Δεν αποφασίστηκε η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σχετικά με την ουκρανική κρίση, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.. Ωστόσο αποφασίστηκε η παράταση κατά έξι μήνες των υφιστάμενων κυρώσεων εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων αποσχιστών. Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις στοχευμένες κυρώσεις, όπως «πάγωμα» λογαριασμών και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για συγκεκριμένα άτομα και εταιρείες, όμως θα συνεχιστούν οι συνομιλίες προκειμένου να αποφασιστεί εάν στη λίστα των κυρώσεων θα προστεθούν νέα άτομα και επιπλέον μέτρα.
Σημεώνεται ότι το ενδεχόμενο μιας νέας δέσμης οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής, στις 12 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων κατά της Ρωσίας γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από την Ε.Ε.
Ωστόσο απόψε, μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών η κ. Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εξήρε την «εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας» στη συζήτηση για τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την ίδια η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της Ε.Ε..
«Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Φ. Μογκερίνι.
Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά
Για «σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία», κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στην απόφαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών για την ουκρανική κρίση, τονίζοντας ότι η Αθήνα κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες, «να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες».
«Αποδείχθηκε σήμερα ότι άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην Ε.Ε.», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters