Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Αντιμέτωπη με την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για το προσφυγικό βρίσκεται η κυβέρνηση.
Στη χθεσινή απόφαση στη Νίκαια, όπου αγρότες από 68 μπλόκα όλης της χώρας αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, προστίθεται το εκρηκτικό κλίμα σε Κω και Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου πολίτες και τοπικοί φορείς αντιδρούν στη δημιουργία hotspot και κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων.
Πέρα από το «επικοινωνιακού» χαρακτήρα τριήμερο μπλόκο των αγροτών στο Σύνταγμα από την ερχόμενη Παρασκευή είναι βέβαιο ότι η απόφαση για επ’ αόριστον κλείσιμο δρόμων, τελωνείων και λιμανιών όλης της χώρας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, κάτι που η κυβέρνηση σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Αναφορικά με το προσφυγικό στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν την κατασκευή των τεσσάρων hotspot στα νησιά και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι τη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., σε 10 ημέρες από σήμερα. Αυτήν τη στιγμή προτάσσουν τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν, αλλά όπως λένε τα έργα θα συνεχιστούν με κάθε τρόπο.
Για το αγροτικό στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια διαλόγου είναι εξαιρετικά περιορισμένα έως ανύπαρκτα, αφού και το τελευταίο κάλεσμα να κατέβουν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή πέφτει στο κενό.
Περιθώρια για απόσυρση του ασφαλιστικού δεν υπάρχουν, οι όποιες μικρές παρεμβάσεις είναι σίγουρο ότι δεν θα ικανοποιήσουν τους αγρότες, συνεπώς η κυβέρνηση σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με γενικευμένο μπλακ άουτ στους δρόμους όλης της χώρας.
Παρά τα προβλήματα, στο Μαξίμου απαντούν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Νούμερο ένα στόχος παραμένει το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και όπως λένε χαρακτηριστικά τα σενάρια για οικουμενική ή εκλογές «είναι στη φαντασία εκείνων που τα επεξεργάζονται».