Την επίσπευση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης – και εφόσον κριθεί σκόπιμο και των Κυκλάδων – με το ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας, ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), κατόπιν της έγκρισης του 10ετούς σχεδίου ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ.
Η πρόταση του Διαχειριστή, η οποία εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ, προβλέπει την υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης σε δύο φάσεις, προκειμένου αφενός να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού, και αφετέρου να μειωθεί το κόστος.
Ως αποτέλεσμα, θα προχωρήσει άμεσα η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση, μέσω Πελοποννήσου (ισχύος 280 μεγαβάτ) ενώ η δεύτερη διασύνδεση, μέσω Αττικής και ισχύος 700 μεγαβάτ, επισπεύδεται, προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2021 έναντι του 2024 που αρχικώς πρότεινε ο ΑΔΜΗΕ.
Ο Διαχειριστής μάλιστα, καλείται «να προβεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός του έτους 2016, στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη μελετών και αδειοδοτήσεων, όπως, ιδίως, την εκπόνηση της μελέτης βυθού».
Όσον αφορά τις Κυκλάδες, έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με Πάρο, Μύκονο και Τήνο, με αναμενόμενη ολοκλήρωση εντός του 2016.
Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τις συνδέσεις Πάρου – Νάξου και Νάξου -Μυκόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2018, ενώ η τρίτη φάση περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου Λαυρίου -Σύρου για της ενίσχυση της αξιοπιστίας και ασφάλειας εφοδιασμού.
Ο ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε τη μετατόπιση της τρίτης φάσης για το 2022 αντί του 2018, ωστόσο η ΡΑΕ θεώρησε αναγκαία την εκπόνηση μελέτης κόστους – οφέλους, καθώς η καθυστέρηση σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρείται το αναγκαίο δυναμικό παραγωγής στα νησιά με το ανάλογο κόστος.