Skip to main content

Κρήτη: Επτά ανεμβολίαστοι πυροσβέστες μετακινούνται σε άλλη υπηρεσία εντός του νομού τους

«Επτά πυροσβέστες της ΕΜΑΚ Κρήτης, που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού, μετακινούνται απλώς σε άλλη υπηρεσία εντός του νομού τους, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη επίπτωση σε βάρος τους», εξήγησε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, σχετικά με το θέμα της μετακίνησης των επτά πυροσβεστών της ΕΜΑΚ Κρήτης.

«Όπως έχουμε τονίσει, όλοι όσοι υπηρετούν στην ΕΜΑΚ πρέπει να είναι εμβολιασμένοι», είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

«Εφαρμόστηκε απλώς η σχετική διαταγή», προσθέτει ο κ. Κολοκούρης και επισημαίνει ότι «Είχαμε δώσει ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο σέ όσους υπηρετούν στην υπηρεσία για να εμβολιαστούν. Η ΕΜΑΚ παρέχει συνδρομή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όποιο μέρος του κόσμου, αν κριθεί αναγκαίο. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να είναι ανεμβολίαστοι».

Σημειώνεται ότι οι θέσεις των επτά ατόμων θα καλυφθούν άμεσα από άλλους πυροσβέστες.

«Η πόρτα της ΕΜΑΚ είναι πάντα ανοιχτή για όποιους από τους 54 πυροσβέστες, συνολικά, που έχουν μετακινηθεί σε άλλη Υπηρεσία, εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και θέλουν να επιστρέψουν. Λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής των μελών της ΕΜΑΚ, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν εμβολιαστεί» επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Αναφερόμενος στις μετακινήσεις ανεμβολίαστων πυροσβεστών, διευκρινίζει ότι «από τη μεγαλύτερη των ΕΜΑΚ, αυτή της Αττικής, έχουν μετακινηθεί συνολικά 19 άτομα και από 5 κατά μέσο όρο από τις άλλες, εκτός από αυτές των Ιωαννίνων που έχουμε δύο μετακινήσεις και από μία σε Λάρισα και Λαμία. Όποιος εμβολιαστεί και επιθυμεί να επιστρέψει, τότε αυτό θα γίνει άμεσα. Σημειώστε, ότι όλοι μετακινήθηκαν εντός του νομού όπου υπηρετούν ή όπου αλλού επιθυμούσαν».

Την ίδια ώρα, η κύβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι αντικαθίστανται, φεύγουν από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία όσοι δεν προχώρησαν σε εμβολιασμό.

“Θυμίζω ότι η πρώτη απόφαση που εκδόθηκε για  υποχρεωτικό εμβολιασμό ήταν αυτή των ανδρών της ΕΜΑΚ. Είχαν δοθεί συγκεκριμένες προθεσμίες και για την πρώτη δόση και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου. Η σχετική απόφαση προέβλεπε ότι δεν μπορεί να είναι σε αυτή την ειδική Ομάδα όποιος δεν ολοκληρώνει τον εμβολιασμό του. Θυμίζω ότι υπήρξε και απόφαση του ΣτΕ σε σχετική προσφυγή που έγινε για να ακυρωθεί η υποχρεωτικότητα. Πρόκειται για μια  κρίσιμη Υπηρεσία για την αντιμετώπιση καταστροφών. Και προφανώς, πρέπει να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του προσωπικού που υπηρετεί, η οποία μπορεί να διαταραχθεί σοβαρά, αν αρρωστήσουν οι μισοί από κορονοϊό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν”, ανέφερε η κ. Πελώνη.