Skip to main content

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η «τρύπα» των ανεμβολίαστων

Σημαντική είναι η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία με την παραλλαγή Δέλτα να αφορά ήδη το 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στη χώρα καταγράφηκαν 2.794 νέα κρούσματα σε 81.284 τεστ (έναντι 2.938 προχθές σε 72.568 τεστ), με τη θετικότητα να είναι στο 3,4% και το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 450.512. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 132 ασθενείς, ενώ άλλοι 112 εισήχθησαν στα νοσοκομεία. Τέλος, έξι ασθενείς κατέληξαν, με τον συνολικό αριθμό θανόντων από Covid-19 στη χώρα μας να ανεβαίνει στους 12.816.

Η ερμηνεία πλέον της επιδημιολογικής έκθεσης «δείχνει» εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που οφείλεται κυρίως στη μετάλλαξη Δέλτα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο προσεχές διάστημα.

Την εκθετική πορεία των κρουσμάτων υπογράμμισε στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε τις δύο τελευταίες εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, με αναφορές σε μελέτες που δείχνουν πως ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι πολύ δύσκολος και τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 10.000, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στη σημασία των υπόλοιπων πανδημικών δεικτών.

«Δεκαπενταύγουστο θα κάνουμε με δυσκολίες και για να μην πραγματοποιηθούν οι μελέτες που είναι στα χεριά μας για τόσο πολλά περιστατικά, δηλαδή πάνω από 6.000 ή 10.000 κρούσματα, παρακαλούμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί για να μη γίνουν πραγματικότητα αυτά τα σενάρια», σημείωσε η κ. Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Ο στόχος είναι να μη γεμίσουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού. «Μετά από ενάμισι χρόνο πιστεύω μας έχουν γίνει μαθήματα και πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη νόσο, γιατί οι μεταλλάξεις της είναι πολύ μεταδοτικές», ανέφερε.

Εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν πιεζόμαστε, η κ. Παγώνη τόνισε ότι παρατηρείται σταδιακή αύξηση των περιστατικών. «Αυξάνονται οι αριθμοί σε απλές κλίνες covid και μετά θα πάνε στις ΜΕΘ. Γι’ αυτό και παρακαλάμε να εμβολιαστείτε. Γιατί και να νοσήσεις εμβολιασμένος, περνάς με απλά συμπτώματα και βρίσκεσαι στο σπίτι σου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης ότι υπογράμμισε ότι έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής η επίδρασή του 4ου κύματος καθώς υπάρχει αύξηση των νέων εισιτηρίων, τα οποία κυμαίνονται στα 100-120 την ημέρα. «Ο Ευαγγελισμός από τις δύο εισαγωγές την ημέρα έχει πάει στις 20-25 και το νοσοκομείο Σωτηρία ξαναφτιάχνει κλινικές μονάδες Covid», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΙΑΪ.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Τζανάκη, ο αριθμός των νέων εισαγωγών θα αγγίξει τις 200-300 ημερησίως στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι η εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορεί να έχουμε ένα ευμενές σενάριο. «Πρώτον, είναι νέοι άνθρωποι που συνήθως το περνάνε χωρίς περαιτέρω δυσκολίες. Δεύτερον, οι άνθρωποι που δίνουν διασωληνώσεις που είναι οι άνω των 50 ετών και κυρίως των 60 και των 70 είναι εμβολιασμένοι. Το 60% των ανθρώπων άνω των 55 ετών πλέον είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αν πάμε δηλαδή στις κρίσιμες ηλικίες, στους άνω των 70 ετών αυτό το ποσοστό προσεγγίζει το 75%. Συνεπώς, το έδαφος που έχει ο ιός να αλωνίσει είναι μικρότερος», τόνισε. 

Παρόλα αυτά ο καθηγητής τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού καθώς, όπως είπε, στο νέο κύμα της πανδημίας προβλέπει ότι θα νοσήσει από κορωνοϊό το 1/3 των ανεμβολίαστων, αριθμούς που αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός δεν αυξάνει, ούτε τηρούνται σε επαρκή βαθμό τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να ορίζουν γύρω στα 4.500 κρούσματα μέσο κινητό όρο μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.  

«Αν αυξανόταν ο εμβολιαστικός ρυθμός και τηρούνταν τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανερχόταν στα 3.000-3.500 κρούσματα, που όπως είπε είναι ένα αρκετά ανεκτό επίπεδο αυτή τη στιγμή», εξήγησε. 

naftemporiki.gr