Στη διατήρηση και των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι), υπό έναν κοινό αρχηγό, έως ότου διεξαχθούν ξανά βουλευτικές εκλογές, έχουν συμφωνήσει Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, για την επόμενη μέρα της εκλογής αρχηγού στην Κεντροαριστερά.
Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας τη Δευτέρα -στην ΕΡΤ- των υποψηφίων για την προεδρία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Όπως εξήγησε ο κ. Θοδωράκης, προέβη στην αντίστοιχη συμφωνία με την κ. Γεννηματά προκειμένου η ενιαία παράταξη να διατηρήσει τα ενισχυμένα προνόμια που θα της προσφέρουν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες κατά την άσκηση αντιπολίτευσης στη Βουλή (περισσότερος χρόνος τοποθετήσεων κ.ο.κ.).
Η συγκεκριμένη άποψη φαίνεται πάντως να προκαλεί τη διαφωνία -αυθεντική ή στρατηγική- έτερων υποψηφίων, που μιλούν για την ανάγκη άμεσης ενοποίησης των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων.
Οι θέσεις των υποψηφίων για τις συνεργασίες
Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, οι υποψήφιοι ανέπτυξαν τις θέσεις για μια πιθανή συνεργασία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς με άλλα κόμματα.
«Πρώτα θα μιλήσει ο ελληνικός λαός. Δεν αποφασίζω ερήμην του», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, απαντώντας σε ερώτηση για αν θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αν εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα. Περιέγραψε, δε, ως προτεραιότητές της την αλλαγή της συμφωνίας όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα -που όπως είπε πρέπει να πάνε στο 2%- την αναδιάρθρωση του χρέους και την αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου.
«Θα συνεργαστώ με όποιες δυνάμεις θέλουν την κατάργηση της απλής αναλογικής που θα διαλύσει τη χώρα. Στόχος μας ένα μεγάλο κόμμα που θα βάλει τους όρους», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ανέφερε επίσης ότι ένα «τέρας γραφειοκρατίας» εμποδίζει το επιχειρείν, ενώ τόνισε «πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τους ανθρώπους που δεν τους χαρίστηκε ποτέ τίποτα, αυτούς που κράτησαν όρθια τη χώρα».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης τόνισε πως «οι άλλοι θα αποφασίσουν αν συνεργάζονται μαζί μας» και τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος, καθώς και υπέρ μιας ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις εκλογές. «Λάθος το ότι δεν δεχτήκαμε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία» είπε ακόμη.
Υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου τάχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε ότι η απλή αναλογική δεν βοηθάει, σημειώνοντας ότι χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμιά σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Κυβερνά με την ακροδεξιά» είπε.
Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός προγραμματικού πλαισίου από την πλευρά του νέου φορέα, πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν οι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του υπερταμείου, ενώ σημείωσε πως η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης «έδωσαν ό,τι είχαν». Είπε επίσης πως «δήμαρχος και πολιτικός αρχηγός δεν γίνεται», αναφερόμενος στον Γ. Καμίνη, ενώ έκανε λόγο για διακριτούς ρόλους εκκλησίας – κράτους.
«”Όχι” ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αν θέλουμε να φέρουμε τους πολίτες κοντά μας», δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης. Είπε πως η κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να είναι μία την επόμενη μέρα, τονίζοντας πως «δεν μπορώ να δεχθώ καμία απόφαση ως ειλημμένη», ενώ ανέφερε ότι η παράταξη χρειάζεται θεσμοθετημένη ανανέωση. «Όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια να μην συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια», συμπλήρωσε.
«Είμαστε απέναντι στον λαϊκίστικο και δημαγωγικό ΣΥΡΙΖΑ και την πελατειακή και παλαιοκομματική Ν.Δ. Είμαστε με την παραγωγή και τη δημιουργία», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος.
«Το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε ως εδώ διότι συνεργάστηκε με τη Δεξιά, αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Όραμά μου η συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς», δήλωσε ο Δημήτρης Τζιώτης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου πριν τις εκλογές.
Ο Απόστολος Πόντας ανέφερε ότι «η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε εμείς ένα μεγάλο κόμμα». «Το ερώτημα δεν είναι με ποιον θα συνεργαστούμε, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο προόδου που θα αλλάξει την ατζέντα», σημείωσε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ