Skip to main content

Ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα πεπραγμένα του ΕΣΡ

Τη σύνταξη της προκήρυξης για την αδειοδότηση των καναλιών έχει ξεκινήσει το ΕΣΡ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ροδόλφος Μορώνης.

Ο κ. Μορώνης ξεκαθάρισε ότι αν δεν επιλυθούν εκκρεμότητες που συνδέονται με νομοτεχνικές βελτιώσεις και ρυθμίσεις, που απαιτούνται για να είναι ολοκληρωμένη το νομικό πλαίσιο, το ΕΣΡ δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση της προκήρυξης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών, ομάδα νομικών του ΕΣΡ επεξεργάζεται νομοτεχνικές προτάσεις που θα καταθέσει στην κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της αδειοδότησης ο κ. Μορώνης διευκρίνισε ότι «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, από την ώρα που θα δημοσιευθεί η προκήρυξη απαιτείται ένα διάστημα 45 ημερών για να μπορέσουν να προετοιμαστούν και να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι υποψήφιοι» και στη συνέχεια «απαιτείται ένας εύλογος χρόνος για τον έλεγχο των πιστοποιητικών αυτών και των οικονομικών στοιχείων». Ο κ. Μορώνης υπενθύμισε ότι την προηγούμενη φάση ο έλεγχος αυτός έγινε σε 20 μέρες και δόθηκαν άλλες 7 ημέρες για την περίπτωση ύπαρξης ενστάσεων απέναντι στην απόφαση της επιτροπής. «Δεν νομίζω – παρά το γεγονός ότι θα καταφύγουμε και στην βοήθεια άλλης αρχής να μας βοηθήσει στον έλεγχο – ότι μπορούμε να περιοριστούμε σε αυτό το 20ημερο, ίσως πάρει λίγο παραπάνω χρόνο. Μετά την εξέταση και των ενστάσεων δεν μένει παρά η διενέργεια της δημοπρασίας», είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ.

Για την απόφαση του Συμβουλίου αναφορικά με την τιμή εκκίνησης, τα 35 εκατ., ο κ. Μορώνης είπε πως «δεν ήταν δύσκολο για το ΕΣΡ να αποφασίσει διότι η αγορά είχε ήδη μιλήσει».

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θανάσης Κουτρομάνος ερωτήθηκε μεταξύ άλλων για τα θεματικά και περιφερειακά κανάλια. «Για το αν θα προκαθοριστεί ο αριθμός των θεματικών και περιφερειακών καναλιών, αυτό κατά τη γνώμη είναι νομικώς παρακινδυνευμένο διότι εάν οριστεί ένας αριθμός και αυτός δεν μπορεί να τηρηθεί από το κράτος στο μέλλον, ενδέχεται να δημιουργήσει δικαιώματα υπέρ ιδιωτών», είπε ο κ. Κουτρομάνος σημειώνοντας πως υπάρχουν παράγοντες αβεβαιότητας σχετικά με το θέμα. «Δεν μπορεί να καθοριστεί αριθμός διότι εξαρτάται από τρεις ή τέσσερις παράγοντες που είναι μέλλοντες και αβέβαιοι» συμπλήρωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας: «Ο ένας παράγοντας είναι η επικείμενη αλλαγή της τεχνολογίας, αποδίδεται με τον όρο Τ2, που αποτέλεσμα θα είναι το φάσμα να έχει περισσότερες δυνατότητες. Επομένως, δεν μπορεί από τώρα να ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο ή οποιονδήποτε άλλον. Δεύτερη αβεβαιότητα που υφίσταται ως προς την αριθμό, είναι η διεξαγόμενη διεθνής διαπραγμάτευση με την οποία δεν είναι απολύτως βέβαιο τι θα παραχωρηθεί στη χώρα και τι όχι, δηλαδή, αν και πόσους πολυπλέκτες θα μας δώσουν. Άλλη προσωρινή αβεβαιότητα είναι η χρήση κάποιου μέρους του φάσματος, ενός ή δύο πολυπλεκτών από την ΕΡΤ. Επομένως δεν μπορεί να προκαθοριστεί από τώρα ο αριθμός», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ.

Πηγή: ΑΜΠΕ