Skip to main content

Επιστολή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού στον Τούρκο ΥΠΕΞ για το θέμα της γενοκτονίας

Να αντιληφθεί πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελέσει έναυσμα περαιτέρω ενίσχυσης των καλών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και συμβολής στην αδελφοσύνη και την ειρήνη μεταξύ των λαών, καλεί τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού, με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Παναγία Σουμελά.

«Διαβάσαμε τις ατυχείς όσο και προκλητικές δηλώσεις σας, σε απάντηση της παραίνεσης που σας απηύθυνε από τη νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, να αναγνωρίσετε και να ζητήσετε μια ειλικρινή συγγνώμη για την Γενοκτονία σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου. Δηλαδή την ίδια παραίνεση που σας απευθύνει και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2006, στην σχετική έκθεση προόδου για την συνέχιση του διαλόγου για την ενταξιακή σας πορεία σας», αναφέρει η επιστολή και συνεχίζει:

«Με τις δηλώσεις σας προκαλείτε την νοημοσύνη όλης της δύσης μιλώντας για δήθεν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή συγχωνεύσεως εθνικών μειονοτήτων από άλλα κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα κ. υπουργέ υπάρχει και ακμάζει σύμφωνα με τις Διεθνείς συνθήκες μουσουλμανική μειονότητα ( και όχι τουρκική) σε αντίθεση με τον αφανισμό κάθε ελληνικής χριστιανικής ή και αλλοδόξου προς το Ισλάμ μειονότητας».

Το Συμβούλιο τονίζει ότι είναι ανεπίτρεπτο να αγνοεί η Άγκυρα τις συστάσεις των ηγετών των δημοκρατικών χωρών της Ε.Ε. αλλά και των ΗΠΑ και να προσπαθεί να εξάγει την εσωτερική της κρίση, την εσωτερική κρίση που διέρχεται το πολίτευμά της και τις κοινωνικές της συγκρούσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός «δεν διακατέχεται από τάσεις ρεβανσισμού, μισαλλοδοξίας από επιθυμίες αποσχιστικών κινημάτων στον Πόντο ή ιδέες διάσπασης της ενότητας της τουρκικής Δημοκρατίας στον Πόντο», αλλά η μοναδική απαίτησή του αφορά την ιστορική μνήμη και την αποκατάστασή της. «Η μοναδική μας απαίτηση είναι η έκφραση μιας ειλικρινούς συγγνώμης για όσα εγκλήματα διεπράχθησαν εις βάρος μας πριν από 100 χρόνια και για τα οποία προφανώς δεν είναι υπεύθυνος ο σημερινός τουρκικός λαός», επισημαίνεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει:

«Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ούτε να διχάσει ήθελε και θέλει ούτε -όπως ισχυρίζεστε- να προκαλέσει. Προτιμότερον τελικώς θα είναι για σας στην παρούσα ιστορική στιγμή αφενός μεν να ασχοληθείτε με τον δικό σας Πρόεδρο και τον εκδημοκρατισμό της χώρας σας και αφετέρου να αντιληφθείτε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελέσει έναυσμα περαιτέρω ενίσχυσης των καλών μας σχέσεων και συμβολής σας στην αδελφοσύνη και την ειρήνη μεταξύ των λαών».