Την πεποίθηση πως υπάρχουν οι συνθήκες για να βρεθεί μια συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη, ο κ. Ρέντσι τόνισε θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά.
Σύμφωνα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, όλοι πρέπει να διαβάσουμε στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογων ένα μήνυμα ελπίδας που προέρχεται από μία γενιά, η οποία αποτελείται από ατομα που ζητάνε περισσότερο ενδιαφέρον για αυτούς που υποφέρουν από την κρίση και όλους αυτούς που δεν βρίσκουν δουλειά λόγω της κρίσης αλλά θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν στην πολιτική.
Όπως είπε, «η επιτυχία του Αλέξη οφείλεται σε ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου».
Ο Ρέντσι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι θα βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.
«Είμαι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας» είπε. Ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός στους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Ακόμη ο κ. Ρέντσι επεσήμανε πως η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη πρέπει να προσανατολίζεται προς την ανάπτυξη και όχι μόνο στη λιτότητα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε επίσης πως το σχέδιο Γιούνκερ και η ποσοτική χαλάρωση είναι σημάδια που δείχνουν ότι το αίτημα του κόσμου για ανάπτυξη εισακούγεται.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν συζητήθηκαν εις βάθος οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό είναι κάτι που το έκανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον Ιταλό ομόλογό του.
Όμως ο κ. Ρέντσι υπογράμμισε ότι οι προτάσεις αυτές θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.
«Μιλήσαμε σε επίπεδο αρχών και η αρχή να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες αλλά με ευελιξία και στόχος είναι η ανακούφιση των πολιτών» δήλωσε ο Ρέντσι.
Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε χρόνο για το δικό μας σχέδιο
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων στην Ευρώπη, χωρίς όμως να δημιουργηθεί ένας διχασμός μεταξύ του Βορρά και του Νότου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη επιστροφής στις πραγματικές αξίες της Ευρώπης.
Τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε μαζί για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, τώρα είναι η ώρα να φέρουμε συναισθήματα όπως ελπίδα και αισιοδοξία, είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει προκειμένου να συμβάλλει στην αλλαγή προοπτικής.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε για τη νέα κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο «για το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο με τις δικές μας σαρωτικές μεταρρυθμίσεις γιατί μέχρι τώρα δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι» είπε και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει άδικα, ενώ επεσήμανε πως το κράτος παραμένει πελατειακό και διεφθαρμένο υποσχόμενος ότι η νέα κυβέρνηση θα τα αλλάξει όλα αυτά.
«Ανήκουμε στην ίδια γενιά. Τη γενιά που βρέθηκε στο στόχαστρο των αποτυχημένων πολιτικών. Μία γενιά που αναγκάστηκε να ξενιτευτεί, να μεταναστεύσει για να μπορέσει να ξαναβρεί το όνειρό της και έχουμε την υποχρέωση να μπορέσουμε να αγωνιστούμε για δικό της λογαριασμό για να μπορέσει να ελπίσει ξανά» είπε ο κ. Τσίπρας
Παράλληλα παρέσχε εγγυήσεις ότι «δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση σε πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας».
«Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί διχασμοί που έχει δημιουργήσει η λιτότητα για να δημιουργήσουμε έναν ακόμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Θέλουμε τη συμμαχία της λογικής».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να πείσει τους εταίρους για τις προτάσεις του και σημείωσε ότι «είμαι ανοιχτός, όμως, να ακούσω και την εναλλακτική πρόταση».
Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, συνέχισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «θα είχαν να φοβηθούν αν συνεχιζόταν η αδιέξοδη αυτή πολιτική που θα διόγκωνε ακόμη περισσότερο το χρέος και θα δημιουργούσε την ανάγκη για νέα δάνεια.
«Αυτή είναι η στρατηγική μας και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να δεχθούμε κάθε εναλλακτική πρόταση» είπε.