Skip to main content

Αποζημίωση 270.000 ευρώ στην οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του στις πλημμύρες της Μάνδρας

Αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στην οικογένεια ενός 29χρονου, ο οποίος πνίγηκε κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Μάνδρα της Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, που κόστισαν τη ζωή σε συνολικά 25 άτομα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο θάνατος του 29χρονου ήταν «απρόσμενα τραγικός», ενώ «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους ενάγοντες (την οικογένειά του)».

Το δικαστήριο καταλογίζει ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, που παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα στα ρέματα που υπερχείλισαν στις 15 Νοεμβρίου του 2017, παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί η μελέτη από το 2014.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, το 2016 είχε λάβει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγκρίσεις για το μεγαλύτερο μέρος από αυτά, ενώ το 2015 είχε συμβεί ακόμη μία πλημμύρα στη Μάνδρα.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Αττικής «αδικαιολογήτως δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες… για την άμεση εκτέλεση του ανωτέρου έργου» για το οποίο είχαν εγκριθεί και οι αναγκαίες πιστώσεις.

Ευθύνες όμως αναγνωρίζει το Δικαστήριο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς, όπως επισημαίνεται, «είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα».

«Παρόλα αυτά, δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών» ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο επικίνδυνες ήταν οι βροχοπτώσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Στην περίπτωση του 29χρονου το Δικαστήριο έκρινε πως εάν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε «προβεί στην τακτική και συνεχή ενημέρωση των πολιτών», τότε ο αποθανών θα είχε το δικαίωμα επιλογής.

«…Ήτοι να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση…» όπως αναφέρεται.

Με την ίδια απόφαση γίνεται λόγος για παραλείψεις της Ελληνικής αστυνομίας, καθώς:

– δεν εκπόνησαν ειδικό σχέδιο αντιμετωπίσεως κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, 

– δεν διενήργησαν «προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο» και

– δεν διέταξαν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική οδό Θηβών όταν έλαβαν σήμα στο κέντρο επιχειρήσεων για πτώση βράχων και δεν εξέδωσαν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του συγκεκριμένου οδικού δικτύου.

Ο 29χρονος είχε φύγει στις 6:00 το πρωί από το σπίτι του στα Άνω Λιόσια της Αττικής, προκειμένου να μεταβεί στην εταιρεία όπου εργαζόταν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Ωστόσο, καθώς οδηγούσε, παρασύρθηκε στο ύψος της Μάνδρας Αττικής από τα ορμητικά νερά του υπερχειλισμένου ρέματος Σούρες, ενώ το πτώμα του βρέθηκε τρεις μέρες μετά στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα Αττικής.

naftemporiki.gr