Skip to main content

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα των ελαφρυντικών

Σήμερα αναμένεται να κριθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το θέμα του ύψους των ελαφρυντικών που θα αναγνωριστούν στους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, προχωρώντας στη συνέχεια στο κρίσιμο θέμα των ποινών που θα επιβληθούν.

Το δικαστήριο διέκοψε για το πρωί της Παρασκευής τη συνεδρίασή του, οπότε και θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής που θα ξεκινήσει στις έντεκα το πρωί, θα αποφασιστεί εάν και σε ποιους θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά, γεγονός από το οποίο θα εξαρτηθεί και το ύψος των σχετικών ποινών.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6.

Αρχικά η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι στη δική της Χρυσής Αυγής, ζητώντας να αναγνωριστεί ένα επιμέρους ελαφρυντικό του άρθρου 187 του παλαιότερου ΠΚ παράγραφος 6 για 3 πρώην βουλευτές (Δ. Κουκούτσηςς . Χρ. Αλεξόπουλος, Στ. Μπούκουρας) οι οποίοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην εγκληματική οργάνωση.

Στη συνέχεια άλλαξε την αρχική της πρόταση, ζητώντας να αναγνωριστεί ελαφρυντικό και σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και παράλληλα δεν έχουν κριθεί ένοχοι για άλλα κακουργήματα.

Τα ελαφρυντικά καθορίζουν τις ποινές

Όπως προαναφέρθηκε το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι εξαρτάται από το ύψος των ελαφρυντικών που θα αναγνωριστούν.

Ειδικότερα, για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές), το πλαίσιο της ποινής είναι από πέντε μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Εάν, όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε το ύψος των προβλεπόμενων ποινών θα μειωθεί και θα είναι από δύο έως οκτώ έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (έντεκα πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) το πλαίσιο ποινής είναι από πέντε έως δέκα έτη κάθειρξης. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές «χαμηλώνουν» σε ένα έως πέντε έτη κάθειρξης. Μέχρι τη χθεσινή διακοπή της συνεδρίασης ήταν σε εξέλιξη οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης, σχετικά με τα ελαφρυντικά που ζήτησαν για τους πελάτες τους.

Πολιτική κόντρα με φόντο τον ποινικό κώδικα

Στο μεταξύ αντιδράσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει η απουσία της ποινής της αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για όσους καταδικάζονται για εγκληματική οργάνωση, με το πολικό θερμόμετρο να αναβαίνει έπειτα από την αποχώρηση του Σταύρου Κοντονή από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και τα καθοδηγητικά όργανα της συμμαχίας, αναφέροντας πως είχε εκφράσει διαφωνίες για κομμάτια  του Ποινικού Κώδικα.

Η αποχώρηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης είχε ως αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η κόντρα Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει για τους ισχυρισμούς Κοντονή. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του αρχικά σχολίασε καυστικά τις δηλώσεις Κοντονή και αργότερα τον διέγραψε αναφέροντας πως «το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του».

naftemporiki.gr