόρειας Αφρικής-Μέσης Ανατολής-Ουκρανίας. Μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές, αδιέξοδους εμπορικούς πολέμους και δήθεν «ανθρωπιστικές επεμβάσεις» που απέδειξαν την αποτυχία τους. Και σταθερά υπερασπιζόμενοι τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της οικοδόμησης μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ευρωπαϊκής ασφάλειας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου απαιτείται η συγκροτημένη αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου του τζιχαντισμού που εξαπλώνεται.

Γερμανικές οφειλές

Ιστορική υποχρέωση αποτελεί η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων».