Skip to main content

Οι θεσμοί φεύγουν, η διαπραγμάτευση έρχεται

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με άγνωστη την ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών, το μπαλάκι περνά τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων.

Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι  «όλοι εστιάζουμε στην προσπάθειά μας να τελειώσει η αξιολόγηση στις 26 με 28 Φλεβάρη», ημερομηνία που βρίσκει σύμφωνες και τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν, με ανοικτό το προσφυγικό, την επανάληψη του αδιεξόδου του 2015, ο στόχος θεωρείται μάλλον μαξιμαλιστικός.

Από την πλευρά των θεσμών, μετά το αναγνωριστικό πενθήμερο στην Αθήνα, οι απαιτήσεις ετέθησαν εμμέσως πλην σαφώς.

Το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2016 -2017.

Το ΔΝΤ, διά στόματος της Κρ. Λαγκάρντ, ζήτησε όσο το δυνατό πιο «βαθιά» μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, οι δυσκολίες αυτή τη στιγμή εστιάζονται στο πρώτο. Η κυβέρνηση αν και μέχρι τώρα δεν δεχόταν την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού εντός του τρέχοντος έτος φαίνεται ότι τώρα το συζητά. Ωστόσο, με τις παρούσες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει επί πλέον πόρους της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Για δε το ασφαλιστικό, η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν σημεία που μπορεί να τύχουν διαπραγμάτευσης ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Στη σκακιέρα έχει μπει εσχάτως και το προσφυγικό, για το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι, εάν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, είναι ένα διπλωματικό «όπλο» στα χέρια της. Το μείζον ζήτημα είναι εάν η ολοκλήρωση των πέντε hotspots και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς τη βόρεια Ευρώπη, ειδικά αν καλυτερέψει ο καιρός.

Το μέγαρο Μαξίμου πέρασε την Παρασκευή στην αντεπίθεση για το προσφυγικό, επιρρίπτοντας ευθύνες σε μία σειρά από χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) για ολιγωρία και μη παραγωγική στάση. 

«Η ευρωπαϊκή αντίδραση δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη», ανέφερε το σημείωμα του πρωθυπουργικού μεγάρου, στο οποίο υπογραμμίζεται ακόμη ότι «ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Στο σκληρό πόκερ της διαπραγμάτευσης υπάρχουν και τα επιμέρους θέματα, πολλές φορές ενδεικτικά των αλλαγών που ζητούν οι θεσμοί αλλά και του τρόπου που σκέφτονται ορισμένοι εντός της κυβέρνησης. Όπως για παράδειγμα η θέση του ΔΝΤ και της κ. Βελκουλέσκου, την οποία μεταφέρει στo naftemporiki.gr κυβερνητικό στέλεχος, να δοθούν αυξήσεις στις δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα πάρουν υψηλό βαθμό στην αξιολόγηση, αυξήσεις που θα προέλθουν όμως από τη μείωση που θα υποστούν στον μισθό τους εκείνοι οι υπάλληλοι που θα πάρουν «κάτω από τη βάση».

Στο μέτωπο, τέλος, των αγροτικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, την προσεχή Τρίτη στη Βουλή, θα υπάρξει μια πρώτη επαφή και διάλογος με τους αγρότες.