Skip to main content

Βρετανία: Lockdown και Brexit επηρέασαν επιχειρήσεις και start-ups

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ως αποτέλεσμα εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας των επιχειρήσεων στη Βρετανία, αλλά και σε αύξηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων, καθώς οι επιχειρηματίες προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την άνοδο των ηλεκτρονικών αγορών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Τα στοιχεία έδειξαν αύξηση κατά 37% σε «λουκέτα» επιχειρήσεων και αύξηση κατά 24% στις νεοφυείς εταιρείες (start-ups) σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι επιχειρήσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας – που καλύπτουν τομείς όπως ο προγραμματισμός υπολογιστών, η κινηματογράφηση και ηχογράφηση και οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές – αντιπροσώπευαν περισσότερα λουκέτα από το αναμενόμενο ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS).

Όμως, οι επιχειρήσεις στέγασης και υπηρεσιών τροφίμων αποτελούσαν ένα ασυνήθιστα μικρό μερίδιο, παρά το γεγονός ότι επλήγησαν από τα lockdown από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Το ONS είπε ότι μπορεί να αντικατοπτρίζει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης για αυτούς τους τομείς.

Οι διαδικτυακές αγορές – οι οποίες αντιπροσώπευαν ρεκόρ των δαπανών πέρυσι – και συναφείς τομείς όπως αποθήκες και logistics αντιπροσώπευαν μεγάλο μέρος της νέας δημιουργίας επιχειρήσεων.

Οι νέες νεοσύστατες εταιρείες ήταν μικρότερες από τα προηγούμενα χρόνια, με μέσο όρο 2,7 υπαλλήλους, σε σύγκριση με τους 3,5 πριν.

Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν επίσης ελαφρώς λιγότερες από πριν, με μέσο όρο 2,6 υπαλλήλους.

Το ONS χαρακτήρισε τα στοιχεία ως «πειραματικά» και πιθανώς λιγότερο αξιόπιστα από τα μακροχρόνια ετήσια στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters