Tου Βασίλη Κωστούλα
[email protected]
Μάρτιν Σουλτς: Κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά διασφάλισε τα πιο σημαντικά υπουργεία ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Άγκελα Μέρκελ: Προέβη σε μεγάλες παραχωρήσεις προς τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά θα είναι για τέταρτη φορά καγκελάριος της Γερμανίας, αν όλα ευοδώσουν. Η «Ν» συνομιλεί με τον διευθυντή έρευνας του οικονομικού ινστιτούτου DIW στο Βερολίνο, Αλέξανδρο Κρητικό, και καταλήγει σε 5 βασικά συμπεράσματα για τις εξελίξεις στη Γερμανία και τον αντίκτυπο στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα.
– Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τη συγκρότηση μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού μάλλον αποδεικνύει ότι η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται ίσως στην τελευταία «στροφή» της πολιτικής της καριέρας. Το τίμημα για τη διατήρηση της καγκελαρίας είναι υψηλό. Οι παραχωρήσεις προς το SPD δείχνουν ότι ενδεχομένως φοβήθηκε πως αν θα επαναλαμβάνονταν εκλογές, η ίδια δεν θα είχε τη δυνατότητα να «κατεβεί» εκ νέου για καγκελάριος.
– Κατοχυρώνοντας για το SPD σημαντικά υπουργεία, όπως το Οικονομικών και το Εξωτερικών, ο Μάρτιν Σουλτς απολαμβάνει ίσως για πρώτη φορά τους καρπούς μιας πολιτικής επιτυχίας, αν και μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ο ίδιος βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δυσχερή θέση στο εσωτερικό του κόμματός του. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με το CDU/CSU τον διευκολύνει στην προσπάθεια να λάβει την έγκριση των μελών του SPD για τη συμμετοχή σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, κάτι που όμως είναι ακόμη ανοιχτό, δεδομένων των πιέσεων που δέχεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από το εσωτερικό του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Έχοντας κερδίσει τα βασικά υπουργεία για το SPD, δεν θα πείσει απαραίτητα τους αντιπάλους ενός μεγάλου συνασπισμού.
– Σε κάθε περίπτωση, στο σενάριο κατά το οποίο η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, υπάρχει ο κίνδυνος το AfD να ξεπεράσει τους Σοσιαλδημοκράτες σε εκλογική επιρροή – σημειωτέον, ο Μάρτιν Σουλτς τάσσεται θερμά υπέρ κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών σε μια περίοδο κατά την οποία αντίστοιχες θέσεις δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, γεγονός που αποτυπώνεται στην άνοδο των εθνικιστικών και άλλων λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων. Αλλά τουλάχιστον ανέδειξε αυτό το θέμα σε προσωπικό του στόχο. Το μεγαλύτερο λάθος του, ωστόσο, είναι ότι εισέρχεται στην κυβέρνηση Μέρκελ, αφού προηγουμένως αποφάσισε ποτέ να μην εισέλθει σε κυβέρνηση Μέρκελ.
– Στην οικονομική πολιτική δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές. Ίσως πράγματι ο Μάρτιν Σουλτς ωθήσει περισσότερο, μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, το θέμα των επενδύσεων στην Ευρωζώνη. Μην ξεχνάμε πάντως ότι καγκελάριος θα παραμείνει η Άγκελα Μέρκελ και το μεγάλο κόμμα του συνασπισμού θα είναι το CDU, στο εσωτερικό του οποίου θα εκδηλώνονταν αντιδράσεις, στην περίπτωση δραστικών αλλαγών οικονομικής πολιτικής.
– Ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, είναι ένας σοβαρός πολιτικός που ανήκει στην «τεχνοκρατική» πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών. Δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς θεμελιώδεις αλλαγές. Πάντως, σε συνδυασμό με την παρουσία του Πορτογάλου Σεντένο στο Eurogoup, θα δούμε ενδεχομένως κάποια μικρή «χαλάρωση» στην ευρωπαϊκή πολιτική και στο ελληνικό ζήτημα, όπου πάντως τις εξελίξεις θα καθορίσουν τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές, και τα μηνύματα αυτές τις μέρες δεν είναι τα καλύτερα δυνατά.