Skip to main content

Τhomas Cook: Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα και τα μέτρα που δρομολογούνται

Ισχυρό σοκ υπέστησαν επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου μετά το «κανόνι» της Thomas Cook με τις ξενοδοχειακές αλυσίδες και άλλες επιχειρήσεις του τουρισμού στη χώρα μας να προσπαθούν να υπολογίσουν το κόστος από την αναστολή λειτουργίας της εταιρείας. Το πλήγμα είναι μεγαλύτερο για την Κρήτη, όπου βρίσκονται οι 20.000 από τους περίπου 50.000 «εγκλωβισμένους» πελάτες της εταιρείας στη χώρα. 

Την ίδια ώρα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών θα γίνει σύσκεψη στις 19:00 στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων και των άμεσων μέτρων που ήδη έχουν δρομολογηθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Άκης Σκέρτσος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης καθώς και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη, εκτός από τον συντονισμό των δράσεων και των άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης γίνεται και για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (επιχειρηματίες κι εργαζόμενους).

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η αγωνία χτυπάει «κόκκινο» πρωτίστως για τις οφειλές από τα συμβόλαια, που έχουν ήδη υλοποιηθεί, την ώρα που οι κρατήσεις για τους επόμενους μήνες, ακυρώνονται, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι το κενό, που δημιουργείται, μπορεί να καλυφθεί.

Νωρίτερα, ο ΣΕΤΕ έκανε λόγο για μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα και με ψυχραιμία. Καλεί δε τα μέλη του να δείξουν αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook, καθώς όπως επισημαίνει «η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας διεθνώς». 

FedHATTA: Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες

Σύμφωνα με την FedHATTA, η Thomas Cook όπως και κάθε tour operator και τουριστικό γραφείο που λειτουργεί νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπόκειται στην Οδηγία (ΕΕ) 2015/2302 σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς και διαθέτει τις εγγυήσεις που απαιτούνται από αυτήν. Έτσι, οι πελάτες της είναι απόλυτα προστατευμένοι.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη Οδηγία, οι εγγυήσεις που παρέχουν οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών (με τη μορφή είτε ασφαλιστηρίων συμβολαίων είτε εγγυητικών ταμείων είτε άλλων εγγυήσεων) εξασφαλίζουν:

  • την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν καταβληθεί από ή για λογαριασμό των ταξιδιωτών, στον βαθμό που οι σχετικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται λόγω αφερεγγυότητας των διοργανωτών˙
  • τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, εφόσον η μεταφορά επιβατών περιλαμβάνεται στη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού και
  • ενδεχομένως και την δυνατότητα συνέχισης του ταξιδιού, εφόσον οι σχετικές εγγυήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας την παρέχουν.

Οι ταξιδιώτες ωφελούνται από την προστασία κατά της αφερεγγυότητας του διοργανωτή ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, τον τόπο αναχώρησης ή τον τόπο πώλησης του πακέτου, καθώς και ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η οντότητα που παρέχει την προστασία κατά της αφερεγγυότητας.
 
Όταν η εκτέλεση του οργανωμένου ταξιδιού (πακέτου) επηρεάζεται από την αφερεγγυότητα του διοργανωτή, η εγγύηση ενεργοποιείται χωρίς επιβάρυνση για να διασφαλιστούν οι επαναπατρισμοί και, εφόσον είναι αναγκαίο, για τη χρηματοδότηση της διαμονής πριν από τον επαναπατρισμό.

Κρήτη, Λέσβος, Σποράδες και Ρόδος «μετρούν» τις συνέπειες

Στην Κρήτη σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου των Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων, Μιχάλη Βλατάκη στο ΑΜΠΕ η τουριστική αγορά «βίωσε έναν σεισμό 7 ρίχτερ» και αναμένει το «τσουνάμι». Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν.  Στην Κρήτη βρίσκονται σχεδόν 15.000 πελάτες της εταιρείας από τη Βρετανία, των οποίων την επιστροφή στην πατρίδα τους έχει αναλάβει η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. 

Περίπου 4.000 είναι οι «εγκλωβισμένοι» στη Ζάκυνθο, ενώ χιλιάδες είναι επίσης οι τουρίστες σε Κέρκυρα, Ρόδο, Κω και Σκιάθο.  Σε κανένα από τα νησιά δεν έχει προς το παρόν υπολογιστεί το ύψος της ζημιάς. Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Τουρισμό η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στη χώρα μας άρχισε. Τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.  Υπολογίζεται ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες. Το υπουργείο είναι παράλληλα σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για να βρεθούν τρόποι στήριξης των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, που επηρεάζονται. 

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύψουν όλες τις οφειλές από σήμερα και στο εξής. Για όσες αφορούν την περίοδο πριν από την πτώχευση ξενοδόχοι, προμηθευτές κτλ θα πρέπει να κινηθούν δικαστικά. 

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η ανακοίνωση της πτώχευσης της Thomas Cook στους επιχειρηματίες των Σποράδων όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες.

Στην Σκιάθο, που αποτελεί της τουριστική ναυαρχίδα του Βόρειου Αιγαίου, επιχειρηματίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που χρόνια συνεργάζονται με την εταιρεία, σε δηλώσεις τους στο ΑΜΠΕ, έκαναν λόγο για καταστροφή και για ένα αβέβαιο αύριο στην τουριστική βιομηχανία.

«Τα οικονομικά ανοίγματα με την Thomas Cook είναι τόσο μεγάλα που δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε. Αυτές τις ημέρες που πλησιάζει το τέλος της σεζόν, το ξενοδοχείο είναι γεμάτο από Άγγλους σε ποσοστό 75% που θα πρέπει να επαναπατριστούν. Βέβαια, υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ο χρόνος πιέζει και μαζί θα πιέζουν και οι τράπεζες», ανέφερε επιχειρηματίας, ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Σκιάθου με μονάδα πάνω από 300 κλίνες.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Ρόδο, στη διάρκεια της οποίας στάλθηκε το μήνυμα της συντονισμένης και ψύχραιμης διαχείρισης του προβλήματος που ανέκυψε με την αναστολή λειτουργίας του ταξιδιωτικού οργανισμού.

Προηγήθηκε συνάντηση στο γραφείο του περιφερειάρχη για την εκτίμηση της κατάστασης, στην οποία συμμετείχαν σε αυτήν η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο Ράνια Κοσιώρη, o αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ρόδου Κώστας Ταρασλιάς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτήν την ώρα βρίσκονται στη Ρόδο 2.500 επισκέπτες και περίπου 1.600 στην Κω που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook. Ειδικότερα για σήμερα, δεν υπήρχε καμία προγραμματισμένη πτήση αεροσκαφών της εταιρείας από τη Ρόδο. Όσον αφορά την Κω, για σήμερα είχαν προγραμματιστεί τρεις πτήσεις, οι επιβάτες των οποίων εξυπηρετούνται με πτήσεις άλλων εταιρειών και η επιχείρηση επιστροφής τους στην Αγγλία εξελίσσεται ομαλά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης τουριστικών, ταξιδιωτικών και ναυτικών πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτη Χαστζηκυριάκο, στο νησί βρίσκονται περίπου 200 Άγγλοι τουρίστες, οι οποίοι αναμένουν να τους γίνει γνωστό πώς και πότε θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης η χρεοκοπία της Thomas Cook «θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο ελληνικό όσο και στο λεσβιακό τουρισμό. Θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις λεσβιακές τουριστικές επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με την Thomas cook διότι πλέον τίθεται θέμα πως θα πληρωθούν τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία, καθώς ο όμιλος δεν πλήρωνε παραδοσιακά άμεσα, οπότε αυτή τη στιγμή κάθε ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας έχει οφειλόμενα τουλάχιστον δυο μηνών».

Όπως αναφέρει η Ένωση «από την πρώτη στιγμή η μέριμνα μας είναι η διαδικασία επιστροφής των εγκλωβισμένων τουριστών. Δημιουργείται ένα τεράστιο κενό με τις πτήσεις από προορισμούς που έφερνε η Thomas Cook στη Λέσβο. Πρέπει να έχουμε όλοι υπόψιν μας ότι από εδώ και πέρα αλλάζει όλο το τουριστικό σκηνικό στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Θα υπάρξουν ανακατατάξεις σε όλη την τουριστική αγορά, υπάρχουν φόβοι ότι σε κάποιους προορισμούς ίσως να μην καλυφτεί το κενό της Thomas Cook».

naftemporiki.gr