Skip to main content

Talk of the market: Πρεμιέρες και στρατηγικές αποφάσεις

Στα τυπικά έμεινε η εναρκτήρια συνάντηση των αξιωματούχων Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών. 

Μικτή εικόνα στις αγορές, με το ελληνικό χρηματιστήριο να επιχειρεί αντίδραση από την περιοχή των 750 μονάδων. Χθες ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέα υποχώρηση κατά 2,2%, ως αποτέλεσμα των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές, ενώ ενισχυμένη ήταν η αξία συναλλαγών στα 72,5 εκατ. ευρώ, από 52 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη συνεδρίαση.  

Οι μετοχές της Interlife General Insurance Company διαπραγματεύονται στο Χ.Α. από σήμερα, με τιμή εκκίνησης 3,48 ευρώ. Tα ημερήσια όρια διακύμανσης κατά τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. και το ΧΑΚ θα είναι ελεύθερα. Σημειώνεται ότι το 2019 η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 81 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 19 εκατ. ευρώ.

Τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης δείχνουν ότι το έλλειμμα το 2020 διαμορφώθηκε σε 22,806 δισ. ευρώ, έναντι στόχου ελλείμματος 24,319 δισ. ευρώ κι έναντι ελλείμματος 168 εκατ. ευρώ το 2019. Σε πρωτογενή βάση, ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα 18,195 δισ. ευρώ, έναντι στόχου ελλείμματος 19,624 δισ. ευρώ κι έναντι πλεονάσματος 5,017 δισ. ευρώ το 2019.

Το ενεργειακό μοντέλο αλλάζει και θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη η απόφαση Repsol και Energean Oil & Gas να παραιτηθούν από τα δικαιώματα έρευνας σε ολόκληρη την περιοχή της σύμβασης μίσθωσης για την παραχώρηση στην Αιτωλοακαρνανία. Η απόφαση κοινοποιήθηκε με σχετική επιστολή προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Στην τελική ευθεία για την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ αύριο και τα αντίπαλα στρατόπεδα ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους.

Άνοιξε το νέου τύπου «μικρό» ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis στον Πειραιά, λίγες ημέρες μετά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Πρόκειται για κατάστημα συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. στην οδό Γούναρη, στο εμπορικό κέντρο της πόλης, σε τριώροφο κτίριο, το οποίο αποτελεί το πρώτο μίας σειράς επενδύσεων που δρομολογεί ο όμιλος σε μεγάλες πόλεις.

Με όγκο παραγωγής άνω των 70.000 τόνων και παρουσία σε πάνω από 35 αγορές, η AVRAMAR – η νέα εταιρεία που σχηματίστηκε από την ένωση του ομίλου Andromeda και των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς – γίνεται η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγός λαβρακιού και τσιπούρας στον κόσμο και η μεγαλύτερη παραγωγός μεσογειακών ψαριών. Για το 2021 δρομολογεί επενδύσεις 20-25 εκατ. ευρώ για να επεκτείνει φάρμες, αλυσίδα εφοδιασμού και είδη ψαριών και για να προσθέσει νέα προϊόντα προστιθέμενης αξίας στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ στοχεύει σε αύξηση του κύκλου εργασιών της πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, επίπεδα που προσεγγίζει σήμερα.

Στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης του marketplace της η Skroutz προχωρά σε στρατηγική επένδυση στον κλάδο του «last-mile», εξαγοράζοντας το 100% της εταιρείας Myjobnow Delivery με την εμπορική επωνυμία SendX. 

Το πρόγραμμα Business Innovation Greece δημοσίευσε νέα πρόσκληση προς ελληνικές επιχειρήσεις για την χρηματοδότηση καινοτόμων έργων στους τομείς της πράσινης καινοτομίας στη βιομηχανία, της γαλάζιας ανάπτυξης και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ / ICT). Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 200 χιλ. ευρώ μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν και μικρότερα ποσά.

Με αλματώδη ρυθμό αναπτύσσεται το ηλεκτρονικό εμπόριο μόδας, που μετά από άνοδο 55% εν μέσω πανδημίας αποτελεί πλέον μια αγορά με αξία 1 δισ. ευρώ, με σταθερά αυξανόμενο μερίδιο στο σύνολο του κλάδου ένδυσης. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Glami, η προσδοκώμενη αύξηση για το 2021 είναι της τάξης του 15% (ήτοι αύξηση σε 1,094 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι ειδικά το 2020 λόγω της «καραντίνας» τα είδη που σημείωσαν τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν σαγιονάρες (+1279%), ισοθερμικά (+1200%), ρούχα ύπνου (+1021%) και ρόμπες (+813%). 

naftemporiki.gr