Skip to main content

Συνταγματική Αναθεώρηση: Έως και τις 4 Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική διαβούλευση

Έως και τις 4 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Β’ ερωτηματολογίου (τελική φάση), καθώς, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η ηλεκτρονική διαβούλευση συνεχίζεται λόγω αυξημένης συμμετοχής των πολιτών τις τελευταίες μέρες.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι «με την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης της ηλεκτρονικής διαβούλευσης βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική φάση αυτής της σημαντικής διαδικασίας» και έχει ήδη τονίσει ότι η ηλεκτρονική διαβούλευση αποτελεί βασικό στοιχείο της όλης διαδικασίας Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Όπως αναφέρει ειδικότερα: «Το ερωτηματολόγιο της νέας τελικής φάσης, όπως και εκείνο της προηγούμενης, δεν απηχεί τις απόψεις της Επιτροπής, αλλά περιλαμβάνει ερωτήματα που προέκυψαν από ολοκληρωμένες ή επί μέρους προτάσεις που έχει καταγράψει η Επιτροπή μετά την ανάρτηση του ερωτηματολογίου της πρώτης φάσης, καθώς και από τον προβληματισμό και τις παρεμβάσεις των πολιτών που ακούστηκαν στις συναντήσεις της Επιτροπής με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς τόσο στην Αθήνα, στις πρωτεύουσες των Περιφερειών της χώρας και σε σχετικές πρωτοβουλίες /προσκλήσεις πολιτών στην Επιτροπή».

Σημειώνει πως «αυταπόδεικτα η “γνώμη των πολιτών μετράει”, για το λόγο αυτό η επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας στοχεύει στην κατά το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση και τη συμμετοχή όλων».

Τονίζει ότι για την υλοποίηση αυτού του στόχου όσοι και όσες συμμετέχουν στη διαδικασία, έχουν τη δυνατότητα να δουν το νέο ερωτηματολόγιο εκ των προτέρων. Το νέο ερωτηματολόγιο -αναφέρει- που είναι πολύ συντομότερο εκείνου της Α’ φάσης, περιλαμβάνει μια ακόμη ενότητα ερωτημάτων που σχετίζονται με το λεγόμενο “οικονομικό σύνταγμα”. Σύμφωνα με την Επιτροπή, όπως και στην Α΄ φάση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, η σχετική πλατφόρμα υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του κέντρου (www.ekdd.gr ). Υπογραμμίζει παράλληλα για άλλη μια φορά ότι η διαδικασία διαπίστευσης διασφαλίζει απολύτως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.