Skip to main content

Ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας οι πανεπιστημιακοί – Ζητούν κατεπείγοντα μέτρα

Ενόψει της επανέναρξης των μαθημάτων στα πανεπιστήμια μετά τις διακοπές των εορτών και ιδίως ενόψει της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου, η πανεπιστημιακή κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της πανδημίας, δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

Όπως επισημαίνει, κατά το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας «έχει αγνοήσει συστηματικά» τις επισημάνσεις και τα αιτήματα της ΠΟΣΔΕΠ και των πανεπιστημίων, «επιμένοντας σε μια διαχείριση με έμφαση στην επικοινωνία, και σε μέτρα που υποκρύπτουν μια πολιτική τύπου “ανοσία της κοινότητας”. Παράλληλα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αδιαφορεί για τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, που αναδείχθηκαν δραματικά από τις απαιτήσεις αντιμετώπισης της πανδημίας».

Η ΠΟΣΔΕΠ υπογραμμίζει «και πάλι ότι τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στα ΑΕΙ δεν μπορεί να επιβάλλονται οριζόντια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες Τμημάτων ή Σχολών, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και της ευθύνης των διδασκόντων για την οργάνωση της διδασκαλίας. Είναι αυτονόητο ότι, όπου δεν είναι εκ των πραγμάτων εφικτή η εφαρμογή των μέτρων, πρέπει να επιτρέπεται η προσαρμογή τους, με εναλλακτικές και πιο αυστηρές επιλογές, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα και η συνέχεια της εκπαίδευσης, με πρόνοια για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι, συνοικούν με ευάλωτα πρόσωπα, έχουν επιβαρυμένη υγεία, ή απομονώνονται ως κρούσματα».

Δεδομένης της κρισιμότητας της τρέχουσας κατάστασης, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ απαιτεί κατεπειγόντως:

• να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα δωρεάν τεστ για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα

• να παρασχεθεί ρητά από το υπουργείο η δυνατότητα χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων

• να δοθεί έκτακτη ενίσχυση των Ιδρυμάτων για τη διασφάλιση των όρων εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη διενέργεια των εξετάσεων με υγειονομική ασφάλεια

• τα συλλογικά ακαδημαϊκά όργανα να ανταποκριθούν χωρίς καθυστέρηση στις απαιτήσεις αντιμετώπισης των δυσμενών συνθηκών που αναμένεται να δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα.

Ζητεί, επίσης, την εφαρμογή με συνέπεια ευρύτερων μέτρων και πολιτικών περιορισμού της μετάδοσης του ιού και αντιμετώπισης των επιπτώσεών του, τα οποία επηρεάζουν την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και όλων των πολιτών, όπως η βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς για ασφαλέστερη μετακίνηση και η ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι οι διδάσκοντες έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν αν το μάθημά τους διεξάγεται σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, και, σε περίπτωση που διαπιστώνουν μη συμμόρφωση ή ελλιπή τήρηση των οριζόμενων μέτρων, να το διακόψουν ή να λάβουν κάθε άλλη αναγκαία απόφαση για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το ΥΠΑΙΘ

Την ίδια ώρα, μέχρι τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας θα στείλει εγκύκλιο στα Πανεπιστήμια με κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε να υπάρχει ευελιξία σχετικά με την εξεταστική, εφόσον χρειαστεί, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ».

Ειδικότερα, η πρόβλεψη γίνεται, εξήγησε η κ. Κεραμέως, ώστε κάποιος φοιτητής να μη χάσει την εξεταστική ή το έτος επειδή νοσεί, άρα να υπάρχουν επαναληπτικές εξετάσεις κ.ο.κ.