Skip to main content

Οι πόροι του rescEU προς στήριξη της Ελλάδας

Πόροι του rescEU για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαστίζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας ύστερα από αίτημα της χώρας. Ως άμεση αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη συμβάλει στην κινητοποίηση 3 αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης από την εφεδρεία του rescEU από την Ιταλία και την Ισπανία, με σκοπό να αποσταλούν ταχέως στις πληγείσες περιοχές.

Σημειώνεται ότι το «αποθεματικό rescEU» περιλαμβάνει αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης. Μέσω του rescEU, η ΕΕ ενισχύει τη συλλογική της ικανότητα να αντιμετωπίζει καταστροφές που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη των πόρων rescEU.

Ο αρμόδιος Επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές. Σήμερα, ο Επίτροπος βρίσκεται στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων Ελληνικής Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και να επιβλέψει τη λειτουργία των πόρων του rescEU.

Παράλληλα η δορυφορική υπηρεσία χαρτογράφησης Copernicus βοηθά στην παροχή χαρτών εκτίμησης ζημιών για τις πληγείσες περιοχές.

Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των Κρατών Μελών / Συμμετεχόντων Κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης σε καταστροφές. Μέσω του μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει καίριο ρόλο στον συντονισμό της ανταπόκρισης σε καταστροφές εντός και εκτός Ευρώπης.

Όταν η κλίμακα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ξεπερνά τις ικανότητες μιας χώρας να ανταποκριθεί σε αυτήν, η πληγείσα χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού. Μόλις ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός συντονίζει τη συνδρομή που διατίθεται από τα Κράτη Μέλη / Συμμετέχοντα Κράτη μέσω εκούσιων προσφορών.

Επιπλέον, η ΕΕ δημιούργησε το Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας για να έχει στη διάθεσή της έναν κρίσιμο αριθμό άμεσα διαθέσιμων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας επιτρέποντας μια ισχυρότερη και συνεκτική συλλογική αντίδραση. Σε περίπτωση που η έκτακτη ανάγκη απαιτεί πρόσθετη, ζωτικής σημασίας βοήθεια, η νέα εφεδρεία rescEU μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση.

Σήμερα, συμμετέχουν στον μηχανισμό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. Από τη σύστασή του το 2001, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ανταποκριθεί σε περισσότερα από 300 αιτήματα συνδρομής εντός και εκτός ΕΕ.