Skip to main content

Στ. Πέτσας για α΄ κατοικία: Καμία προστασία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Για «διαστρέβλωση» των δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η διαστρέβλωση -για άλλη μια φορά- δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υπενθυμίσει ότι εξασφάλισε παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2020 του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο με την προηγούμενη κυβέρνηση θα είχε ήδη λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2019» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση σε όποιον αισθάνεται ότι έχει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και επομένως νιώθει ότι κινδυνεύει το σπίτι του, να μπει στην πλατφόρμα «για να προστατευθεί». «Μετά τις 30 Απριλίου, θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς» υπογράμμισε.

Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις που τα βρήκαν δύσκολα λόγω της κρίσης.

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι «θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρχει καμιά προστασία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Ανέφερε ακόμη ότι  το βασικό πρόβλημα της οικονομία δεν είναι το δημόσιο, αλλά το ιδιωτικό χρέος. «Έχουμε ήδη αναπτύξει στοχευμένες ενέργειες όπως η ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η ρύθμιση των 120 δόσεων και η πάγια ρύθμιση των 12 και 24 δόσεων. Επιπλέον, το σχέδιο ‘Ηρακλής’ έχει στόχο να φύγουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ ‘κόκκινα δάνεια’ από τις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν ρευστότητα στα νοικοκυριά για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και στις επιχειρήσεις για να προωθήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια».

Υπενθύμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει δώσει «τη δυνατότητα στα τραπεζικά στελέχη να ρυθμίζουν δάνεια, χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία απέναντι στην τράπεζα», κάτι που – όπως έσπευσε να προσθέσει – είναι καθοριστικό στοιχείο προκειμένου οι ίδιες οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες που έχουν αδυναμία.