Περισσότερες από 1000 σελίδες αριθμεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν συνολικά 70 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών κατά πλειοψηφία στοιχειοθετούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης κρίνοντας ότι:
«Η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση του Παλέρμο και με το νόμο 3875/10 κύρωσε αυτή προσαρμόζοντας με τη σημερινή του μορφή το άρθρο 187 του ΠΚ, όπως σαφώς προκύπτει από το περιεχόμενο του παραπάνω άρθρου. Ο Έλληνας νομοθέτης επέλεξε, σύμφωνα με το άρθρο 34 της εν λόγω σύμβασης, την επί το αυστηρότερο προσαρμογή της ελληνικής νομθεσίας για την επίτευξη των στόχων της σύμβασης που έχει καταστεί πλέον μέρος της εσωτερικής μας νομοθεσίας».
Αντίθετα ο δικαστής Νίκος Σαλάτας που μειοψήφισε έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης διότι πρέπει να εφαρμοστεί η διεθνής σύμβαση του Παλέρμο και όχι το άρθρο 187 του ΠΚ.
«Η σύμβαση του Παλέρμο ορίζει ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα τη δομομημένη ομάδα, που κάποια χρονική στιγμή ενεργεί με κοινό σκοπό τέλεσης ενός ή περισσότερων εγκλημάτων προκειμένου να προσποριστεί αμέσως ή εμμέσως οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος». Η σύμβαση αυτή κατά την άποψη του κ. Σαλάτα υπερισχύει της ελληνικής νομοθεσίας.
Ο δικαστικός λειτουργός κρίνει ακόμα ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής κρίνει διότι «δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι κατείχαν τα ευρεθέντα σε αυτούς όπλα και πυρομαχικά με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της οργάνωσης ΧΑ. Κι αυτό γιατί εφόσον δεν υπάρχει βάσιμη κατηγορία για εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να νοηθεί και σκοπός παράνομου εφοδιασμού αυτής με τα εν λόγω όπλα και πυρομαχικά».
Ιεραρχική δομή
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε από το 2008 και η δράση της κορυφώνεται από το 2012 που μπήκε στη Βουλή.
Η οργάνωση είχε ιεραρχική δομή με απόλυτο και κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, κρίνουν οι δικαστές.
«….Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως ιδρυτής και κατ’ ουσίαν αρχηγός και ηγέτης της, παρείχε οδηγίες και εντολές προς τα μέλη γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας πλήρως τη δράση τους, με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών της και με μέσο της διάπραξη εκ μέρους των μελών της ιδαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «…ο πυρηνάρχης από τον μήνα Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική αυτή οργάνωση, ως πολιτικό κόμμα, συμμετέχει στο κοινοβούλιο, αναφέροταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή – περιφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του στην ηγεσία της οργάνωσης από την οποία και ελάμβανε την εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιοποίνου δράσεως ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος. Η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδιεολογικοί εχθροί και κατ’ επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών τους ιδεών εκδηλώνονταν μέσω των τοπικών οργανώσεών της και πάντοτε με την καθοδήγηση ανώτατου στην ιεραρχία στελέχους με βάση οργανωμένο σχεδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσης, επονομαζόμενα τάγματα εφόδου, που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των τοπικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση, προσμοιάζουσα με εκείνη των ανδρών, των επίλεκτων ειδικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».
Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο
Όπως αναφέρεται στο βούλευμα , στο ηλεκτρονικό αρχείο του υπολογιστή της Ουρανίας Μιχαλολιάκου που κατασχέθηκε νομότυπα από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή , «προκύπτει ότι κυρίαρχο και ηγετικό όργανο του κόμματος είναι ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος στην πραγματικότητα επέχει θέση « Αρχηγού » , καθώς η εξουσία του είναι απόλυτη , απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη. Τη θέση αυτή κατέχει , από της ιδρύσεως του κόμματος μέχρι και σήμερα , ο κατηγορούμενος Νίκος Μιχαλολιάκος. Σε κάθε περίπτωση ο Αρχηγός έχει την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων.
Χαρακτηριστικά, ο εν λόγω κατηγορούμενος έχει διακηρύξει δημόσια , στο πρόσφατο παρελθόν « Δεν έχουν καταλάβει ότι όταν θα έχουμε δυναμη δεν θα δείξουμε οίκτο. Όταν γίνουμε δυνατοί , θα είμαστε ανελέητοι. Αν χρειαστεί , λερώνουμε τα χέρια μας. Θα δούνε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Θα δούνε τότε τι σημαίνει Τάγματα Εφόδου ” . Τι σημαίνει μάχη , τι σημαίνει αγώνας , τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια ».
Οι δικαστές επισημαίνουν ότι «…η επιδίωξη , η αποδοχή ακόμη δε και η αναγκαιότητα διαπράξεως εγκληματικών πράξεων, προκύπτει αβίαστα , πλην των άλλων και από το γεγονός ότι σε πλείστες όσες εκ των αξιοποίνων πράξεων που έχουν καταγραφεί , συμμετείχαν πανηγυρικά και με ηγετικό ρόλο προβεβλημένα και καταξιωμένα στελέχη του κόμματος , ενώ οι εγκληματικές τους ενέργειες επιβραβεύονταν. Η όποια αποκήρυξη τέτοιων πράξεων γινόταν μόνον κατ’ επίφαση , όπως , άλλωστε συμβαίνει γενικά στην προκειμένη υπόθεση , με αποκλειστικό στόχο να μη θιγεί η ίδια οργάνωση , η οποία, σε κάθε περίπτωση , πρέπει να επιτελέσει το ρόλο της και είναι πάνω από πρόσωπα , όσο σημαντικό ρόλο και αν είχαν αυτά».
Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο
Ενεργό μέλος στην οργάνωση επί σειρά ετών και ως βουλευτής από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τις 15 Μαρτίου 2014 οπότε και παραιτήθηκε, ήταν σύμφωνα με τους δικαστές ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Ο κατηγορούμενος όπως τονίζουν, «είχε σαφή άποψη και πλήρη επίγνωση των χαρακτηριστικών της οργάνωσης αυτής ως εγκληματικής , την οποία υποστήριζε με όλες του τις δυνάμεις , μέχρι τις 15-3-2014 , οπότε και παραιτήθηκε , αντιλαμβανόμενος ότι ο δικαστικός κλοιός επί της υποθέσεως περισφίγγεται. Η εκ των υστέρων , δηλαδή μετά τις 15-3-2014 , στάση του και αποστασιοποίησή του δεν είναι δυνατό να αποκλείσει τη μέχρι τότε υφιστάμενη συνδρομή στο πρόσωπό του της υποκειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται και , κατά συνέπεια , πρέπει να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου για να δικαστεί ως υπαίτιος αυτών».
Για τον Ηλία Κασιδιάρη
Όπως αναφέρεται στο βούλευμα ο Ηλίας Κασιδιάρης:
«Εν γνώσει του μετέχει από ετών και ηγείται εγκληματικής οργάνωσης , κατά την έννοια του νόμου , η οποία υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος , οργανώνεται και αποσκοπεί στην υλοποίηση των αρχών και των θέσεών της , καθώς στην εγκαθίδρυση της ιδεολογικής της κοσμοθεωρίας δια βιαίων ενεργειών και εγκληματικών πράξεων σε βάρος όσων χαρακτηρίζει ως « εχθρούς του Έθνους » και του « εθνικισμού ». Ο ίδιος , ως ηγετικό στέλεχος « παρά τω Αρχηγώ » , συνέβαλε ουσιαστικά στην κατήχηση και εμπέδωση των σκοπών της οργάνωσης , αποσκοπώντας στη χειραγώγηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μελών , τα οποία θα υπέβαλαν τη βούλησή τους στη βούληση της ομάδας , υποτασσόμενοι στις εντολές για « μάχη » με στόχο την εξόντωση του «εχθρού».
Υπερασπιστικός ισχυρισμός του κατηγορουμένου , όπως άλλωστε και άλλων κατηγορουμένων , περί « πολιτικού κόμματος με νόμιμη πολιτική δράση » δεν ασκεί οποιαδήποτε έννομη συνέπεια. Και τούτο επειδή η άσκηση εκ μέρους του εν λόγω κόμματος , πλην της εγκληματικής του δράσεως , παράλληλα και νόμιμων δραστηριοτήτων τόσο εντός του Κοινοβουλίου όσο και εκτός αυτού , δεν αναιρεί ούτε απομειώνει το χαρακτηρισμό του ως εγκληματικής οργάνωσης. Εξάλλου , η συμμετοχή του κόμματος στο Κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας χρησιμοποιείται απ’ αυτό , αποκλειστικά και μόνον ως « μέσον » , ως « Δούρειος Ίππος » , για τη επίτευξη των εγκληματικών σκοπών του , όπως άλλωστε απερίφραστα έχει δηλώσει ο επίσης κατηγορούμενος Αρχηγός του Νικόλαος Μιχαλολιάκος.
Για τον Στάθη Μπούκουρα
Υποκριτική χαρακτηρίζουν οι δικαστές την συμπεριφορά του Στάθη Μπούκουρα στο βήμα της Βουλής “όπου ολοφυρόμενος διεκήρυττε ότι δεν είχε διαπράξει απολύτως τίποτα και διερωτάτο για ποιούς , άραγε , λόγους και σκοπιμότητες βρισκόταν στη φυλακή, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως « άκακον αρνίον ».
Σημειώνεται μάλιστα ότι η συμπεριφορά του αυτή προκάλεσε την οργή ακόμα και αυτού του αρχηγού του κόμματος Νικολάου Μιχαλολιάκου , όπως ο ίδιος ο Ευστάθιος Μπούκουρας , αναφέρει στο ως άνω συμπληρωματικό υπόμνημά του.
Για τον Ηλία Παναγιώταρο
Σύμφωνα με τους δικαστές ο Η. Παναγιώταρος «γνώριζε και υιοθετούσε πλήρως τη μετατροπή του πολιτικού κόμματος σε εγκληματική οργάνωση και την εν γένει εγκληματική δραστηριότητά της. Επομένως, στοιχειοθετούνται , τόσο κατά την αντικειμενική όσο και κατά την υποκειμενική τους υπόσταση , τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται και ως εκ τούτου πρέπει να παραπεμφθεί ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου για να δικαστεί ως υπαίτιος αυτών».
Οι ενέργειες της Χρυσής Αυγής
Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να λογοδοτήσουν για
- τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα,
- την επίθεση σε αφισσοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα,
- την επίθεση σε αιγύπτιους ψαράδες,
- τις επίθεσεις στο στέκι Αντίπνοια,
- τις επιθέσεις στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη,
- την επίθεση εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο,
- την επίθεση σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και
- τη δολοφονία Λουκμάν Σαχζάτ.
Newsroom naftemporiki.gr