Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Την αντίθεσή τους και με το σλαβικό όνομα GornaMakedonija που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ εξέφρασαν χθες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να αποχωρήσουν από τις κυβερνητικές θέσεις τους σε περίπτωση που επιτευχθεί λύση με σύνθετη ονομασία. Νέα παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη υπέρ της λύσης με σύνθετη ονομασία.
Σε τροχιά σκληρής γραμμής για το ονοματολογικό, παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι θα παραμείνουν μέχρι τέλους στην κυβέρνηση, παραμένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς χθες απέρριψαν προκαταβολικά ακόμη και μια λύση με όνομα όπως το GornaMakedonija (Άνω Μακεδονία). «Ο όρος Μακεδονία είναι ελληνικός σε όποια γλώσσα και αν τον πει κανείς» είπε η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σχολιάζοντας ουσιαστικά την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για όνομα στη σλαβική και όχι στην αγγλική γλώσσα. «Δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του για τα Σκόπια» σημείωσε και χαρακτήρισε «σενάρια» τις πληροφορίες για διαπραγματεύσεις με βάση το συγκεκριμένο όνομα.
Τους τόνους ύψωσε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τις κυβερνητικές θέσεις τους τα στελέχη των ΑΝΕΛ. «Ναι, υπάρχει η πιθανότητα να αποχωρήσουμε από τα υπουργεία» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του σε περίπτωση που η κυβέρνηση πετύχει λύση με σύνθετη ονομασία. Πάντως, τόσο η κυρία Παπαδοπούλου όσο και ο Βασίλης Κόκκαλης ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετίας, παρά τις διαφορές τους για το ονοματολογικό. «Η συγκυβέρνηση των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε με μια έντιμη συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων με στόχο την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων και την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, για τη μη επαναφορά ενός σαθρού πολιτικού συστήματος. Αυτό το σύστημα δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθει. Γιατί πατριώτης είναι και εκείνος που δεν επιτρέπει σε ένα τέτοιο σύστημα να ανακάμπτει» ξεκαθάρισε η κυρία Παπαδοπούλου.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων δοκιμάζονται, όμως, και από τις υβριστικές επιθέσεις που εξαπολύει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, μάλιστα ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, απάντησε στους χαρακτηρισμούς «χαφιές» και «δωσίλογος» που εκτόξευσε ο Δ. Καμμένος κατά του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη. «Ο κ. Δημήτρης Καμμένος, και αυτό δεν αφορά όλο το κόμμα των ΑΝΕΛ, έχει μία ροπή προς την ακροδεξιά, για να το πω ευγενικά. Δείτε τι έχει πει κατά καιρούς, συναγελαζόταν με τους βασανιστές της χούντας, είναι αντισημίτης» είπε ο κ. Φίλης.
Αιχμές
Σύμφωνα με το κόμμα του κ. Βασίλη Λεβέντη, «κατά των συλλαλητηρίων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η κα Γεννηματά, ο κ. Δένδιας, η κα Μπακογιάννη, δηλαδή δυόμισι κόμματα, οπότε και με τη βοήθεια του ΚΚΕ, το οποίο παγίως προσέφερε το όνομα Μακεδονία, έφτιαξε ο κ. Τσίπρας την πλειοψηφία».
Κατά την Ένωση Κεντρώων «και στις δημοσκοπήσεις σιγά-σιγά και ύπουλα κατεβάζουν τα ποσοστά του λαού που δεν δίνουν το Μακεδονία. Χαίρε ελληνικό πολιτικό σύστημα, χαίρε σύγχρονη Ελλάδα, η μειοδοσία προ των πυλών».
Διαφοροποίηση
Διαφοροποιήσεις καταγράφονται και στο στρατόπεδο της Ν.Δ., καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη παραμένει υπέρ της θέσης για σύνθετη ονομασία όπως διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Μάλιστα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι είναι «γραφική» η θέση για λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία». «Σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει το όνομα “Μακεδονία” υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα. Όποτε και να ψάξετε δηλώσεις δικές μου, από το 1990 μέχρι σήμερα, λέω την ίδια κουβέντα» δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη.
Επιμένει η Γεννηματά σε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
Στην πρότασή της για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών επιμένει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – και επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ.- Φώφη Γεννηματά, η οποία, σχολιάζοντας τις εξελίξεις περί το «Μακεδονικό», έθεσε το ερώτημα «τι είδους σύμφωνο λύσης ετοιμάζει η κυβέρνηση για το ζήτημα της πΓΔΜ όταν απουσιάζουν οι στοιχειώδεις πολιτικές προϋποθέσεις συναίνεσης». Η κα Γεννηματά διαμήνυσε ότι «τα εν κρυπτώ τετελεσμένα δεν αποτελούν εθνική γραμμή, δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα», ενώ απευθυνόμενη στην κυβέρνηση παρατήρησε: «Συνεχίζετε τις άστοχες ενέργειες που διχάζουν τον ελληνικό λαό. Η πρότασή μου για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι τώρα περισσότερο αναγκαία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος απέρριψε ως «προβοκάτσια» τα περί στήριξης του κόμματός του στην κυβέρνηση, διαμήνυσε ότι «σανίδα σωτηρίας δεν δίνουμε σε κανένα. Ούτε σε κόμματα που θέλουν να παραμείνουν στην κυβέρνηση» και υπεραμύνθηκε της στάσης της ΔΗ.ΣΥ., τονίζοντας πως «είναι υπεύθυνη και πολύ σοβαρή, ώστε να μην υπονομευτεί η εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια».
Ο κ. Λοβέρδος έψεξε την κυβέρνηση για «ασυνάρτητη εκκίνηση του θέματος που δημιούργησε προβλήματα» και παρατήρησε: «Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού και της προέδρου της ΔΗ.ΣΥ., επιλέξαμε να κρατήσουμε πολύ χαμηλούς τόνους. Αυτή τη συνεπή στάση την επέστρεψαν με προβοκάτσια και ως φιλοκυβερνητική διάθεση και κυβερνητικότητα… Και οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά και οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είναι κριτικές για την κυβέρνηση. Εμείς κρατάμε ψηλά τον πήχη της ενότητας και την ανάγκη συνεννόησης για να μην υπονομευτεί η θέση της χώρας».