Τη βοήθεια των ομογενών ώστε να υπάρξει «το καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος του ελληνικού λαού» στο θέμα της διευθέτησης της κρίσης και του χρέους ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια δεξίωσης που διοργανώθηκε προς τιμήν του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Μιλώντας σε προέδρους και παράγοντες οργανισμών της Ομογένειας που ήταν παρόντες στη δεξίωση ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους ομογενείς «καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνισμού στις ΗΠΑ», μια χώρα, που όπως είπε, «παίζει πολύ σημαντικό ρόλο παγκοσμίως και σ’ όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν και το μέλλον του τόπου μας».
Τόνισε επίσης πως οι ομογενείς πρέπει να είναι υπερήφανοι για την αξιοπρέπεια με την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε τους τελευταίους επτά μήνες μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, στην οποία, όπως είπε, «είχαμε την τιμή να ηγηθούμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία από μέρους μας».
Στη μάχη αυτή υπήρχε μια ανοιχτή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στην Ουάσιγκτον «η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ’ ότι στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια».
«Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας: «Η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα μία τέτοιας διευθέτησης, αλλά αυτή η μάχη πρέπει να τη δώσουμε και να τη δώσουμε ενωμένοι όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού μέσα κι έξω από τη χώρα».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως αξιοποιεί την παρουσία του στη ΓΣ του ΟΗΕ προκειμένου να διακηρύξει τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα η δυνατότητα μιας δίκαιης διευθέτησης του ζητήματος του χρέους και να αναζητήσει συμμαχίες και διεθνή στηρίγματα.
«Ο δικός σας ρόλος ως Ομογένεια είναι εξαιρετικά σημαντικός. Υπάρχει γόνιμο έδαφος και θα θέλαμε τη βοήθειά σας ώστε αυτό το έδαφος να το καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας πως οι Έλληνες της διασποράς «έχουν μεγαλύτερη έγνοια για την πατρίδα και τα τεκταινόμενα, απ’ ότι κι εμείς που μένουμε στην Ελλάδα».
Μιλώντας για την οικονομική κρίση κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός υπήρξε το θύμα επιλογών που οδήγησαν σε σταδιακή άρση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και οδήγησαν στην ανάγκη ενός δανεισμού που είχε ως συνέπεια την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποδυνάμωσαν την παραγωγική βάση και την οικονομία της πατρίδας μας». «Θα έχετε κι εσείς συγγενείς στην Ελλάδα και θα πονάτε όπως πονά όλος ο Ελληνισμός για τις μεγάλες δυσκολίες που περνά τα τελευταία χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε.
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι παρά την οικονομική αποδυνάμωση, η γεωπολιτική ισχύς της χώρας παραμένει αναλλοίωτη. «Η Ελλάδα είναι μία κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Μια χώρα σ’ ένα κρίσιμο γεωγραφικό σημείο όπου συναντιούνται τρεις ήπειροι, οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα. Μια χώρα που παρότι βρίσκεται περιτριγυρισμένη από πεδία αστάθειας και αποσταθεροποίησης και παρά την κρίση, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο σταθερότητας» τόνισε.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, επισήμανε ότι «εμείς οι Έλληνες έχουμε ζήσει στο πετσί μας τη σκληρή προσφυγιά» και ότι «πρέπει να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες, παρά τις λιγοστές μας δυνατότητες». «Οι ομογενείς πρέπει να είναι υπερήφανοι ως Ελληνες, διότι παρά την κρίση και παρά το γεγονός ότι άρχει ακόμη μία κρίση (του προσφυγικού) εντός της κρίσης, δεν χάνουμε την ανθρωπιά μας και τις ηθικές μας αξίες», συμπλήρωσε.
Πέραν του πρωθυπουργού, στη δεξίωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και υπηρεσιακοί παράγοντες. Τον κ. Τσίπρα καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τους παρισταμένους, ενώ είχε συνάντηση με μέλη των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: ΑΜΠΕ