Οριοθετημένους χώρους για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκεντρώσεις προβλέπει εκτός των άλλων το Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των συναθροίσεων, που παρουσίασε σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ η ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με τον νόμο, δημιούργησε μία νέα διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ενημέρωση από τους διοργανωτές, μέσω taxisnet.
Επίσης προβλέπεται η χρήση μεγαφώνων «υψηλής έντασης» από τις αστυνομικές δυνάμεις, για την προειδοποίηση των διοργανωτών και των διαδηλωτών σε περίπτωση παρείσφρησης ξένων προς την συγκέντρωση ατόμων, καθώς και για την ενημέρωσή τους από ποιους δρόμους μπορούν να διαφύγουν, αν η Αστυνομία κρίνει πως πρέπει να προχωρήσει σε διάλυση της διαδήλωσης, με χρήση νερού ή δακρυγόνα.
Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση χώρου για τους δημοσιογράφους στο σχέδιο αναφέρεται πως «στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, για αυτό το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό. Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».
Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα γεγονότα, ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε: «Απολύτως όχι. Αντίθετα, σε δύσκολες περιστάσεις θέλουμε να εξασφαλίζεται χώρος για τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους, τους εκπροσώπους του Τύπου, έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα».
Σχετικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ενημέρωση της Αστυνομίας από τους διαδηλωτές, στο σχέδιο αναφέρεται ότι «ο οργανωτής μίας συνάθροισης θα μπορεί να υποβάλει τη γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης προς την αντίστοιχη αστυνομική ή λιμενική Αρχή. Η διαδικασία γνωστοποίησης θα γίνεται με προσωποποιημένη είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα, αξιοποιώντας τους κωδικούς taxisnet».
Σε ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση ξαφνικής συγκέντρωσης, απροειδοποίητα, ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε ότι η Αστυνομία θα έρχεται σε επαφή με τους οργανωτές, θα ορίζεται αστυνομικός διαμεσολαβητής και η συνάθροιση θα πραγματοποιείται με τους όρους που ισχύουν για όλες τις άλλες.
Όπως είπε ο υπουργός, σε λίγες μέρες θα επεκταθεί και η ατομική κάμερα στους αστυνομικούς, κυρίως της ΟΠΚΕ και της ομάδας Δράση.
Στο σχέδιο επίσης αναφέρεται ότι «η διαφάνεια στη δράση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο διαχείρισης μίας συνάθροισης είναι κρίσιμη. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να είναι εμφανής η τοποθέτηση των δυνάμεων της τάξης. Ειδικότερα, το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείρισης μίας συνάθροισης φορά στολή, ενώ θα γενικευτεί η χρήση ονομασιών στην πλάτη των μελών κάθε ομάδας, ώστε να ταυτοποιείται καλύτερα η μονάδα στην οποία ανήκει. Σε αυτή την κατεύθυνση, όλοι οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στη διαχείριση μίας συνάθροισης θα έχουν σε εμφανές σημείο διακριτικό αριθμό».
Πηγή: ΑΜΠΕ