Skip to main content

Ψήφος αποδήμων: Η συναίνεση, οι αστερίσκοι και το… «όχι»

Σε κλίμα ευρύτερης συναίνεσης πραγματοποιήθηκε ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «κυνηγά» 200 ψήφους για το ζήτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε διαδοχικά με τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη, εξετάζοντας το ενδεχόμενο συνεννόησης σχετικά με το θέμα.

Κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα στην κυβέρνηση «να αλλάξει ρότα» ώστε να βρεθεί «κοινός τόπος» στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ κατέθεσε την πρόταση του κόμματός του, δηλώνοντας πάντως «ανοιχτός» να συζητήσει κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση όμως «να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

«Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως – και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει – να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν» ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση που καταθέτει το κόμμα του βασίζεται στα εξής:

  • Να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
  • Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Οι τέσσερις προϋποθέσεις του ΚΙΝΑΛ

Την ίδια ώρα, μήνυμα για ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης αναφορικά με το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού έστειλε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Όπως τόνισε «το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί για τη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού και είναι καθήκον και υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας απέναντι τους και γι’ αυτό δεν είναι νοητές ούτε κομματικές σκοπιμότητες, ούτε περαιτέρω καθυστέρηση».

Για την υλοποίηση αυτής της θέσης του ΚΙΝΑΛ η κ. Γεννηματά έθεσε σήμερα προς τον Πρωθυπουργό τέσσερα βασικά σημεία – προτάσεις.

  1. «Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.
  2. Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
  3. Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.
  4. Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Δ. Κουτσούμπας: Να δούμε πρώτα το ν/σ

«Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό, στον οποίο θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω απ΄ αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια», δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε τρις στόχους του ΚΚΕ και τόνισε: «θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».

Κ. Βελόπουλος: Έναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι έλληνες ομογενείς

Ναι «επί της αρχής», είπε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε πως «ως άνθρωπος της Ομογένειας και παιδί μεταναστών, θεωρώ ανεπίτρεπτο Έλληνες του Εξωτερικού να μην μπορούν να ψηφίσουν, καθώς ο νόστος και η αγάπη που νιώθουν για την πατρίδα τους, είναι η πιο περίτρανη απόδειξη της ανάγκης κατοχύρωσης του δικαιώματός τους στην ψήφο».

«Είναι εθνικά απαράδεκτο κάποιοι για μικροπολιτικούς λόγους να στερούν στον Έλληνα το δικαίωμα ψήφου, όταν το παρέχουν απλόχερα στο Χασάν και τον Ιμπραήμ με τις παράνομες ελληνοποιήσεις τους», πρόσθεσε.

Στον διάλογο που είχε προηγουμένως με τον Πρωθυπουργό, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης ζήτησε έναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι έλληνες ομογενείς, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά πως στο δεύτερο συμφωνεί.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα με τον γραμματέα του «ΜέΡΑ 25», Γιάνη Βαρουφάκη, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει συλλυπητήρια για τον χαμό του πεθερού του, Φαίδωνα Στράτου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής σε ηλικία 86 ετών.

«Είχαμε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 ο κ. Βαρουφάκης.

«Συμφωνήσαμε και να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχαμε δυο εξαιρετικούς απόδημους και να σας θυμίσω επίσης ότι ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος μίλησε καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων και μάλιστα υπέρ της ενεργοποίησής τους μέσα από την δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων», σημείωσε.

Συνεχίζοντας είπε πως «οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία και τόνισε ότι το ΜέΡΑ 25 είναι κατά της επιστολικής ψήφου γιατί όπως ανέφερε δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου».

Μαξίμου: Ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης από τον Πρωθυπουργό

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας πως ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας. 

«Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης», τονίστηκε . 

«Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη», κατέληξε το Μαξίμου.

naftemporiki.gr