Ομαδικά πυρά από τη διεθνή κοινότητα δέχεται για ακόμη μία φορά, η Βόρεια Κορέα, μετά την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.
Πρωτοστατούντος του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα ζητά τον άμεσο τερματισμό του πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος της Πιόνγιανγκ και απειλεί με νέες κυρώσεις, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του καθεστώτος.
Μπαράζ τηλεφωνημάτων
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιάπωνα ομόλογό τους, Φουμίου Κισίντα, είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Ρωσίας, Φίλιπ Χάμοντ και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα.
Ο Βρετανός και ο Ιάπωνας υπουργός συμφώνησαν στην άμεση δράση του ΟΗΕ εναντίον της Πιόνγιανγκ, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της, ζήτησε την εκτόνωση της έντασης μέσω της διπλωματικής οδού.
Καταδίκη Μπαν, συνεδριάζει το Σ.Α. του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο την εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
«Είναι βαθιά λυπηρό ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία, κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε το γραφείο του κ. Μπαν.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εκτόξευση εντός της ημέρας.
Πρωτοστατούν στην καταδίκη ΗΠΑ – Ιαπωνία
Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη – μέλη του ΣΑ, καθώς και από τη Νότια Κορέα.
Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου “δορυφόρου” από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.
Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.
Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο – ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο – συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς ως τώρα.
Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει – τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.
Επικριτική και η Κίνα
Η εκτόξευση θα επιδεινώσει τις εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, έκρινε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα σε σχόλιό του.
Η κορεατική χερσόνησος δεν πρέπει να πυρηνικοποιηθεί ούτε να συρθεί σε πόλεμο, σύμφωνα με το σχόλιο, το οποίο καλεί όλα τα μέρη να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ψύχραιμα και να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη κλιμάκωσή της.
Μολονότι τα σχόλια της σύνταξης του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν συνιστούν επίσημες κυβερνητικές θέσεις, συχνά αντανακλούν τον τρόπο σκέψης της κινεζικής ηγεσίας.