Η αντικατάσταση της τρόικας θα αποτελούσε μία ώριμη και αναγκαία εξέλιξη για την Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Κύπριο πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εξέλιξη αυτή είναι αναγκαία γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη έχει ανάγκη από «ανάσες».
Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος παρατήρησε ότι «κάθε θεσμική αλλαγή προς το καλύτερο θα είναι προς όφελος της Κύπρου και των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα».
Απαντώντας σε ερώτηση περί «Grexit» ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε «τα τρομολαγνικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν» και διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή που διαθέτει για μία ισχυρή διαπραγμάτευση με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο «πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο περιβάλλον», τονίζοντας ότι χωρίς αυτές η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη θα ήταν ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιοανατολικότερο άκρο τους.
Η οικονομική κρίση είναι παρούσα και η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις ώστε να επιστρέψει η αναπτυξιακή ατζέντα, επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Καλοί οι οικονομολόγοι αλλά στηριζόμενοι σε αυτούς μόνο κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια μεγάλη καταστροφή».
Ερωτηθείς εάν η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο ενός δανείου από τη Ρωσία ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε μία αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Αθήνας στο ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης στάσης των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στα ευρωπαϊκά φόρα ώστε να υπάρξει μία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσία. «Η συνέχιση της έντασης και η μετεξέλιξη ενός πολέμου σε οικονομικό πόλεμο δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τους λαούς», προειδοποίησε.
Την ανάγκη αναζήτησης λύσεων μέσω της διπλωματικής οδού επεσήμανε και ο κ. Αναστασιάδης. Όπως ανέφερε, «θα συνεργαστούμε μαζί με άλλα κράτη ώστε η πολιτική της διπλωματίας να υπερισχύσει της πολιτικής των κυρώσεων».