Skip to main content

Η μετάλλαξη Δέλτα παγιώνεται- Ποιες οι προκλήσεις για το επόμενο διάστημα

Με την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού να καθιστά τον κυβερνητικό σχεδιασμό «παλίμψηστο», σβήνοντας τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί πριν από λίγες μέρες για τον τρόπο λειτουργίας της εστίασης και της διασκέδασης, σε ισχύ μπαίνει άμεσα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια,έως τις 16 Αυγούστου καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού -υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού- των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ.

Επιπροσθέτως, υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός και όλου του προσωπικού (υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού) των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας, διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και λοιπά. Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.  

Παράλληλα, σε σημερινές της δηλώσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες κατηγορίες. Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε σε κλιμακωτή προσέγγιση, εξηγώντας πως «ξεκινάμε από αυτά που ανακοινώθηκαν και μετά θα υπάρξει έκδοση σχετικής ΚΥΑ».

«Όλα εξετάζονται και αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος», πρόσθεσε.

Η φράση αυτή είναι ενδεικτική του ρευστού σκηνικού που συνθέτει η παραλλαγή Δέλτα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς το νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος εδραιώνει την παρουσία του παγκοσμίως  θολώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η παραλλαγή Δέλτα έχει πλέον παρουσία σε περισσότερες από 104 χώρες και σύντομα θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος COVID-19, γνωστοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σημειώνοντας πως τα κρούσματα αυξάνονται  παγκοσμίως για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες και μετά από 10 εβδομάδες πτωτικής τάσης, οι θάνατοι αυξάνονται ξανά.

Οι δύο προκλήσεις

Η χώρα μας δεν έχει ξεφύγει από το μοτίβο, το οποίο άλλωστε οδήγησε στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των κλειστών χώρων των επιχειρήσεων της εστίασης και της διασκέδασης, επισπεύδοντας παράλληλα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και αυξάνοντας τις εκκλήσεις για εμβολιασμό των πολιτών ώστε να πλησιάσουμε το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

Με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα ακολουθήσει μια εκθετική αύξηση και «η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα», δύο παραμένουν τα ζητούμενα. Αφενός τα υψηλά νούμερα των κρουσμάτων να μην επηρεάσουν τους υπόλοιπους πανδημικούς δείκτες, τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων, αφετέρου να «πατήσουν γκάζι» οι εμβολιασμοί ώστε να διεκδικήσουμε το εθνικό τείχος ανοσίας μας.

Τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας έχουν εκφράσεις τις αμφιβολίες τους και για τα δύο.  

Σχολιάζοντας χθες το γεγονός πως για την ώρα δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας,  ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας σημείωσε πως πλέον παρατηρείται να προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δεν νοσούν συνήθως.

«Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη απ΄ ό,τι ένας άνθρωπος  άνω των 18 ετών», εξήγησε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία αλλά όσο διασπείρεται η πανδημία αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών. «Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό», είπε συνοψίζοντας πως τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε πως αν πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα, τότε θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία. Ο κυρίαρχος στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία, είπε, τονίζοντας πως θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στο νοσοκομειακό χώρο, ανεξάρτητα από το ρόλο του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με την επίτευξη του τείχους ανοσίας. «Σε έναν ιό που μεταδίδεται ταχύτατα χρειάζεται μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Το 85% είναι δύσκολο και δε θα προλάβουμε χρονικά να το πετύχουμε. Γι’ αυτό και επιμένουμε οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, γιατί ούτε το τείχος ανοσίας ούτε τα μέτρα μπορούν να τους προστατεύουν», τόνισε.

naftemporiki.gr