Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν εκ νέου τα ημερήσια κρούσματα χθες στη χώρα μας. Για τον υψηλό αριθμό είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας πως δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση της πανδημίας από τη στιγμή που οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί. Όπως είπε, ωστόσο, η πρόοδος των εμβολιασμών «συγκρατεί» τον αριθμό των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα έφτασαν στις 3.593 με 97.664 τεστ (προχθές 2.070 σε 44.993 τεστ), με τη θετικότητα να είναι 3,67% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στις 482.145. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 142 ασθενείς διασωληνωμένοι και άλλοι 153 εισήχθησαν στα νοσοκομεία. Τέλος, 8 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον ιό, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό θανάτων στις 12.911 από την έναρξη της πανδημίας.
Στο μεταξύ η ανησυχία των ειδικών για την πορεία της πανδημίας μετατοπίζεται στα νησιά. Όπως είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου σε νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Πάρος και η Σαντορίνη.
Παράλληλα και καθώς απομακρύνεται ο στόχος του τείχους ανοσίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι επιστήμονες αναμένουν μεγαλύτερη αλλά πιο ήπια από ό,τι αρχικά αναμενόταν έξαρση μέσα στον Αύγουστο, γι’ αυτό και η πολιτεία επικεντρώνει τις δυνάμεις της στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόλις το 55% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένο, με τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 75-79 ετών να έχουν τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.
Για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ποσοστό που «μεταφράζεται» δηλαδή στο 83% των ενηλίκων. «Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία», υπογράμμισε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.
Ως «πολυσύνθετη εξίσωση» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος, τον καθορισμό του χρόνου που θα «οικοδομηθεί» το τείχος ανοσίας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι εφόσον δεν υπάρξουν παραλλαγές, και φτάσουμε σε επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό (με την βοήθεια των εμβολιασμών και συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού πολιτών που νόσησε ήδη), θα μπορούμε να μιλήσουμε για την προστασία του ιού, η οποία ως παράμετρος σχετίζεται με την συμπεριφορά τόσο των εμβολιασμένων όσο και των ανεμβολίαστων.
«Το σημαντικό είναι τι θα κάνουν οι ανεμβολίαστοι», είπε προσθέτοντας ότι η παράμετρος των εμβολιασμένων που αφορά το τείχος ανοσίας σχετίζεται με το πόσο επιτυχημένος ήταν ο εμβολιασμός σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. «Ξέρουμε πόσοι είναι εμβολιασμένοι αλλά δεν ξέρουμε σε πόσους ήταν πετυχημένο το εμβόλιο» είπε και εξήγησε πως είναι γνωστό ότι σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων της τάξης του 4-8% δεν έχει ισχυρή ανοσοαπόκριση και δεν θα προστατεύεται από τον εμβολιασμό.
Παρόλα αυτά εκτίμησε πως εάν δεν έχουμε νέες παραλλαγές, κι αν πάμε τα ποσοστά των εμβολιασμένων όσο πιο κοντά γίνεται στο ποσοστό του 80%, «τόσο πιο καλά θα είμαστε».
«Μπορούμε να πούμε πως θα ξεμπερδεύουμε προς τα Χριστούγεννα ή ίσως λίγο μετά», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα αφορά μόνο τα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας στην κοινότητα και όχι την αποκλιμάκωση, η οποία θα πάρει έως και δύο με τρεις μήνες ακόμη.
naftemporiki.gr