Skip to main content

Ανησυχία από την αύξηση νέων εισαγωγών- «Τρομακτικός» ο ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές της χώρας η εκτόξευση νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ,χθες είχαμε 2.972 νέα κρούσματα σε 75.578 τεστ (προχθές 3.565 κρούσματα σε 89.521 τεστ), με τη θετικότητα να ανέρχεται στο 3,93% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στις 466.441. Στις ΜΕΘ 125 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 3 ασθενείς κατέληξαν, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων σε 12.870. Ωστόσο, εκτοξεύθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία με 161 άτομα να μπαίνουν για νοσηλεία, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες μη τυχόν και έχουμε πάλι ασφυξία στο σύστημα υγείας.

Παράλληλα η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, προκαλεί ανησυχία για την πορεία των κρουσμάτων στις εξής περιοχές:  Ιωάννινα, Κόρινθος, Λάρισα, Εύβοια, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Πάρος, Χανιά, Μεσσηνία, Αχαΐα και Θήρα.

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, εξήγησε ότι η αύξηση κρουσμάτων κορωνοιού ήταν αναμενόμενη. «Πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κατά το τέλος Αυγούστου αυτό το τσουνάμι αλλά ήρθε πολύ πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει αυτή την επίσπευση, ο κ. Λαζανάς την απέδωσε αφενός στην παραλλαγή Δέλτα, αφετέρου στο γεγονός πως δεν έχουν προχωρήσει στον βαθμό που θα έπρεπε οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Στο ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε σήμερα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομακτικό». «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας. Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, όσοι νοσηλεύονται και πάνε σε ΜΕΘ είναι κατά 99% ανεμβολίαστοι.  Ο κ. Αρκουμανέας  έκανε μάλιστα λόγο για «πανδημία των ανεμβολίαστων».

Από την πλευρά του ο κ. Λαζανάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβράδυνση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Εγώ έχω να σας δηλώσω ότι κάθε μέρα στα νοσοκομεία τα οποία εφημερεύουν, από εκεί που δεν είχαν καμία εισαγωγή, το πολύ μια- δύο σε κάθε εφημερία τους οι εισαγωγές αυξάνονται» πρόσθεσε, παραθέτοντας πως χθες μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έκανε 10 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επρόκειτο για ασθενείς ηλικιών 30-40 ετών με σχετικά βαριά συμπτώματα.

Πάντως ο κ. Αρκουμανέας, αν και εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν οι αυξημένοι αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων, εξήγησε πως τις τελευταίες μέρες έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ενώ έπεσε και το RT από το 1,38 στο 1,22.

Στη μικρή μείωση στο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων στάθηκε και o καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ωστόσο ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στους ηλικιωμένους, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για αύξηση των διασωληνώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας, το πόσο γρήγορα θα γίνει ο εμβολιασμός και την τήρηση των μέτρων.

«Δεν είναι μοιραίο να έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά δεν είναι και κάτι που μπορούμε να αποκλείσουμε», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

naftemporiki.gr