Skip to main content

Διαπραγματεύσεις: Τι ζητά η ελληνική πλευρά, τι απαντούν οι δανειστές

Αρχίζει και ξεκαθαρίζει η τακτική της Αθήνας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόβλημα χρέους.

Κομβικής σημασίας για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι μια συμφωνία-γέφυρα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που αφήνει πίσω της η αδυναμία εκταμίευσης των 7,2 δισ. επειδή δεν έκλεισε η τρέχουσα αξιολόγηση, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει μια συμφωνία-πακέτο για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους.

Για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στο μεσοδιάστημα μέχρι να να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνία με τους εταίρους η κυβέρνηση προσβλέπει στη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA ώστε να πετύχει την αντικατάσταση των έντοκων γραμματείων που λήγουν με νέα.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε στη La Repubblica ο Γιάννης Βαρουφάκης, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ για τη χρονική μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι το 1,9 δισ. από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, θα πρέπει να επιστραφούν. Με τα χρήματα αυτά, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των εντόκων γραμματίων που λήγουν με νέα, από τις τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες, η κυβέρνηση προσδοκά να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το καυτό δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, που φτάνουν στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από εκεί και μετά η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά μια συμφωνία πακέτο στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, η οποία θα προβλέπει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μια μορφή απομείωσης του χρέους, με τον ΥΠΟΙΚ να έχει «ανοίξει» τα χαρτιά του με το σχέδιο έκδοσης ομολόγων, η αποπληρωμή των οποίων θα συνδέεται με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια και δεύτερον, την αντικατάσταση των ομολόγων που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με ομόλογα εις το διηνεκές (perpetual bonds).

Τι δίνει η ελληνική κυβέρνηση

Τι δίνει όμως η ελληνική κυβέρνηση; Καταρχάς δίνει την υπαναχώρησή της σε ένα από τα βασικά της χαρτιά, το αίτημα για κούρεμα του χρέους και τη διεξαγωγή ευρωπαϊκής διάσκεψης, αίτημα που πλέον απουσιάζει από τη φρασεολογία των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.

Επίσης «δίνει» την υπόσχεση ότι η χώρα δεν πρόκειται να επιστρέψει σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και ότι θα επιδείξει έργο στον κρίσιμο τομέα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στην Ελλάδα φέρνοντας έσοδα στα ταμεία του κράτους.

Από την πλευρά τους οι δανειστές της χώρας -χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα μια ενιαία στάση σε όλα τα θέματα, ζητούν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση αφενός να ζητήσει μια τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες όπως η ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ των ελληνικών τραπεζών αφετέρου να καταθέσει ένα πλήρες κοστολογημένο σχέδιο των προτάσεών της. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ