Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό και τις επιπτώσεις της κατέθεσαν σήμερα από κοινού ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.
Στη μηνυτήρια αναφορά τους, οι δύο δήμαρχοι κάνουν λόγο για «ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά» από την πετρελαιοκηλίδα, που έχει δημιουργήσει «μεγάλης έντασης και σοβαρότητας πρόβλημα εκτεταμένης ρύπανσης και έντονης οσμής σε όλο το παραλιακό μέτωπο» των περιοχών ευθύνης τους.
Όπως επισημαίνουν «παρά τις προσπάθειες» των δημοτικών αρχών «το μέγεθος της ζημιάς είναι ανυπολόγιστο δεδομένου ότι οι παραλίες από τη Σαλαμίνα και την Πειραϊκή έως τον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα έχουν γίνει κατάμαυρες, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί ανεπανόρθωτα η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα (καταστήματα, ξενοδοχεία, αλιείς) και να έχουν αποκλειστεί από τις παραλίες οι λουόμενοι και οι επισκέπτες».
Οι κ. Παπανικολάου και Κονδύλης σημειώνουν παράλληλα ότι «ο χειρισμός της συγκεκριμένης κρίσης εγείρει επιπλέον ερωτήματα αναφορικά με πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της κρατικής μηχανής ή και ιδιωτών οι οποίοι εκλήθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση και να πετύχουν την αποτροπή της επέκτασης της ρύπανσης των υδάτων».
Τονίζουν επίσης ότι οι παραλείψεις αυτές «πρέπει να διερευνηθούν, δεδομένου του ότι η επέκταση της ρύπανσης σε μία τεράστια γεωγραφικά περιοχή καταδεικνύει ότι δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή -ή έστω τον περιορισμό- της ρύπανσης».
Χαρακτηριστικό είναι, όπως καταγγέλλουν, πως «μολονότι είχαν δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδες εξαιτίας της βύθισης του πλοίου ‘Αγία Ζώνη ΙΙ’ ήδη από την Κυριακή, και παρά το γεγονός ότι οι πετρελαιοκηλίδες αυτές κατευθύνονταν προς τα νότια παράλια της Αττικής λόγω των ανέμων και των θαλασσίων ρευμάτων, οι δήμοι μας ενημερώθηκαν για την ανάγκη λήψης μέτρων και συνδρομής στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης μόλις το πρωί της Τετάρτης, δηλαδή τέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου».