Skip to main content

Market Beat: Με έξωθεν επιβαλλόμενη την ανοδική ορμή, εδώ, ζητείται θετική είδηση

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μια δέσμη δεδομένων που αφορούσαν στην μεταποιητική δραστηριότητα διεθνώς από την Κίνα, την ευρωζώνη, ως και τις ΗΠΑ, ανέβασε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στο ξεκίνημα της χρονιάς. Στην Ευρώπη «τρόμαξε» η εκτίναξη του πληθωρισμού στη Γερμανία που έφερε πιέσεις στην αξία των ομολόγων αλλά παράλληλα ώθηση έδωσε στον Τραπεζικό κλάδο μετά τις 14:00 όταν έγινε γνωστό ότι η Επιτροπή της Βασιλείας ανακοίνωσε ότι αναβλήθηκε η συνάντηση ανάμεσα σε κορυφαίους τραπεζικούς επόπτες και κεντρικούς τραπεζίτες που είχε προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο. Οι  Ευρωπαϊκές Τράπεζες κέρδισαν μια παράταση στην εφαρμογή νέων, πιο αυστηρών κανονισμών, οι οποίοι πιθανά θα επιβάρυναν δυσανάλογα τους ισολογισμούς τους.

Μια δική μας εκτίμηση, που προκύπτει από την μελέτη της ανακοίνωσης του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo γύρω από την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων και την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και το QE, αφορά στην πιθανότητα να μην προλάβει η ελληνική οικονομία να δεχθεί την ευεργεσία της ποσοτικής χαλάρωσης της Κεντρικής τράπεζας του ευρώ. Τραπεζικοί κύκλοι εξέφρασαν ανησυχία για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, μήπως χαθεί το ΔΣ της 9 Μαρτίου της ΕΚΤ, γιατί σε αυτή την περίπτωση  επόμενη ευκαιρία θα δοθεί τον Απρίλιο.

Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, είναι το υψηλότερο των τελευταίων 14 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 20/11/2015 (658,84 μονάδες). Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η επιβεβαιωμένη υπέρβαση της ζώνης 656 – 659 (με φίλτρο τριών συνεδριάσεων) θα απαιτήσει σαφώς μεγαλύτερο τζίρο, ενώ η μέχρι πρότινος αντίσταση των 642 μονάδων έχει μετατραπεί σε πρώτη στήριξη, πάντα σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα. Η μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση προκειμένου να μην κινδυνεύσει το ανοδικό momentum είναι μέχρι την ζώνη που ορίζουν οι εκθετικοί ΚΜΟ των 10 και 30 ημερών, που σήμερα διέρχονται από τις 632 και 626 μονάδες αντίστοιχα.

Τα ζητούμενα από την επενδυτική κοινότητα δεν είναι πολλά. Είναι μάλλον ένα. Κατάργηση της αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της σχέσης της χώρας με τους ύστερους πιστωτές της. Είτε το θέλουν οι ευρωπαίοι ιθύνοντες, είτε όχι, αργά ή γρήγορα τα επιτόκια δανεισμού θα ανέβουν και η χώρα θα δυσκολευτεί όσο καθυστερεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στην ελεύθερη αγορά δανεισμού. Αν το 2017 τρέχει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ όπως προσδοκούν οι επενδυτές διεθνώς, τότε μια οικονομία με αρνητικές μεταβολές στο ΑΕΠ της ανά τρίμηνο, πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια, αν δεν δείξει ότι πλησιάζει με ταχύτητα στην έξοδο από το τούνελ της ύφεσης. Είναι συνεπώς καθοριστικές οι εξελίξεις που θα συμβούν σε επίπεδο ευρωζώνης στον Ιανουάριο με το Eurogroup στο τελευταίο δεκαήμερο.

Άρα έχει σημασία ότι αποτυπωθεί στο ταμπλό του ΧΑ αυτή την περίοδο. Θα μπορούσε να θεωρηθεί φάση τοποθέτησης στοιχημάτων για το αν θα καταφέρουν οι Έλληνες να ολοκληρώσουν, χωρίς να ανεβάσουν και άλλο την αβεβαιότητα, τη δεύτερη αξιολόγηση μέσα στο Γενάρη. Σε αντίθετη περίπτωση δύσκολα, χωρίς κάποιες εντυπωσιακές ειδήσεις, θα εμφανιστεί φρέσκο επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά της Αθήνας, όσες προσπάθειες και αν γίνουν από το σύστημα της αγοράς.

Σημασία έχει πως υπάρχει το κουράγιο να ανεβάζουν τις τιμές στο ΧΑ θεωρώντας τη μη είδηση, «καλή» είδηση. Γιατί αυτό που δεν έφερε το ποδαρικό του 2017 ήταν θετικές ειδήσεις, που θα αναπτερώσουν και το φρόνημα των εγχώριων παραγόντων. Είναι ο χώρος όπου εντοπίζουμε μια γκρίνια, απολύτως δικαιολογημένη. Αν και υπάρχουν ορισμένες φωνές, νησίδες αισιοδοξίας, που ξεπηδάνε μετά από πολλά αν. Ήτοι προϋποθέσεις σχετικές με την δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτά αποτρέπουν τους ιδιώτες επενδυτές που δεν συμμετέχουν στο νέο ανοδικό γύρο, καθώς χθες, ακόμα και οι θεσμικοί του δολαρίου στοιχημάτισαν υπέρ ανόδου μέσα στο μήνα. . Η έναρξη του 2017 αφήνει θετικές υποσχέσεις και είναι πιο αξιόπιστες αφού τις βλέπουν οι ξένοι Θεσμικοί.         

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ   

Ήπια ανοδικά τερμάτισαν στην πρώτη συνεδρίαση του 2017 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 19.881 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,85% στις 2.257 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,85% στις 5.429 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Xerox Corp εκτινάχθηκε κατά 19,83% χάρη στην αναβάθμιση της σύστασης από την Credit Suisse. Η μετοχή της General Motors παράλληλα, σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,89% στον απόηχο της «επίθεσης» του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων βρέθηκε – έστω και πρόσκαιρα – άνω των 55 δολαρίων, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, χάρη στην εφαρμογή της συμφωνίας για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Ωστόσο, η ενίσχυση του δολαρίου κατά 1% έναντι του κοινού «καλαθιού» οδήγησε τελικά, σε πτώση την τιμή του αργού, καθώς τα συμβόλαια WTI έκλεισαν με απώλειες κατά 2,55% στα 52,35 δολάρια και τα συμβόλαια Brent τερμάτισαν με μείωση κατά 2,25% στα 55,54 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,63% στα 1.159,00 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ της HIS Markit εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών, καθώς ενισχύθηκε στις 54,3 μονάδες. Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης ISM αυξήθηκε στις 54,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι 53,2 μονάδων τον Νοέμβριο.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες τέλος, κινήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, καθώς τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,9% σε 1,18 τρις  δολάρια. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο κατά 0,6%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά τερμάτισαν στη δεύτερη συνεδρίαση του 2017 τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη σε Κίνα και Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο κατά 0,70% στις 365,71 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 7.177 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,12% στις 11.584 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,35% στις 4.899 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 0,81% στις 9.494 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε οριακά κέρδη κατά 0,04% στις 19.573 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ο σχετικός δείκτης εμφάνισε κέρδη άνω του 2,8%, με τη μετοχή της ιταλικής ΒΡΜ να τερματίζει στο +7,2%. Ανοδικά κατά 1,5% κινήθηκε και ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τη μετοχή της Euronext NV να ενισχύεται κατά 6,97%.

Επενδυτές και αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για το νέο έτος, μετά τα ευοίωνα οικονομικά μεγέθη σε Ευρώπη και Κίνα. Ενδεικτικά, ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2014, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε σε υψηλό πέντε ετών.

Αύξηση σημείωσε και ο μεταποιητικός κλάδος στην Κίνα, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 51,9 μονάδες τον Δεκέμβριο έναντι 50,9 μονάδων τον Νοέμβριο. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 2013, αλλά και τον έκτο διαδοχικό μήνα που ο δείκτης διατηρείται άνω των 50 μονάδων.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την πώληση της γαλλικής μονάδας παραγώγων LCH SA, έναντι 510 εκατ. ευρώ, στον χρηματιστηριακό πάροχο Euronext NV, ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange Group – LSEG). H πώληση εντάσσεται στην προσπάθεια του LSEG να αποσπάσει από τις ρυθμιστικές αρχές το πολυπόθητο «οκ» για το deal με το Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Boerse).

Την ίδια ώρα, περαιτέρω αύξηση εμφάνισε τον Δεκέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ στη Γερμανία, καθώς διαμορφώθηκε στις 55,6 μονάδες έναντι 54,3 μονάδων τον Νοέμβριο. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 2014, με τις ενδείξεις να προμηνύουν και νέα βελτίωση το 2017.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών αυξήθηκε και ο μεταποιητικός κλάδος στη Βρετανία, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στις 56,1 μονάδες, έναντι 53,6 μονάδων τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 53,1 μονάδες.

Παράλληλα, σημαντική μείωση εμφάνισε τον Δεκέμβριο ο αριθμός των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στη Γερμανία, υποδηλώνοντας την περαιτέρω βελτίωση της γερμανικής αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων υποχώρησε κατά 17.000 έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης κατά 5.000.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο του 2017 οι θεσμικοί αποφάσισαν σε μία συνεδρίαση με τζίρο οριακά πάνω από τα 42 εκατ. ευρώ, (τέσσερις φορές μεγαλύτερη της Δευτέρας) να προχωρήσουν στην βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς και των χαρτοφυλακίων τους. Στη συνεδρίαση αυτή κινήθηκαν διαφορετικά από την προηγούμενη επίσης ανοδική σύνοδο.

Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν εμφάνιση υπεροχής της ζήτησης έναντι της προσφοράς για τα Τραπεζικά blue chip  από τις 13:45 ως τις δημοπρασίες. Αρχικά η εμφάνιση πλάγιας προς καθοδική δυναμικής, από εντολές που αφορούσαν αποκλειστικά σε θεσμικούς, κράτησε τον Τραπεζικό Δείκτη και τους βασικούς δείκτες σε κίνηση μέσα και έξω από το θετικό πεδίο. Το άνοιγμα για τον Τραπεζικό Δείκτη αντιστοιχούσε σε  ανοδικό χάσμα +0,60%.  Το ελάχιστο για τον ΓΔ εμφανίστηκε στις 10:50 και ήταν το πρώτο ελάχιστο για τις Τράπεζες κάτω από τις 845 μονάδες, αν και τελικό στις 844,32 εμφανίστηκε στις 12:58. Αλλά ο ΓΔ είχε ξεκολλήσει από τα χαμηλά του από την πρώτη μισή ώρα. Η κίνηση όλων των δεικτών ήταν πλάγια ως το μέσο των συναλλαγών. Μετά τις 13:50 υπό την καθοδήγηση των Τραπεζικών blue chip ο ΓΔ κινήθηκε για να σημειώσει το μέγιστο μέρας 658,66 από 648,75 μονάδες χθες στις 16:31 και κατόπιν πιέστηκε για να γράψει χαμηλό μετά την κορύφωση στις 655,9 μονάδες. Αλλά με οξεία άνοδο μετά τις 16:55, κατέληξε στις 17:00  στις 658,3 μονάδες και με τις δημοπρασίες υποχώρησε ελαφρά.  Οι  δημοπρασίες δεν ώθησαν χαμηλότερα τον Τραπεζικό δείκτη που  είχε κλείσιμο στο ανώτερο της διακύμανσης του.

Πάλι η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +2,63% από 0,00% τη Δευτέρα, την ΕΤΕ στο +6,32% από +2,02%,  η ΠΕΙΡ +5,66% από +1,44% στις 2/1, και ΕΥΡΩΒ +4,60% από +1,09% με χαμηλή μεταβλητότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η αγορά ωστόσο φάνηκε σήμερα ικανή να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 655 μονάδων. Έτσι απομακρύνθηκε αρκετά από τις 635 μονάδες την πρώτη πρόσφατη στήριξή του Δεκεμβρίου.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 9) με δυο τα ΕΛΠΕ,  και ΕΧΑΕ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 26 από 23 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 6 αμετάβλητες. Άρα, οι 9 από 11 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 42,092 από 10,401 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 24,69 από 6,56 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε ελαφρά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 58,66% από 63,09% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική πορεία, με μικρή άνοδο αρχικά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πλαγιο-ανοδική  δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση ικανοποιητικών κερδών χωρίς το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Εξαίρεση η αγορά της Γερμανίας  που οι επενδυτές θορυβήθηκαν από την εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων. Η διάθεση  για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την δυναμική των αγορών συναλλάγματος που η ισχυροποίηση του δολαρίου ανέστησε ξαφνικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,20%, ο CAC είχε μεταβολή +0,87%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,75%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που τη Δευτέρα είχαν αργία άνοιξαν πανηγυρικά με άνοδο και ο Dow Jones Ind. Av. είχε μεταβολή +0,60% και ο S&P500 κέρδη +0,82%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,55% και έφθασε στις 656,61 από 646,61 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1769,69 από 1744,94 με μεταβολή +1,42%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,6 μονάδες χαμηλότερα και κατά 7,3 τον 25άρη, κλείνοντας τους λίγο πιο χαμηλά από το ανώτερο του εύρους διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Τραπεζών +4,44% από +1,01%, Πρώτων Υλών +2,93% από 0,00%, Εμπορίου +2,49% από +0,21%, Κοινής Ωφέλειας +2,17% από +0,66%, ο ΓΔ +1,55% από +0,46%, Κατασκευές Υλικά +1,52% από -0,49%, ο 25άρης +1,42% από +0,23%, FTSEM +1,32% από +3,28%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,21% από +0,66%, Ταξίδια Αναψυχή +0,52% από +0,90%, Τεχνολογίας +0,44% από +0,29%, Τροφίμων Ποτών +0,30% από -0,91%, και Ακίνητης Περιουσίας +0,08% από -0,48%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών -1,33% από +0,78%, Πετρελαίου Αερίου -1,21% από +1,62%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,18% από -0,52% και Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,13% από +0,07%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +3,53%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,092 από 10,401 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία  2,730 από 2,124 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 35,944 από 6,922 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,501 από 0,637 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,923 από 45,399 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 93,347 από 28,066 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 67 από 54 των καθοδικών σε 31 από 38 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 25 από 13.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Στην δεύτερη σύνοδο της πρώτης βδομάδας του 2017, το άνοιγμα του 25άρη αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +0,35%. Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον έφερε ως μέγιστο μέρας τις 1778,75 μονάδες στις 16:31. Οι πιέσεις που επικράτησαν στο πρώτο μέρος, έφεραν στις 12:47, το ελάχιστο μέρας στις 1745,83 (+0,05%). Ο δείκτης στις 1776,98 μονάδες βρέθηκε στις 17:00 αλλά το κλείσιμο με μεταβολή +1,42% ορίστηκε στις 1769,69 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 7,531 από 1,887 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 1059 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1776,75 μονάδες και κατώτερο στις 1743,50. Διακινήθηκαν επίσης 12 ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1769,69 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Ιανουαρίου ορίστηκε στις 1771,50 και της επόμενης σειράς στις 1770,75. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιανουαρίου ανήλθαν σε 7797 ΣΜΕ και για την σειρά Φεβρουαρίου 170. Η υστέρηση των ΣΜΕ κατά 2,5 μονάδα στις 2/1 έγινε προ-πορεία 2,75 μονάδων, τονίζοντας την εμφάνιση ευοίωνων προσδοκιών. Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ η μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση του 25άρη προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο βραχυπρόθεσμος ανοδικός βηματισμός είναι μέχρι την ζώνη που ορίζεται από τους εκθετικούς ΚΜΟ των 10 και 30 ημερών που σήμερα διέρχονται από τις 1705 και 1687 μονάδες, αντίστοιχα.

Η εκτίμησή μας είναι πως το διεθνές κλίμα και οι εξελίξεις για τις τράπεζες της Ευρώπης ήταν η βάση της ανόδου χθες και όχι κάποια δεδομένα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα. Για αυτό αξίζει η αναφορά και η μελέτη των εξελίξεων στη διεθνή κεφαλαιαγορά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το πρώτο στοίχημα του νέου έτους σχετίζεται με την εκπλήρωση ανοδικής κίνησης για τον 1ο μήνα του έτους, το λεγόμενο ‘January effect’, κίνηση που συμβάλει στη διαμόρφωση θετικής ψυχολογίας για τη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι η περσινή χρονιά, είχε ξεκινήσει πτωτικά, διαμορφώνοντας μάλιστα τη χαμηλή της επίδοση στις 11 Φεβρουαρίου, πορεία που ενδεχομένως συνέβαλε στη χαμηλή τελική επίδοση που απολογιστικά προέκυψε.

Ωστόσο, οι ασύμμετρες κινήσεις που σημειώνονται τελευταία στις Αγορές, προϊόν των πολλαπλών εξωγενών διαταραχών σε συνδυασμό με τον ενεργότερο ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, έχουν οδηγήσει σε ακύρωση πολλών συμβατικών κινήσεων των Αγορών.

Έτσι, για παράδειγμα, στη Wall Street ο δείκτης S&P έχει μόλις 5 από τις τελευταίες 11 χρονιές (2006 – 16) με θετικό πρόσημο κατά τον πρώτο μήνα του έτους, οδηγώντας πρακτικά σε ακύρωση του “January effect”.

Στα καθ΄ ημάς, το ξεκίνημα του 2017 συνοδεύεται από νέες φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω του ψηλότερου ΕΦΚ για τα Καύσιμα, τον Καφέ, τον Καπνό και τo Internet αλλά και πρόσθετες επιβαρύνσεις για όλες τις κατηγορίες των Φορολογουμένων.

Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση του deal της μεταβίβασης της Νίκας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, μεταφέροντας το μήνυμα ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωση επιχειρηματικών συμφωνιών, αν όλες οι Πλευρές έχουν την διάθεση να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Και η δρομολόγηση των συμφωνιών επί των NPLs θα αποτελέσει για την Αγορά το μεγαλύτερο τεστ από το οποίο θα εξαρτηθεί και η εξυγίανση των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων, σε συνδυασμό με την προώθηση και άλλων εμπροσθοβαρών δράσεων με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις.

Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης θα αποτελέσει, ασφαλώς, καίριας σημασίας ζήτημα, με ζητούμενο την επίσπευσή της, ώστε να ανοίξει ο οδικός χάρτης προς την κανονικότητα, αν και η τελευταία πληροφόρηση μεταθέτει μάλλον το χρόνο της για τον επόμενο μήνα.

Μέχρι τότε, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα θα μπορέσει να διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά του, θα συνεχίσει δηλαδή τη συσσώρευσή του, κινούμενο με χαμηλούς ημερήσιους τζίρους, ψηλότερους πάντως από τους “εορταστικούς” οπότε οι συνεδριάσεις έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα.

Στο διεθνές περιβάλλον, όλα τα μάτια των Αγορών αναμένεται να στραφούν προς την 20η Ιανουαρίου, ημερομηνία ανάληψης της Αμερικανικής Προεδρίας από τον Donald Trump, ώστε να αρχίζει να διευκρινίζεται το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει, ιδιαίτερα ως προς το ύψος του πακέτου τόνωσης της Οικονομίας που θα εφαρμοστεί και της εμπορικής πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Στο μεταξύ, το 8ο τρομοκρατικό χτύπημα της Κων/λης από το Δεκέμβριο του 2015, συνιστά αντικειμενικά ένα ακόμη ‘μαύρο κύκνο’ για τις Αγορές που επί του παρόντος ‘εθίστηκαν’ στη συστηματική αγνόησή τους, ελέω των παρεμβατικών κινήσεων των Κεντρικών Τραπεζών και των ‘δυνατών χεριών’ και ενώ η ύφεση έχει ήδη συντελεστεί στην Τουρκική Οικονομία.

Σήμερα

Το δολάριο ΗΠΑ κινήθηκε πιο κοντά στις κορυφές 14 ετών σήμερα Τετάρτη μετά την αφθονία των αισιόδοξων οικονομικών δεδομένων που ενίσχυσε τους δείκτες της Wall Street και τα σημάδια για επιτάχυνση του πληθωρισμού ψαλίδισε την αξία των ομολόγων στις αγορές σταθερού εισοδήματος.

Η δύναμη του νομίσματος των ΗΠΑ πίεσε τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και βοήθησαν να υποχωρήσει το πετρέλαιο από κορυφή 18 μηνών, αλλά έδωσε στη χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας μια υπολογίσιμη ώθηση.

Ο Nikkei αναρριχήθηκε 2,51%, αναρρώνει από απώλειες σε δύο συνεδρίες καθώς εγχώρια δεδομένα έδειξαν πως η εργοστασιακή δραστηριότητα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε ένα έτος.

Οι Αγορές στην υπόλοιπη Ασία ήταν πιο διστακτικές έχοντας ήδη κινηθεί ανοδικά την Τρίτη. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,3% και προσπαθεί να σχηματίσει μια αλυσίδα με μια έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Η θετική διάθεση ακολούθησε ένα γύρο από αισιόδοξες έρευνες για τη δραστηριότητα των εργοστασίων από την Κίνα, τη ζώνη του ευρώ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αναλυτές της Barclays, δήλωσαν ότι  η μέτρησή τους επί της εμπιστοσύνης του μεταποιητικού τομέα παγκόσμια χτύπησε το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013.

Η δραστηριότητα των εργοστασίων στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε φθάνοντας σε υψηλό δύο ετών με μια απότομη αύξηση των νέων παραγγελιών, ενώ η μεταποίηση στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα πέντε ετών.

Η δύναμη του δολαρίου ήταν ευρείας βάσης και χτύπησε μια κορυφή 14 ετών απέναντι σε ένα καλάθι νομισμάτων με τον DXY στο 103,82 και μετά τράβηξε πίσω στο 103,40.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το τέλος της εορταστικής περιόδου σε Ευρώπη και ΗΠΑ σηματοδοτεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τους δανειστές, τόσο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης όσο για το κλείδωμα των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018. Για μέσα στον Ιανουάριο έχουν ήδη προγραμματιστεί δύο εξαιρετικά κρίσιμες συναντήσεις -το Euro Working Group της 12ης Ιανουαρίου και το Eurogroup της 26ης του ίδιου μήνα-, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω εμπλουτισμός της ατζέντας ακόμη και με νέα άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν όψει του νέου συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων που προωθεί στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, με βάση τις πραγματικές τιμές της αγοράς και όχι βάσει των αντικειμενικών αξιών. Σύστημα με το οποίο θα προσδιορίζεται από το επόμενο έτος (2018) και ο νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που σχεδιάζεται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σε κάθε περίπτωση το τρέχον έτος θα υπολογιστεί -όπως προβλέπει και η νομοθεσία- με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου και βέβαια με στόχο την είσπραξ, όπως και πέρυσι, ποσού ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση για την Εθνική Τράπεζα (CCC+) και η προοπτική της (σταθερή) δεν επηρεάζονται από την απόφαση της τράπεζας να συμφωνήσει με τον όμιλο KBC για την πώληση του ποσοστού 99,91% των μετοχών της στη βουλγαρική θυγατρική της United Bulgarian Bank (UBB), ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P. Ο οίκος εκτιμά ότι η πώληση αποτελεί μέρος της προσπάθειας αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να επικεντρωθεί η τράπεζα στη βασική της δραστηριότητα, παρά στην επέκταση του σήματός της.

Αυτόματη κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και αντικατάστασή της από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επήλθε από την 1η Ιανουαρίου 2017. Η ΑΑΔΕ δεν υπόκειται πλέον σε οποιασδήποτε μορφής εποπτεία ή έλεγχο από την κυβέρνηση, αλλά ασκεί πλήρεις αρμοδιότητες και υπερεξουσίες σε όλον τον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας.

Υπεγράφη η συμφωνία για την εταιρική και δανειακή αναδιάρθρωση της Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ, στο πλαίσιο της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της αλλαντοβιομηχανίας από την Chipita. Η σχετική σύμβαση, η οποία προβλέπει την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Νίκας και των θυγατρικών της, υπεγράφη τόσο από την Chipita όσο και της δανείστριες τράπεζες, Alpha Bank και Attica Bank.

Δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά της κυπριακής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) υπέβαλε η Atlas Merchant Capital. Στη διαδικασία συμμετείχαν άλλοι τρεις υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι τελικώς, δεν υπέβαλαν πρόταση εξαγοράς. Επρόκειτο για τις Societe Generale Λιβάνου, Ελληνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου. Το 2015, τα ετήσια κέρδη της τράπεζας άγγιξαν τα 9,6 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό ωστόσο, των μη εξυπηρετούμενων δανείων να ανέρχεται στο 60%.

Ως μία από τις σπουδαιότερες προτεραιότητες κατατάσσει το 75% των επιχειρήσεων τη διαχείριση των φορολογικών κινδύνων, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY) για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις.  Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 66% το 2013. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την ΕΥ, αντανακλά την επίδραση των  διεθνών εκκλήσεων για μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια στα υπό συζήτηση θέματα των διοικητικών συμβουλίων. H έκθεση διαπιστώνει ωστόσο, ότι το 21% των επιχειρήσεων υστερεί ως προς τη λειτουργική ετοιμότητα προκειμένου να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ενδοομιλικών τιμολογήσεων, ενώ μόνο το 21% έχει συμμορφωθεί πλήρως με τους διεθνείς κανόνες τεκμηρίωσης ενδοομιλικών τιμολογήσεων.

Αρνητικά, για μια ακόμη φορά, κινήθηκε για το 2016 ο δείκτης επιχειρηματικότητας στη χώρα, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που διαγράφηκαν ξεπέρασε αυτό των εγγραφών. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), οι διαγραφές επιχειρήσεων το 2016 αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με το 2015, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται και μείωση των εγγραφών σε ποσοστό 2,5%.

Σε 5,6 δισ. ευρώ υποχώρησαν οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες (ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκκρεμείς επιστροφές φόρου) στο τέλος του Νοεμβρίου, από 6,3 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Βάσει των ίδιων στοιχείων, το Δημόσιο αποπλήρωσε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς ιδιώτες ύψους 727 εκατ. ευρώ τον μήνα Νοέμβριο.

Δεν ασκήθηκε κανένα Warrant επί μετοχών έκδοσης της τράπεζας και κατοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως γνωστοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς, αναφορικά με τη διαδικασία άσκησης Παραστατικών Τίτλων Δικαιωμάτων Κτήσης Μετοχών (Warrants). Όπως τονίζει η τράπεζα σε ανακοίνωσή  της, τα εκδοθέντα Warrants τα οποία παραμένουν σε ισχύ ανέρχονται σε 843.637.022, ενώ οι μετοχές της τράπεζας επί των οποίων σύρονται και τις οποίες κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέρχονται σε 37.759.281,

Την αύξηση των τιμών στα καύσιμα στις Κυκλάδες σχολιάζει η Tageszeitung (TAZ). Η εφημερίδα του Βερολίνου εστιάζει στην περίπτωση της Αμοργού όπου, όπως αναφέρει και δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, καταγράφεται η υψηλότερη αύξηση στην τιμή βενζίνης σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα νησιά.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, η οικονομία της Κίνας και η αποδυνάμωση της Άγκελα Μέρκελ, συγκαταλέγονται στους κορυφαίους κινδύνους για το 2017, σύμφωνα με την Eurasia Group, η οποία κάνει λόγο για το «πιο ευμετάβλητο έτος» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέπειτα.  «Το 2017 μπαίνουμε σε μία περίοδο “γεωπολιτικής ύφεσης”» προειδοποιεί το think tank (δεξαμενή σκέψης), αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια. Στη ειδική μελέτη της Eurasia Group, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να «υπολογίζει» πλέον στις ΗΠΑ, ενώ γίνεται ειδική μνεία στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της Ευρώπης, και ιδίως του «Εθνικού Μετώπου» της Μαρίν Λε Πεν.

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής της Βασιλείας για την έγκριση των νέων τραπεζικών κανονισμών, οι οποίοι αποβλέπουν στη διασφάλιση της σταθερότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών και των εθνικών εποπτικών αρχών από τις 30 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, επρόκειτο να συναντηθούν στις 8 Ιανουαρίου, προκειμένου να εγκρίνουν την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών. Ωστόσο, η Επιτροπή της Βασιλείας ανακοίνωσε χθες την αναβολή της συνάντησης, καθώς «χρειάζεται περισσότερος χρόνος» για να αμβλυνθούν οι διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και να υπάρξει μία κοινή απόφαση.

Περαιτέρω αύξηση εμφάνισε τον Δεκέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, καθώς διαμορφώθηκε στο 1,7% έναντι 0,8% τον Νοέμβριο. Σε εναρμονισμένο επίπεδο, παράλληλα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 1,7% έναντι του Δεκεμβρίου του 2015 και στο 0,7% έναντι του Νοεμβρίου.  Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τον Ιούλιο του 2013. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν ετήσια άνοδο στο 1,3%.

Τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων αν ο ισχυρότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός της Γερμανίας τον Δεκέμβριο επιβεβαιωθεί και στο σύνολο της Ευρωζώνης ζητεί ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας αυξήθηκε 1,7% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, μετά την αύξησή του κατά 0,7% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Με την General Motors τα έβαλε αυτή τη φορά ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόνταλντ Τραμπ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την υιοθέτηση πρακτικών, οι οποίες παραπέμπουν στον εμπορικό προστατευτισμό. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ο οποίος τις επόμενες εβδομάδες θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, κατηγόρησε την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πως παράγει αυτοκίνητα στο Μεξικό και τα εισάγει στις ΗΠΑ, δίχως την καταβολή φόρων.

«Πάγο» στα σχέδια κατασκευής ενός νέου εργοστασίου -κόστους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων- στο Μεξικό βάζει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι τελικών θα επενδύσει σε μία από τις μονάδες της στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, για να κατασκευάσει αυτόνομα και ηλεκτρικά οχήματα. Η ανακοίνωση ήρθε σε μια χρονική στιγμή που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις πιέσεις του στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να επαναπατρίσουν τα εργοστάσιά τους σε αμερικανικό έδαφος.