Skip to main content

Πορεία και ψήφισμα διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ, στην οδό Εγνατία, πραγματοποιήσαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, αντιδρώντας στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, μέσω της ένταξής της στα περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, περνώντας μπροστά από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου φώναξαν συνθήματα. Διαμαρτυρόμενοι μπήκαν σε χώρο του κτηρίου όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και διέκοψαν προσωρινά την παροχή νερού, κλείνοντας το «ρολόι», σε μια κίνηση που ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Αρχοντόπουλος χαρακτήρισε συμβολική. Όπως δήλωσε πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Δημητριάδης, συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, «δεν υπήρξε διακοπή στην υδροδότηση».

Οι εργαζόμενοι τελικά κατέληξαν στο Διοικητήριο (πρώην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης), ενώ επέδωσαν ψήφισμα στον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Στο ψήφισμα οι εργαζόμενοι παρουσιάζουν τα 10 συν δύο σημεία, που – όπως αναφέρουν – καθιστούν ασύμφορη την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι οι εταιρείες που εντάσσονται στο Yπερταμείο θα μπορούν να πωληθούν σε ιδιώτες είτε εξολοκλήρου είτε σε ένα σημαντικό ποσοστό τους, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από το μάνατζμεντ. «Με την εισαγω­γή της ΕΥΑΘ στο Υπερ­τα­μείο ουσιαστικά αλλά­ζει ο σκοπός και ο ρόλος της εται­ρεί­ας. Σήμε­ρα σκοπός της ΕΥΑΘ είναι να πα­ρέ­χει κα­θα­ρό και ποιο­τι­κό νερό […] Πλέον ο σκο­πός της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο θα είναι η απο­πλη­ρω­μή του χρέ­ους, κάτι που συνε­πά­γε­ται ανα­γκαία αύξηση κερδών για το σκοπό αυτό, η οποία ανα­πό­φευ­κτα θα επι­διω­χθεί με αύ­ξη­ση της τιμής του νερού» υπογραμμίζουν.

Τονίζουν ακόμη ότι η απάντηση στο ερώτημα αν οι θέσεις εργασίες θα αυξηθούν λόγω των ιδιωτικών επενδύσεων είναι ότι στο Βε­ρο­λί­νο χάθηκαν 7.000 θέ­σεις εργασί­ας από μι­κρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις που συ­νερ­γά­ζο­νταν με την εται­ρεία ύδρευσης, «λόγω των απο­πενδύσεων που έγι­ναν στο όνομα της οι­κο­νο­μί­ας και της κερ­δο­σκο­πίας των ιδιω­τών».

Σε ό,τι αφορά το 51% επισημαίνουν ότι, σή­με­ρα, το 74% της ΕΥΑΘ ανή­κει στο Δημό­σιο μέσω του ΤΑΙ­ΠΕΔ. «Το επι­χεί­ρη­μα της κυ­βέρ­νη­σης είναι ότι που­λώ­ντας το 23% σε ιδιώ­τη, το Δημόσιο θα συ­νε­χί­σει να έχει τον έλεγ­χο αφού θα κα­τέ­χει το 51%. Αυτό δεν ισχύ­ει: ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοί­νω­σε στη ΔΕΘ ότι θα μπει στρα­τη­γι­κός επεν­δυ­τής και στην ΕΥΑΘ, δη­λα­δή ο ιδιώ­της -πέρα από το 23%- θα έχει λόγο και στη διοί­κη­ση της εται­ρεί­ας. Πρό­κει­ται λοι­πόν για μια έμ­με­ση ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση, για ένα ΣΔΙΤ (Σύ­μπρα­ξη Δη­μό­σιου και Ιδιω­τι­κού Τομέα). Εκ­θέ­σεις της ίδιας της Πα­γκό­σμιας Τρά­πε­ζας προ­τρέ­πουν πλέον τις πο­λυ­ε­θνι­κές να στα­μα­τή­σουν τις πλή­ρεις ιδιωτι­κο­ποι­ή­σεις και να στρα­φούν στα ΣΔΙΤ, ως πιο επι­κερ­δείς και χα­μη­λό­τε­ρου ρί­σκου επεν­δύ­σεις» υπογραμμίζεται στο κείμενο.