Skip to main content

Βουλή: Αντιπαράθεση για το Σκοπιανό και το συλλαλητήριο

Το επικείμενο συλλαλητήριο και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έγιναν αντικείμενο αντιπαράθεσης, στην Ολομέλεια, με αφορμή την ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυναν βουλευτές της Χρυσής Αυγής για την παρουσία όσων αισθάνονται Έλληνες, στο Σύνταγμα, την Κυριακή.

Οι κλιμακούμενες υβριστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε βάρος των κομμάτων παρολίγον να οδηγήσουν στην επιβολή πειθαρχικών μέτρων. Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου προειδοποίησε τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Χρήστο Παππά για λήψη μέτρων, αν συνεχιστεί η αξιοποίηση του βήματος της Βουλής για ρητορική μίσους ενώπιον, μάλιστα, μαθητών που εκείνη την ώρα παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Την αρχή έκανε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Αϊβατίδης, ο οποίος κάλεσε όλους τους Έλληνες και όσους αισθάνονται Έλληνες στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ο Σπύρος Δανέλλης, από το Ποτάμι, έσπευσε να σχολιάσει ότι η Χρυσή Αυγή τρίβει τα χέρια της γιατί το πολιτικό σύστημα δεν έχει την ψυχραιμία να χειριστεί το ονοματολογικό και ζήτησε οι αγνοί πατριώτες να μην πέφτουν θύματα άγνοιας και παραπληροφόρησης.

«Με σύνεση και σοβαρότητα, με αίσθημα ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος, αυτή η κυβέρνηση θα διαφυλάξει τα εθνικά μας συμφέροντα έτσι όπως πρέπει και θα οδηγήσει στη λύση του προβλήματος που θα ανοίξει άλλους δρόμους για τη βαλκανική χερσόνησο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που κληρονόμησε.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, ο κ. Πολάκης τόνισε: «Πρέπει να πάμε σύνθετη ονομασία με χωρικό ή χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων διότι υπάρχει μια διαδρομή. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Εκατόν σαράντα χώρες τούς έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό τους όνομα. Όταν την αναγνώριζαν τι γινόταν τότε; Το θέμα είναι ποια στάση κρατάει η ΝΔ; Εσείς τι λέτε; Τι λέει ο αρχηγός σας; Τι λέει η κ. Μπακογιάννη; Ο κ. Καραμανλής; Ο κ. Γεωργιάδης που τους έλεγε εθνικά επικίνδυνους;».

«Εμείς έχουμε αποδείξει ότι στο μυαλό μας και στις πολιτικές μας συμπεριφορές έχουμε μόνο, μα μόνο, τα συμφέροντα της χώρας και αυτά θα υπερασπιστούμε» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Κρατήσαμε, κρατάμε και θα κρατήσουμε στάση που δεν θα υπονομεύει την πατρίδα μας, όποιος και αν κυβερνάει. Οι απόψεις μας είναι καθαρές, είναι σταθερές, μας βοηθάει και το αρχείο του ΥΠΕΞ σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση».

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε και την ανακοίνωση της κ. Γεννηματά, ότι δηλαδή το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί αναγκαία μία συνολική λύση στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM, «όπως το άρθρο 7 που αναφέρεται στη γλώσσα τους ως Μακεδονική, και το άρθρο 49 που λέει ότι η δημοκρατία τους, το κράτος τους, φροντίζει για τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν στον μακεδονικό λαό, σε γειτονικές χώρες».

«Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Σας έχουμε πει ότι επιδιώκουμε λύση ενιαία και αδιαίρετη, αλλά αυτό που δυστυχώς φαίνεται ότι πάει να κάνει η κυβέρνηση είναι να συμφωνήσουμε στο όνομα, να συμφωνήσουμε να μπει στο ΝΑΤΟ το γειτονικό κρατίδιο και τα υπόλοιπα τα βλέπουμε στην πορεία. Δυστυχώς, έχει καεί η γούνα μας από παρόμοιες διαδικασίες. Σας αναφέρω το παράδειγμα της Αλβανίας που συμφωνήσαμε να μπει στο ΝΑΤΟ και ύστερα είδαμε μία αναθεώρηση όσον αφορά την διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Δεύτερη βασική προϋπόθεση είναι η εξάλειψη κάθε αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα και χαίρομαι πολύ διότι αφότου η ΝΔ το έθεσε σε δημόσιο διάλογο, ακολούθησαν και άλλα κόμματα και τουλάχιστον σε αυτό το σημείο αρχίζει και σχηματίζεται μία εθνική γραμμή. Πρέπει να υπάρχει μία ονομασία, η οποία να είναι αποδεκτή και από την Ελλάδα και αυτή να είναι erga omnes» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Έχετε δώσει το όνομα εδώ και χρόνια» είπε, απευθυνόμενος στη Ν.Δ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς και χαρακτήρισε αγνή εξέγερση του λαού το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και αυτό που θα ακολουθήσει την Κυριακή στην Αθήνα.

«Κάποιοι προσπαθούν να το καπηλευτούν για να αποκομίσουν ψηφαλάκια. Όλα τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ, όλοι έχετε αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία» τόνισε και κατήγγειλε ότι παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ο Ηλίας Κασιδιάρης διότι μίλησε για την προδοσία με το ονοματολογικό. «Τι είπε ο κ. Κασιδιάρης; Θα λογοκρίνετε και τον ελληνικό λαό που την Κυριακή θα σας πει η Μακεδονία είναι ελληνική; Και που θα σας πει “αλήτες, προδότες πολιτικοί”; Θα πάτε και τον λαό σε Επιτροπή Δεοντολογίας;» σημείωσε ο κ. Παππάς και χαρακτήρισε αμερικανομπολσεβίκους τους βουλευτές.

Για διχαστικό παραλήρημα έκανε λόγο η προεδρεύουσα, η οποία προειδοποίησε ότι θα υποχρεωθεί να πάρει μέτρα και να αφαιρέσει τον λόγο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. «Η Βουλή δεν είναι δυνατό να γίνεται χώρος για ρητορική μίσους. Ειδικά όταν έχουμε εδώ μαθητές και με δέος νιώθουν ότι προσέρχονται στον ναό της Δημοκρατίας. Είστε φασιστικό κόμμα, περιμένετε να ολοκληρωθεί η δίκη σας» επισήμανε η κ. Χριστοδουλοπούλου, ακούγοντας τον βουλευτή να εμμένει στους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του.

Για πολιτικό σλάλομ κατηγόρησε τη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. «Αν μπορέσουμε να φέρουμε σε αυτήν την αίθουσα μία λύση συνολική, τότε θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση η ΝΔ. Διότι μέσα στους κόλπους τους υπάρχει η ακροδεξιά συνιστώσα και δεν θα ξέρει τότε η ηγεσία της ΝΔ από πού να φύγει και πώς να σταθεί» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι στιγμή που πρέπει να σταθούμε ψύχραιμα και νηφάλια διότι η λύση θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, προς το συμφέρον της ειρήνης στην περιοχή, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες».

Πηγή: ΑΜΠΕ